20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 50.000 de porci sacrificaţi de Crăciun în Gorj

Peste 50.000 de porci sacrificaţi de Crăciun în Gorj

Peste 50.000 de porci vor fi sacrificaţi în judeţul Gorj cu prilejul sărbătorii Crăciunului. Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, până în prezent, au fost tăiate deja aproximativ 10.000 de porcine, majoritatea în gospodăriile populaţiei. Dintre suinele sacrificate, pentru 80% au fost efectuate analize medicale, în vederea depistării infestării cu trichinela. Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, doar 30% din cele 50.000 de animale vor fi verificate trichineloscopic.
„Nu există constrângeri din acest punct de vedere. Fiecare consumă pe propria răspundere carnea fără analize. Cam 30% vor fi cu analizele făcute, ceea ce este foarte puţin. În ultima săptămână am avut multe solicitări la cabinetele de stat şi la cele private. Am avut şi 150 de solicitări într-o zi. Costul unei analize este de nouă lei la stat şi zece ei la privat. Unii mai pun şi TVA, dacă sunt plătitori de TVA“, a spus Ion Iliuţă.

Primul caz de trichineloză, înregistrat la un porc din Târgu Jiu

Medicii sanitar-veterinari gorjeni au depistat deja primul caz de trichinela la un porc sacrificat într-o gospodărie din Târgu Jiu. În urma examenului trichineloscopic efectuat în cadrul Circumscripției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1 Târgu Jiu a fost depistată infestație cu trichinela la un porc sacrificat într-o gospodărie din cartierul Polata din Târgu Jiu. Diagnosticul a fost ulterior confirmat de către Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Gorj prin metoda digestiei artificiale. Este al treilea caz de trichineloză diagnosticat în anul 2014 și primul la animale domestice, primele două fiind înregistrate la animale sălbatice vânate, respectiv la mistreț și urs.
„Din carnea porcului infestat au consumat două persoane ce au participat la sacrificare, acestea fiind îndrumate la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean în vederea aplicării tratamentului specific. Restul cărnii, circa 200 de kilograme, a fost pusă sub sechestru imediat după identificarea parazitului prin trichineloscopie, fiind distrusă prin incinerare. Recomandăm tuturor cetățenilor să supună examenului trichineloscopic toate porcinele sacrificate în gospodării, trichineloza fiind o boală parazitară gravă ce poate duce chiar la decesul celor infestați prin consumul de carne neexaminată. De asemenea, este foarte important ca persoanele care achiziționează porcine în vederea sacrificării să solicite vânzătorului documentele de mișcare și certificatul de sănătate, în caz contrar neputând fi despăgubiți în cazul în care animalul respectiv este infestat și carnea obținută va fi confiscată. Despăgubirile sunt plătite de DSVSA, la preţul de 9,5 lei kilogramul“, a precizat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS