21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBaza de la Deveselu, o componentă valoroasă pentru sistemul NATO de apărare antirachetă

Baza de la Deveselu, o componentă valoroasă pentru sistemul NATO de apărare antirachetă

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit duminică, 14 decembrie, cu o delegaţie bipartită a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii condusă de congresmanul Michael Rogers, membru al Comisiei Forţelor Armate a Camerei Reprezentanţilor şi preşedinte al Subcomisiei pentru Forţe Strategice.
Sprijinul consistent pentru implementarea măsurilor de asigurare aliate, creşterea numărului de exerciţii militare bilaterale, vizita unor înalţi oficiali americani în România au demonstrat soliditatea relaţiei dintre România şi Statele Unite ale Americii. Afirmaţia îi aparţine ministrului apărării, Mircea Duşa, care a transmis delegaţiei faptul că Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre „a dus la promovarea şi apărarea intereselor noastre comune de securitate”.
Ministrul Duşa a accentuat importanţa Iniţiativei SUA de reasigurare europeană, care vizează în principal creşterea şi susţinerea prezenţei americane în Europa. Totodată a apreciat sprijinul SUA confirmat prin aprobarea documentului de către Congresul american, având o importanţă majoră pentru statele din flancul estic aliat.
În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au analizat situaţia de securitate din Ucraina şi din regiunea extinsă a Mării Negre. În acest sens, ministrul Mircea Duşa a salutat angajamentul ferm al SUA în implementarea Planului de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei.

Cooperarea în domeniul apărării antirachetă, dar şi prezenţa militarilor români în teatrul de operaţii din Afganistan au fost subiecte importante aflate pe agenda discuţiilor oficiale.

În opinia ambelor delegaţii, baza de la Deveselu este o componentă valoroasă pentru sistemul NATO de apărare antirachetă şi contribuie la reafirmarea solidarităţii şi coeziunii aliaţilor. Oficialul american a declarat faptul că atât România, cât şi SUA au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea capacităţii de la Deveselu, felicitând partea română pentru angajarea continuă în proiect.
Congresmanul Michael Rogers a apreciat profesionalismul militarilor români în misiunile desfăşurate în teatrul de operaţii din Afganistan şi a caracterizat nivelul de angajament al trupelor române ca fiind unul definitoriu pentru stabilizarea Afganistanului, asumat în urmă cu peste 10 ani şi materializat în contribuţii semnificative la ISAF.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS