11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProf. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova - „Ne lipsesc multe medicamente și materiale sanitare“

Prof. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova – „Ne lipsesc multe medicamente și materiale sanitare“

Prof. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean Craiova, vorbește despre problemele sistemului medical (foto GdS)
Prof. dr. Eugen Moţa, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean Craiova, vorbește despre problemele sistemului medical (foto GdS)

O mână de medici încearcă să resusciteze un sistem medical prăbușit. Pe pacienţii cu boală cronică de rinichi din Dolj Spitalul Județean Craiova îi așteaptă de cele mai multe ori fără medicamente.

Legea supraviețuirii pare să fie cea care funcționează în spitalele unde bolnavii așteaptă vindecarea. Secția de Nefrologie a Spitalului Județean Craiova este locul în care zilnic ajung zeci de doljeni care își pun toate speranțele în mâinile unor doctori și într-un sistem la care cei mai mulți cotizează lună de lună. Înființată acum nouă ani, Clinica de Nefrologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova luptă pentru supraviețuire. Prof. dr. Eugen Moţa, omul care a dat viață acestei clinici, spune că luptă să țină în picioare secția. A pus și bazele Centrului de Dializă din cadrul Spitalului Județean. „Situația acestei clinici și a spitalului a mers din rău în mai rău, în ultimii ani. Acum nouă ani a fost înființată Clinica de Nefrologie. La început nu am avut probleme atât de mari legate de medicamente, soluții și tot ceea ce ne trebuie pentru actul medical. Acum însă ne lipsesc multe medicamente, soluții perfuzabile și materiale sanitare. Am ajuns să spun întregii echipe la raportul de gardă ca, atunci când fiecare medic intră la vizită, să le explice oamenilor care este situația pentru ca aceștia să înțeleagă. Le explicăm pacienților și aparținătorilor că ne lipsesc medicamentele care ne-ar trebui pentru a-i trata. Oamenii vin cu toate speranțele la noi să îi facem bine. Dacă le explicăm, înțeleg sistemul și pentru sănătatea lor își cumpără medicamentele și materialele sanitare de care au nevoie“, spune prof. dr. Eugen Moţa.

„În spital nu există banalul bicarbonat de sodiu“

Sistemul medical subfinanțat face ca bolnavii să fie așteptați de medici cu mâinile goale. Când farmacia spitalului nu are un medicament banal, dar de care depinde sănătatea pacientului, medicului nu îi rămâne decât să îl pună pe bolnav și pe rudele acestuia în fața faptului împlinit. „Putem măcar să vorbim frumos cu oamenii și să le explicăm de ce au nevoie. Eu de fiecare dată când intru la vizită în salon la fiecare bolnav întreb dacă are suport. Întreb colegii dacă i-au văzut rudele, dacă au discutat cu ele și le spun că, dacă sunt la spital, să îi îndrume după vizită la mine să discutăm, să le explic care este situația“, spune dr. Eugen Moța.
Situația este și mai gravă în cazul pacienților care nu au pe nimeni care să dea fuga la farmacie să cumpere tot ce au nevoie. „Am un bătrân internat în secție care ar trebui să fie externat, dar nu are pe nimeni. Eu mă întreb în ce condiții de siguranță îl pot trimite acasă. Am vorbit cu asistenta socială din spital să găsim o soluție pentru că numai într-un cămin-spital mai poate fi tratat. Sunt situații în care este nevoie de unele medicamente pe care farmacia spitalului nu le are. Nu costă foarte mult acele medicamente, dar farmacia tot nu le are. În general, medicamentele foarte active există acum în spital. Dar pentru schema de tratament a pacienților cu boală cronică de rinichi nu există în spital, de exemplu, banalul bicarbonat de sodiu. Fiecare bolnav care suferă de această boală trebuie să ia în fiecare zi cinci grame de bicarbonat de sodiu. Pacientul trebuie să îl cumpere singur. Însă cine se duce să îi cumpere bătrânului medicamentul dacă nu are pe nimeni pe lume? Nu am ce să fac decât să rog o infirmieră sau aparținători ai altor bolnavi să cumpere și pentru el. Aceasta este situația reală din spital. Acesta este sistemul de sănătate real de la noi din țară“, a spus dr. Eugen Moța, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean Craiova.

„Centrul de Dializă, la standarde europene“

Centrul de Dializă al Spitalului Județean Craiova este parte a Secției de Nefrologie care se ridică la standarde europene. Nu pentru că autoritățile au investit aici, ci pentru că au fost atrase sponsorizări din mediul privat. 400 de pacienți au nevoie lunar de dializă. Ei pot să meargă fie la centrul din cadrul Spitalului Județean, fie la cele două centre private din oraș care lucrează cu Casa de Asigurări. „Centrul de Dializă se ridică acum la standarde europene. După ani buni în care nu se investise nimic aici, acum doi ani am reușit dotarea centrului. Privatizarea a fost șansa. Le-am dat pacienți și, în schimb, le-am cerut să ne doteze centrul la standarde europene. În 2003 a început privatizarea. Operatorii privați au investit în centrele private care există acum în România peste 40 de milioane de euro. În 2007 se înființaseră aproximativ 70 de centre noi de dializă, în condițiile în care statul român nu a investit un leu în aparate, în dotarea centrelor. În Craiova există două centre care arată ca în Europa. Astăzi, în România sunt 145 de centre de dializă, iar în 1990 erau doar șase și l-am înființat pe cel de la Craiova în 1991. În prezent, în România se dializează 12.500 de bolnavi“, explică dr. Eugen Moța.
Ce se întâmpla acum 24 de ani cu pacienții, când erau atât de puține centre de dializă? Răspunsul este simplu, dar cinic, spune dr. Moța: „Mureau!“

„Avem tentația să ascundem adevărul“

Astăzi sunt dializați toți pacienții care necesită tratament, inclusiv pacienții care suferă de cancer în stadii avansate, chiar cu metastaze. În Centrul de la Craiova, o pacientă tânără cu metastază este dializată. Dr. Eugen Moța spune că atâta timp cât starea generală a pacientului permite dializarea trebuie făcut acest lucru. „Trebuie să ajutăm pacientul în orice fel. O zi în plus din viața unui om contează. Acum putem să le facem dializă tuturor pacienților pentru că privatizarea dializei a fost un succes în România. Dacă privatizările din toate domeniile s-ar fi făcut așa poate că am fi avut o Românie altfel acum. O problemă a sistemului medical este și faptul că mereu avem tentația să ascundem adevărul. Aceasta este situația reală din spital, trebuie să o recunoaștem și să căutăm soluții, nu să ne ascundem“, a adăugat dr. Eugen Moța, șeful Clinicii de Nefrologie a Spitalului Județean Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS