10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlatformele de gunoi, focare de infecție

Platformele de gunoi, focare de infecție

Unele dintre actualele platforme de gunoi ale Craiovei, din zona cartierelor de blocuri, arată jalnic. Gunoiul este depozitat pe jos, oamenii străzii răscolesc tomberoanele și împrăștie resturile, câinii trag după ei mizeria, ducând-o pe alei și în spațiile verzi.

Un locatar din Asociația nr. 84B-87B din Craiovița Nouă ne-a trimis pe adresa redacției imagini cu platforma de gunoi care deservește blocurile din patru asociații. „Doresc să vă atrag atenția asupra zonei de depozitare a gunoiului menajer care nu este amenajată corespunzător și care, atunci când plouă, nu mai poate fi folosită deoarece este inundată mereu, iar oamenii străzii răvășesc mereu gunoaiele și le aruncă pe jos. Această zonă trebuie îngrădită cumva, deoarece este un focar de infecție și o pată asupra cartierului și orașului care se vrea a fi capitală culturală“, spune bărbatul care locuiește, pe aleea Piersicului. Cei de la asociația de proprietari recunosc că este o problemă cu această platformă, fiindcă se înfundă scurgerea și apa acoperă întreaga suprafață. „La această platformă se aruncă gunoiul de la blocurile din patru asociații. E foarte mult. Canalul de scurgere se înfundă mereu din cauza gunoiului aruncat la voia întâmplării și pe care îl împrăștie cei care caută în tomberoane sau câinii. Aici a mai fost o problemă, cu ceva timp în urmă s-a făcut curățenie în spațiile verzi și s-au pus resturile vegetale și acest lucru a contribuit probabil la înfundarea canalului. Cei de la Salubritate vin și ridică zilnic gunoiul, fac curățenie și femeile de serviciu. Nu putem să închidem platforma pentru că așteptăm să vină cu acele pubele îngropate. În plus, ca să îngrădim și să dăm cartele tuturor, nu avem posibilitate financiară“, explică administratoarea Asociației nr. 84B – 87B, Costina Bîrdău.
Vineri am trecut prin zonă să vedem care este situația. Platforma era curățată, gunoiul ridicat, dar scurgerea de la platformă era plină de mâl. „Așa este mereu aici, se înfundă, mai scobim noi cu bețe să se ducă mizeria“, spune femeia de serviciu de la blocurile din imediata vecinătate a platformei.

Oamenii străzii și câinii, stăpâni pe platforme

Mult mai rău arată platforma de gunoi din spatele blocului 66F de lângă piața de la Orizont. Tabloul este dezolant. Chiar dacă unele dintre cele patru tomberoane sunt goale, gunoiul este aruncat pe jos. Un om al străzii caută într-un tomberon din care scoate resturi pe care le așază într-o pungă de plastic, iar pe altele le înghesuie în căptușeala hainei. „Am găsit niște crenvurști. Sunt buni de mâncat. Lasă că am mai găsit eu, am mâncat și nu am murit… Colea am niște halva“, spune Claudia, o tânără care caută prin tomberoane.
De la o fereastră, o femeie strigă: „Așa este aici! Aruncă toți din toate părțile. Ăștia sunt oamenii…“.
Aceeași situație o întâlnim și în Cornițoiu, la platforma din vecinătatea blocului 52 B. Pubelele sunt pline ochi, iar o femeie scormonește prin ele.

În așteptarea containerelor îngropate

Reprezentanții SC Salubritate Craiova au o rezolvare a acestor probleme, dar într-un viitor mai îndepărtat. „Platformele gospodărești se află în administrarea SC Salubritate Craiova SRL, însă nu au fost alocați bani pentru amenajarea sau modernizarea lor întrucât urmează să fie implementat la nivelul județului Dolj «Sistemul de management integrat al deșeurilor». Acesta prevede, pentru municipiul Craiova, amenajarea unor platforme cu containere îngropate și, ca atare, considerăm că orice investiție în amenajarea actualelor platforme nu mai este justificată. O parte dintre platformele de gunoi existente în Craiova sunt prevăzute cu sursă de apă și canalizare. Folosirea containerelor îngropate va rezolva și altă problemă reclamată de mulți craioveni, aceea a colectorilor neautorizați de la platforme, care aruncă deșeurile pe jos, așa cum se poate observa și în imagini.
În general, colectarea deșeurilor de la platformele care deservesc asociațiile de proprietari din Craiova se face o dată la două zile, însă, în cazul de față, deșeurile sunt ridicate zilnic de către lucrătorii SC Salubritate Craiova SRL“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS