Acordul-cadru, minunăția achizițiilor publice: Licitezi la jumătate, dar poți să primești toată suma

Delta ACM a câștigat cu 67 de milioane de lei fără TVA licitația estimată de primărie la 135 de milioane de lei, dar, conform legii, ar putea primi întreaga sumă dacă apar mai multe lucrări de reparație și întreținere a străzilor, trotuarelor, aleilor și parcărilor din municipiul Craiova


Firmele care câștigă licitațiile organizate de autoritățile publice pot primi mai mulți bani decât suma cu care au fost declarate câștigătoare. Și asta, pentru că legea achizițiilor publice permite, de exemplu, la acordul-cadru, ca autoritățile să cheltuiască toată suma estimată care, de regulă, este cu mult mai mare decât cea din oferta câștigătoare. Este și cazul licitației pentru repararea și întreținerea străzilor din Craiova, acolo unde Delta ACM, câștigătoarea contractului, ar putea primi 30 de milioane de euro în loc de 15 milioane de euro, fără TVA.

Delta ACM a câștigat licitația organizată de Primăria Craiova privind asfaltarea din Bănie ofertând jumătate (67.087.709,22 de lei fără TVA) din valoarea estimată de către municipalitate, dar poate primi, pe durata acordului-cadru, întreaga sumă pe care primăria a estimat-o inițial, de 135 de milioane de lei fără TVA. Asta, pentru că legislația privind acordul-cadru permite acest lucru. Pe scurt, conform art. 3, lit. b), din OUG nr. 34/2006, acordul-cadru este înțelegerea scrisă intervenită între una sau mai multe autorități contractante și unul sau mai mulți operatori economici, al cărei scop este stabilirea elementelor/condițiilor esențiale care vor guverna contractele de achiziție publică ce urmează a fi atribuite într-o perioadă dată, în mod special în ceea ce privește prețul și, după caz, cantitățile avute în vedere.

„Au licitat mai puțin, dar asta nu înseamnă jumătate din suprafață, ci jumătate din preț“

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, declara, în luna octombrie, atunci când a fost semnat acordul-cadru pentru asfaltarea de străzi, că valoarea estimată de municipalitate este suma pe care o poate primi Delta și acesta nu se limitează doar la suma pe care firma a licitat-o și care a declarat-o câștigătoare detașată a licitației. „Valoarea contractului este de 36 de milioane de euro, care este pe patru ani sau până la data la care se termină suma respectivă. Au licitat mai puțin, dar asta nu înseamnă jumătate din suprafață, asta înseamnă jumătate din preț. Noi am pus o sumă mult mai mare, din care ei au venit cu jumătate pentru plata cantităților. Va fi același lucru ca număr de kilometri de asfalt, dar așa cum și-au măsurat ei costurile pentru cantități, mână de lucru și așa mai departe, s-au dus la jumătate din valoarea contractului“, preciza, atunci, primarul.

„Indiferent de valoarea ofertată, valoarea estimată maximă a acordului cadru este de 135.000.000 de lei fără TVA“

În plus, în urma unei solicitări făcute de GdS către primărie, instituția a răspuns, în alte cuvinte, că licitația a fost făcută doar pentru a vedea care sunt cele mai mici prețuri.

„Menționăm faptul că, așa cum rezultă din Fișa de date a achiziției, cap. VI. 3) ALTE INFORMAȚII, valorile totale ofertate fără TVA au fost luate în considerare doar pentru aplicarea criteriului de atribuire (prețul cel mai scăzut), în scopul stabilirii ofertei câștigătoare. (…) Valoarea de 135.000.000 de lei (exclusiv TVA), precizată în cadrul anunțului de atribuire publicat în SEAP, reprezintă valoarea cumulată a tuturor contractelor subsecvente estimate a fi încheiate pe perioada de patru ani a acordului-cadru. Astfel, indiferent de valoarea ofertată de fiecare operator economic participant la procedură, care a rezultat din însumarea valorilor pe categoriile de lucrări (tehnologii) prezentate în «Centralizatorul categoriilor de lucrări» (cantitatea estimată înmulţită cu prețul unitar pentru fiecare categorie de lucrări (tehnologie) de la poziția 1 până la poziția 49), valoarea estimată maximă a acordului cadru este de 135.000.000 de lei fără TVA, valoare care se regăsește și în formularul acordului-cadru, publicat în SEAP, odată cu documentația de atribuire. Valoarea fiecărui contract subsecvent, ce va fi încheiat pe durata acordului-cadru, se va calcula în funcție de prețurile unitare/categorie de lucrare din «Centralizatorul categoriilor de lucrări», ofertate de către SC DELTA ACM 93 SRL. Prețurile unitare nu se vor actualiza ca urmare a creșterii tarifelor la utilități, a prețurilor materialelor, a manoperei etc. Prețul poate fi ajustat numai în situația în care au loc modificări legislative, privind taxa pe valoarea adăugată și contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat“, se arată în răspunsul primăriei.

Totodată, trebuie spus că, odată cu reducerea CAS cu 5%, va scădea și valoarea primului contract subsecvent pe care primăria l-a încheiat cu firma Delta ACM. Acesta are o valoare de 6.462.970,70 de lei fără TVA. În funcție de necesități, primăria va face alte contracte subsecvente (16 contracte subsecvente/patru ani, de la unul până la patru contracte subsecvente/an), dar care nu au voie să depășească valoarea maximă estimată de 135 de milioane de lei. „Ca urmare, la această dată nu se cunoaște suma de bani pe care o va primi promitentul executant SC Delta ACM 93 SRL pentru derularea acestui acord-cadru“, a mai precizat primăria.

„Cantitățile exacte pot fi mai mici, egale sau mai mari decât cele estimate“


Într-un răspuns acordat GdS, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Montorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a specificat că, în ciuda faptului că Delta ACM a câștigat licitația cu un preț mult mai mic, primăria îi poate aloca acesteia toți banii pe care îi pusese la bătaie în primă instanță.

„Sublinem că estimările minime și maxime ale cantăților ce ar putea fi solicitate de autoritatea contractantă pe durata întregului acord-cadru nu reprezintă cantități exacte ce vor fi achiziționate, acestea din urmă putând fi mai mici, egale sau mai mari decât cele estimate, în funcție de necesitățile efective ale autorității contractante. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 31 din OUG nr. 34/2006, valoarea estimată a unui acord-cadru se consideră a fi valoarea maximă estimată, fără TVA, a tuturor contractelor de achiziție publică ce se anticipează că vor fi atribuite în baza acordului-cadru respectiv, pe întreaga sa durată“, se arată în răspunsul ANRMAP.

Totuși, în cazul în care cantitatea de lucrări se modifică extrem în urma apariției unor noi gropi, în acest caz, sau a unor deteriorări de străzi, alei, trotuare și parcări, astfel încât să depășească valoarea estimată de primărie, 135 de milioane de lei, autoritatea locală este obligată prin lege, să organizeze o nouă licitație.

„Potrivit prevederilor art. 65, alin. (1), lit. g), din HG nr. 925/2006, autoritatea contractantă nu are dreptul de a atribui contracte subsecvente a căror valoare cumulată este mai mare decât o valoare a cărei depășire ar conduce la eludarea aplicării acelor prevederi ale OUG nr. 34/2006 care instituie obligații ale autorității contractante în raport cu anumite praguri valorice. Apreciem că, în cazul de față, autoritatea contractantă, prin atribuirea contractelor subsecvente operatorului/operatorilor economici semnatari ai acordului-cadru pe baza regulilor și condițiilor prevăzute în respectivul acord, poate depăși cantitățile de produse estimate în acordul-cadru și implicit valoarea maximă estimată a acordului-cadru, aceasta având obligația aplicării unei noi proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică, numai în situația în care valoarea cumulată a contractelor subsecvente ar depăși pragul valoric prevăzut de OUG nr. 34/2006 la care autoritatea contractantă s-a raportat pentru alegerea procedurii de atribuire a respectivului acord-cadru“, a mai transmis ANRMAP.

Cine a semnat în locul primarului?

În urma studierii dosarului de achiziție, GdS a sesizat faptul că primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, nu a semnat acordul-cadru pentru asfaltarea de străzi, alei, trotuare și parcări din Craiova. De regulă, primarul Craiovei este suplinit de viceprimarul Mihail Genoiu, însă acesta nu a putut fi contactat pentru a confirma sau a infirma dacă a semnat în locul primarului.

Totodată, conform acordului-cadru semnat în octombrie, care se regăsește în dosar, acesta va înceta de drept în două cazuri: „a) prin ajungerea la termen; b) înaintea ajungerii la termen, prin atingerea pragului de 135.000.000 de lei fără TVA, reprezentând valoarea cumulată a tuturor contractelor subsecvente estimate a fi încheiate pe perioada de patru ani“.

Mai trebuie menționat că Delta ACM asfaltează Craiova cu prețul de 272,85 de lei pe metrul pătrat. La această licitație, Delta ACM – 67,08 milioane de lei a concurat cu Teloxim Con – 87,7 milioane de lei, asocierea Imob Lux Construct – Impresa Ferrara – RCM Costruzioni – Shelter Construct – 87,6 milioane de lei, asocierea Star Trading Impex – Valah Construct Grup – Zeus – Metabet CF – 92,6 milioane de lei, Secol – 112,5 milioane de lei, asocierea T Dancor Romconstruct – Alexor Trading – Transporturi Auto – 94,3 milioane de lei, Tel Drum – 101,3 milioane de lei, asocierea Erpia – Vicexpert – Padrino – Armeanca Prest Com – 86,1 milioane de lei și asocierea Tancrad – Recon – 118,7 milioane de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 4 decembrie 2014

Actualitate

» Strategia energetică a României va fi lansată mâine în dezbatere publică
» Pensiile vor fi plătite în avans în luna decembrie, înaintea Sărbătorilor
» Orăşelul Copiilor, organizat de o firmă de apartament
» Traducătorii şi-au făcut bilanţul
» Liceul din Călăraşi, mai dotat ca la oraş
» Don Giovanni, din nou, la Craiova

Publireportaj

» Volumul de versuri „Picuri“, lansat la Biblioteca „Aman“
» Primăria Bechet investeşte în dezvoltarea zonei portuare
» Pieţe de Crăciun din Europa pe care trebuie să le vezi în 2014

Local

» La Severin, rezervarea parcării poate fi amendată cu 1.800 de lei
» Centru Cultural Românesc, la Kladovo
» Olt: Spitalul din Drăgăneşti ar putea fi redeschis anul viitor
» Olt: Vânătoare de mistreţi la Ocolul Silvic Balş
» Olt: Orăşelul Copiilor din Slatina va fi inaugurat de Sfântul Nicolae

Dolj

» Craiova și-a lansat candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în „Noaptea doamnelor“
» Povestea din spatele Orășelului Copiilor
» Șef de serviciu din Primăria Târgu Jiu, reţinut de poliţie
» Omul de afaceri Ion Fotescu face pușcărie
» Orchestra Philharmonia Britannica a cântat la Şcoala Specială „Sf. Mina“
» Liceul „Ștefan Anghel“ Băilești: Zeci de mii de lei pe deconturi fără acte doveditoare
» Procesul lui Nixon se mută la Pitești
» Artistul plastic Dan Nica: Flașneta, un simbol pitoresc al vechii Craiove
» Cinci ani de la înființarea centrului de traduceri al Universității din Craiova
» Studenții craioveni îi vor medita pe elevi pentru bacalaureat
» Au obținut credite de aproape 500.000 de lei cu acte false
» Dolj: Bancnotă de 100 de euro falsă descoperită la PTF Calafat
» „Un flașnetar“ în centrul vechi al Craiovei

Gorj

» Bani pentru plata arieratelor la primării
» Părinţii şi elevii au început să caute şcolile profesionale
» Și-a înjunghiat soţul şi l-a abandonat într-o baltă de sânge
» Gorj: Bătrână găsită aproape degerată
» Gorj: Prunariu pleacă de la Pandurii Târgu Jiu
» Gorj: Şeful Serviciului de Investiţii de la Primăria Târgu Jiu, reţinut în dosarul reabilitării sediului instituţiei
» Doljean condamnat la închisoare pentru că a mituit un poliţist din Gorj
» Gorj: Conferinţă dedicată voluntariatului, la Târgu Jiu

Sport

» Tricolorele au învins Ungaria la Craiova
» 350 de adversari într-o zi pentru Halep şi Tecău
» Decembrie de poveste pentru Marius Bușcă
» Petre Grigoraș crede în redresarea pandurilor
» Conducătorii CSU prețuiesc valorile fotbalistice ale Craiovei
» CSU Craiova, eliminată de Steaua din Cupă
» Handbal (f): Naţionala de tineret a României, victorioasă cu Ungaria
» Pandurii, eliminată din Cupa României
» Fotbal – Ilie Balaci va da startul meciului CSU Craiova – Steaua

Bani & Afaceri

» Cum se pot plăti on-line impozitele în Craiova

Educatie

» Centru Cultural pentru românii din Serbia

Magazin

» Horoscop
» Un medic venezuelean va plăti 90.000 de dolari pentru o glumă
» Bancul zilei

Opinii

» Ponta şi comoara hoţilor

Top