13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIluminatul festiv din Bănie, mister de 60.000 de lei

Iluminatul festiv din Bănie, mister de 60.000 de lei

Iluminatul de sărbători a fost aprins și în Bănie, în seara de 1 decembrie, fără tam-tam. Unele ornamente de Crăciun au fost cumpărate anul acesta cu aproximativ 60.000 de lei. Cine le-a cumpărat, însă, nu se știe, pentru că mingea e aruncată de la primărie la RAADPFL Craiova și înapoi. În teorie, de luminițele de sărbători ar fi trebuit să se ocupe firma câștigătoare a contractului de concesiune pentru iluminatul public, însă licitația este contestată.

Luminițele de Crăciun au fost aprinse și în Craiova, în seara zilei de 1 decembrie, în cadrul unui concert organizat în Piața „Mihai Viteazul“. Aprinderea iluminatului festiv a fost făcută fără prea mult tam-tam, nefiind inclusă în comunicatul de presă emis de primărie legat de evenimentele din 1 decembrie și fără ca edilul să apese butonul care a pornit toate instalațiile, așa cum s-a petrecut în alte orașe.
„Iluminatul de Crăciun a fost aprins ieri-seară (luni – n.r.), în cadrul concertului din centrul orașului. Primarul Craiovei este în concediu și nu a putut să facă acest lucru. S-au folosit și instalațiile din ceilalți ani, însă au fost cumpărate și ornamente noi, în sumă de aproximativ 60.000 de lei. Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova s-a ocupat de achiziționarea lor“, a declarat, pentru Gazeta de Sud, Ionuț Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, aflat și el în concediu în această perioadă.

De fapt, cine a cumpărat noile ornamente?

Totuși, contactată de Gazeta de Sud, directoarea RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, a spus că regia nu a cumpărat nimic, ci doar a executat lucrările de montaj și amenajare a ornamentelor de Crăciun. „Regia nu s-a ocupat de cumpărare. Regia execută punerea în funcțiune a ornamentelor și a instalațiilor. Noi le-am luat din depozitul de la Făcăi, erau păstrate acolo“, a spus directorul RAADPFL Craiova. Pentru a afla despre ce ornamente noi este vorba și cine le-a cumpărat, GdS a încercat să ia legătura și cu viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, însă acesta nu a putut fi contactat. Totodată, ornamentele cumpărate în acest an nu apar nici în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la cumpărări directe, nici din partea municipalității și nici din cea a RAADPFL Craiova.
Predominant în centrul orașului și în zona pasajului suprateran, craiovenii pot vedea o parte dintre vechile ornamente cumpărate în 2009 de fosta administrație cu impresionanta sumă de un milion de euro. Dintre acestea, amintim un urs şezând, un Moș Crăciun cu sac sau un om de zăpadă. Perdele de lumină pot fi văzute pe clădirile Palatului Administrativ și Primăriei Craiova, în fața căreia există și o iesle, dar și o sanie luminoasă trasă de reni. Copacii din English Park sunt și ei îmbrăcați în câteva instalații luminoase. Nu în ultimul rând, pe fântâna de la Ciupercă există o instalație, iar pe cea muzicală, din Piața „Mihai Viteazul“, există altă sanie, de data aceasta cu un Moș Crăciun în ea, trasă de reni. Pe stâlpii din zona centrală există diverse decorațiuni și instalații. Aceasta ar fi, foarte pe scurt, descrierea iluminatului festiv din Craiova.

De ce s-a ajuns aici?

Acesta este al doilea an în care Craiova nu are un iluminat festiv cu o organizare clară și precisă. Anul trecut, firma care trebuia să se ocupe de iluminat, Luxten, propusese primăriei ca pentru înfrumusețarea orașului să fie prelungit contractul cu această firmă cu trei ani. Acest lucru nu a fost pe placul edilului, contractul a fost reziliat, iar angajații de la RAADPFL s-au ocupat de aranjarea ornamentelor luminoase. Tot atunci, au mai fost cumpărate ornamente în valoare de aproximativ 200.000 de lei, cu sprijinul sponsorilor, după cum declara primarul Vasilescu.
„Am mai avut şi nişte ornamente pe care le-am achiziţionat anul acesta şi care urmează să fie puse, şi ne-au ajutat şi câţiva sponsori cărora vreau să le mulţumesc (…) Ornamentele au costat în jurul a două miliarde de lei vechi, foarte puţin. Anul trecut, o firmă a venit cu o sanie ca să o achiziţionăm la preţul de 5.000 de euro, după care colegii noştri de la serviciu au fost în Dragonul Roşu (zonă comercială în judeţul Ilfov – n.r.) şi am achiziţionat-o la 500 de euro. Am stabilit că este mai bine să achiziţionăm direct la preţul de producător toate aceste ornamente de Crăciun, motiv pentru care ne costă mult mai ieftin“, spunea primarul la acea vreme.

Licitația pentru iluminat, contestată

În prezent, licitația pentru concesionarea iluminatului public pe o perioadă de patru ani în Craiova este contestată. Pe scurt, asocierea SC UTI GRUP SA – VALTELLINA SPA a contestat câștigătorul SC Flash Lighting Services SA la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, ceea ce înseamnă că până la atribuirea contractului va mai dura ceva vreme. Printre atribuțiile menționate în documentația de atribuire în legătură cu această licitație se numără și iluminatul festiv de sărbători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS