16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Zece expoziţii deschise la Muzeul Olteniei, în perioada Sărbătorilor de iarnă

Craiova: Zece expoziţii deschise la Muzeul Olteniei, în perioada Sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă, Muzeul Olteniei Craiova, prin Şecţiile de Ştiinţele Naturii (strada „Popa Şapcă” nr. 8), respectiv Istorie-Arheologie, oferă publicului craiovean zece expoziţii permanente şi temporare.

Programul de vizitare al instituţiei va fi în zilele de 27, 28, 30 decembrie, 3, 4 ianuarie 2015, între orele 9.00 şi 17.00, preţurile biletelor fiind de 2,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari şi 5 lei pentru adulţi.
La Secţia de Ştiinţe ale Naturii  sunt deschise expoziţiile permanente „Oltenia – Terra Fossilis”, „Condiţii fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, “Universul şi sistemul nostru solar”.
Expoziţia permanentă „Oltenia – Terra Fossilis”, încântă prin piesele de rezistenţă ale colecţiei paleontologice, relevante pentru diversitatea, marea bogăţie şi valoarea ştiinţifică deosebită a fosilelor descoperite pe teritoriul Olteniei. Reconstituirile scheletice ale mastodontului de la Stoina, mamutului de la Leu şi ursului de peşteră de la Baia de Fier sunt impresionante, constituind puncte de atracţie ale expoziţiei.
Expoziţia „Condiţii fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, „Colecţia de Minerale şi Roci”, amplasată la etajul I, oferă publicului vizitator posibilitatea cunoaşterii “Condiţiilor fizico-geografice”, „ABC-ului ecologic”, „Ecosistemelor, florei şi faunei Olteniei”, „Conservării biodiversităţii şi protecţiei naturii” precum şi a „Expoziţiei de minerale şi roci”.

La etajul II, vizitatorii pot admira o expoziţie a Muzeului Olteniei, “Universul şi sistemul nostru solar”, cu adresabilitate pentru toate categoriile de vizitatori, îndeosebi pentru tinerii, pasionaţi de Univers.
Punctul de maximă atracţie este Planetariul digital, Craiova fiind cel de-al patrulea oraş din ţară, care beneficiază de un asemenea sistem performant instalat într-un muzeu. Planetariul poate găzdui 25 de spectatori, ce vor realiza o călătorie prin Univers şi pot asista la lecţii de astronomie, toate în format multimedia, cu sistem audio performant. Spectacolele de Planetariu, deţinute de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, sunt produse în Franţa şi adaptate de specialişti pentru publicul din România. Unul dintre voiajele multimedia este destinat copiilor: un film de desene animate, conceput special pentru ca aceştia să înţeleagă mai uşor primii paşi făcuţi în cucerirea cosmosului.
În călătoria prin spaţiul cosmic recreat la Muzeul Olteniei cei care vor participa pot întâlni şi un modul lunar. Este vorba despre o reproducere după cel folosit de astronauţii americani în timpul misiunilor spaţiale din anii ’60 – ’70.
Secţia de Istorie-Arheologie vă întâmpină cu cinci expoziţii temporare: expoziţiile „DECEMBRIE 2014 – Un sfert de secol de la răsturnarea regimului comunist în Oltenia”, „Oltenia boierilor Craioveşti” (introducere în fascinanta lume a legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti, „ţesute” despre boierii Craioveşti), “Reprezentări antropomorfe şi zoomorfe în preistorie şi antichitate”, “Istoria la feminine”, ,„Comori pierdute, comori regăsite” (expoziţie numismatică, în cadrul căreia sunt expuse 15 tezaure de monede şi podoabe, din aur, argint şi bronz, descoperite pe teritoriul Olteniei şi Munteniei).
Vizitatorii sunt aşteptaţi şi la sediul din strada Madona Dudu nr. 14, unde, în sala de expoziţii temporare “Ştefan Ciuceanu”, de la parterul clădirii noi, este deschis Salonul Internaţional de caricatură “Nicolae Petrescu Găină”.
Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, (strada „Matei Basarab” nr. 16), este temporar închisă urmare a unor lucrări specifice reabilitării sistemelor de prevenire a incendiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS