12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFermierii, obligaţi să returneze subvenţiile încasate ilegal

Fermierii, obligaţi să returneze subvenţiile încasate ilegal

Constantin Negrea, şeful APIA Gorj (Foto: Eugen Măruţă)
Constantin Negrea, şeful APIA Gorj (Foto: Eugen Măruţă)

Fermierii din judeţul Gorj care au beneficiat ilegal de subvenţii agricole în acest an sunt obligaţi să returneze sumele primite. Potrivit unei evaluări a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj, pentru acest an, în urma controalelor efectuate, vor fi întocmite procese-verbale de constatare a deficienţelor şi de returnare a banilor. „Vom întocmi 552 de procese-verbale, iar suma pe care fermierii trebuie să o returneze întrucât a fost primită nejustificat în campaniile agricole este de 2,5 milioane de lei“, a declarat Constantin Negrea, directorul Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj.
De asemenea, mai sunt întocmite alte procese-verbale privind sume încasate ilegal cu titlul de subvenţii agricole, însă perioada vizată este a anilor 2008 – 2013. Suma este mai mică, respectiv de 828.652 de lei. „În cursul anului 2014, Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj a întocmit 193 de procese-verbale de constatare a neregulilor şi de recuperare a creanţelor bugetare pentru suma de 828.652 de lei, aferentă perioadei 2008 – 2013“, a mai spus Constantin Negrea.
În evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj se află 24.000 de fermieri beneficiari de diferite tipuri de subvenţii pentru suprafeţele de terenuri agricole. Potrivit directorului APIA Gorj, subvenţiile trebuie returnate în cel mai scurt timp. Verificările care au pus în evidenţă neregulile au fost realizate prin teledetecţie, prin eşantionare, dar vor fi făcute controale în permanenţă prin actualizarea blocurilor fizice de teren. În acest fel se va stabili dacă fermierii au declarat mai mult teren decât deţin sau dacă au cultivat exact suprafeţele declarate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS