7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBiblioteca Judeţeană din Craiova a donat 1.741 de cărţi românilor din Serbia

Biblioteca Judeţeană din Craiova a donat 1.741 de cărţi românilor din Serbia

DSCF1298

1.741 de cărți au ajuns miercuri seară la Centrul Cultural al Românilor din Kladovo, acestea fiind donate de Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman“, pentru ca etnicii români să aibă acces la învăţătura românească, în condiţiile în care dreptul la limba maternă în şcoli şi la serviciul religios le este în continuare obstrucţionat.

După mai bine de opt ore, în care aproape fiecare carte a fost inventariată în Punctul Vamal din Serbia, de la Porţile de Fier I, reprezentaţii Bibliotecii Judeţene „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova au ajuns la Centrul Cultural al Românilor din oraşul Kladovo. Românii din Serbia au primit romane de literatură universală, volume de poezii de Mihai Eminescu şi George Coşbuc, dar şi cărţi de cultură generală şi enciclopedii.
„Avem manuale, pornind de la abecedar, până la clasa a IV-a, aritmetică, educaţie muzicală, educaţie civică, geografie, istorie. Acestea sunt manuale şi sunt noi. Avem cărţi de beletristică şi pentru copii, dar şi pentru adulţi. Pe total, sunt 1.741 de volume, toate sunt donaţii. Plăcerea a fost a noastră“, a declarat Jenica Vâţă din cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova.
Donaţia de carte va rămâne la dispoziţia românilor din ţara vecină, în lupta lor de a nu-şi pierde identitatea.
„Pentru românii de aici, din Serbia, asta înseamnă o bucurie foarte mare, dar cea mai mare bucurie este pentru copiii care învaţă limba română în Kladovo. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat aici, în zona Kladovei, nici în zona de Negotin. Sper că şi de la Negotin, membrii noştri care sunt în Asociaţie vor veni să viziteze Centrul Cultural al Românilor de la Kladovo“, a declarat directorul Centrului Cultural al Românilor din Kladovo, Tihan Matasarevic, cel care reprezintă şi Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea“ din Kladovo. La Centrul Cultural al Românilor din Kladovo este şi un profesor de limba română care face cursuri de limbă maternă atât cu adulţii, cât şi cu copiii etnicilor români din Serbia.
„Până acum am avut 30 de studenţi care deja au plecat la facultate, în două grupe. Acum avem o grupă cu adulţi şi asta (donaţia – n.r.) înseamnă foarte mult pentru persoanele care sunt aici. La cursul nostru, ne ajută foarte mult că primim aceste cărţi. O să ne fie mult mai uşor“, a spus profesorul de limba română.
Centrul Cultural al Românilor din Kladovo a fost deschis în urmă cu trei luni cu finanţare de la Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. El ar putea fi inaugurat pe 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională a României. Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova a donat cărţi şi românilor din Bulgaria, Moldova, America şi Italia. În perioada următoare biblioteca va dona cărţi şi românilor stabiliţi în Spania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS