22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞirul luminii lui Amza Pellea, la Băileşti

Şirul luminii lui Amza Pellea, la Băileşti

Anul trecut, în Piaţa Civică din Băileşti, Oana Pellea a participat la comemorarea tatălui ei, Amza Pellea - FOTO: Arhiva GdS
Anul trecut, în Piaţa Civică din Băileşti, Oana Pellea a participat la comemorarea tatălui ei, Amza Pellea – FOTO: Arhiva GdS

Luminile de Sărbători vor fi aprinse vineri seară în municipiul Băileşti, nu înainte însă ca locuitorii să îl comemoreze pe cel care le-a făcut oraşul cunoscut în întreaga ţară, Amza Pellea.
A devenit deja tradiţie ca pe 12 decembrie, ziua în care marele actor a trecut în nefiinţă, băileştenii să se adune cu mic, cu mare în parcul din centrul oraşului pentru a aprinde candele în memoria artistului. „După ora 16.00, vom porni cu lumânări aprinse până la Casa Memorială „Amza Pellea“, unde vom fi întâmpinaţi cu covrigi, mere, nuci şi cozonac. După slujba de pomenire, vom ţine un mic discurs, iar copiii vor prezenta un moment artistic. Practic, lumina lui Amza ne dă lumina Sărbătorilor de Iarnă nouă, băileştenilor. În acest an, Oana Pellea, fiica marelui actor, nu va fi alături de noi la acest moment deoarece chiar în această perioadă se lansează cartea «Să râdem cu nea Mărin». Foarte puţină lume ştie că textele cu care Nea Mărin smulgea hohote de râs sunt scrise în totalitate de Amza Pellea“, a spus Costel Pistriţu, primarul din Băileşti.
Anul trecut, după trei decenii de la dispariţia marelui actor, una dintre dorinţele acestuia rostite pe patul de moarte i-a fost îndeplinită. În Piaţa Civică din Băileşti a fost ridicată o fântână care îi poartă numele.
Pe 12 decembrie 1983 se stingea din viaţă unul dintre cei mai mari actori pe care i-a avut România, Amza Pellea. Născut la Băileşti, îndrăgitul artist a avut o carieră impresionantă în film şi în teatru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS