10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj9,47 - cel mai mare punctaj la rezidențiat în Craiova

9,47 – cel mai mare punctaj la rezidențiat în Craiova

Studenți, rezidenți și profesori la ceremonia de început a anului universitar 2014-2015
Studenți, rezidenți și profesori la ceremonia de început a anului universitar 2014-2015

S-au afișat rezultatele examenului de rezidențiat susținut în acest an pe 23 noiembrie în șase centre universitare. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova s-au înscris 587 de candidați, dintre care 486 au optat pentru domeniul medicină, la care a fost obținut și cel mai mare punctaj de promovare – 9,47. Cel care a luat această notă este sub rezerva anonimatului, la fel ca mai bine de 89% dintre candidați, care au solicitat să nu li se publice și numele.

Rezidențiatul se organizează pe post, dar și pe loc pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Pentru fiecare domeniu s-a înregistrat concurență. În acest an, la Craiova au fost scoase la concurs 224 de locuri pentru medicină, la care se adaugă 71 de locuri la Brașov, pe acest domeniu fiind înscriși 486 de candidați, dintre care 406 au și îndeplinit condițiile necesare pentru promovare. Cel mai mare punctaj în acest caz a fost 9,47 pentru medicină, iar cel mai mic a fost 5,68. Pentru medicină dentară sunt 34 de locuri și 70 de candidați înscriși, dintre care 69 promovați, punctajul maxim fiind 8,41, iar minim 5,04. La farmacie sunt 31 de candidați pe nouă locuri, punctajul maxim de promovare fiind 8,24, iar minim a fost 4,94, fiind îndeplinit de 28 dintre participanți. Candidații care devin medici rezidenți pe loc încheie contract cu unitatea sanitară pe perioadă determinată, în schimb, cei care devin rezidenți pe post încheie contract pe perioadă nedeterminată.

49 de posturi

În acest an au fost scoase la concurs 49 de posturi existente în județele Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Brașov. În Dolj au fost scoase la concurs nouă posturi. Situația este următoarea: la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova sunt un post pe specialitatea hematologie, două posturi oncologie medicală și două posturi chirurgie cardiovasculară. La acestea se adaugă două posturi pe specialitatea oncologie medicală la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, un post farmacie clinică la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare și un post de farmacie clinică la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

2 decembrie, ziua repartizărilor

Locurile și posturile vor fi repartizate candidaților în ședința care va avea loc marți, 2 decembrie, în intervalul orar 9.00 – 21.00, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în Aula Magna. Cei care nu se vor prezenta vor pierde dreptul de a ocupa locul sau postul vizat. Locurile şi posturile rămase disponibile la sfârşitul zilei vor fi repartizate a doua zi, miercuri, 3 decembrie. La alegerea locului sau a postului, candidaţii se vor legitima cu un act de identitate în termen de valabilitate. Cei care nu pot fi prezenţi pot delega un împuternicit care se va prezenta cu propriul act de identitate şi cu actul notarial de împuternicire. Procura notarială va fi reţinută ca dovadă de către comisia de repartiţie.

Doctoranzii pot face practică la fel ca și rezidenții

Odată ce devin medici rezidenți, candidații fac practică direct pe pacienți. Același drept de practică dobândesc și cei care nu urmează rezidențiatul. „Un absolvent de medicină poate să nu susțină rezidențiatul, să fie asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și să se înscrie la doctorat. În această situație devine medic în spital dacă universitatea cere integrarea lui. În această calitate, poate să se ocupe de studenți, dar poate să facă și alte activități: consultații pacienți. Este plătit însă cu jumătate de normă în spital, în schimb, rezidentul este plătit integral de Ministerul Sănătății, ca un angajat cu normă întreagă“, a declarat Bogdan Fănuță, manager la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS