16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCNI o exorcizează pe Olguța - Șoc: Stadionul de la Craiova, scos la licitație

CNI o exorcizează pe Olguța – Șoc: Stadionul de la Craiova, scos la licitație

CIMG5120

Surpriză de proporții în cazul stadionului „Ion Oblemenco“. Compania Națională de Investiții a scos la licitație proiectarea și execuția noului stadion pe 8 noiembrie, între cele două tururi pentru alegerea președintelui țării, dar Primăria Craiova nu a spus nimic despre acest lucru, deși ar fi putut profita electoral de această mănușă aruncată de CNI. Tăcerea primăriei este suspectă, cu atât mai mult cu cât primarul a anunțat că nu mai demolează vechiul stadion, supărat că nu a ieșit președinte Victor Ponta. Și licitația ridică mari semne de întrebare. A avut CNI buget pentru a lansa licitația? De ce prevederile din caietul de sarcini conțin cerințe prohibitive pentru firmele din România? Și mai ales cine minte? Vicepremierul Liviu Dragnea care anunța la Craiova că noul stadion va fi gata în vara lui 2016 sau CNI care estimează un termen de construire de 77 de luni, adică undeva prin 2021? 

În plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, Compania Națională de Investiții a publicat pe 8 noiembrie, în sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul de participare la licitația pentru atribuirea contractului de „Proiectare și Execuție de Lucrări aferente Obiectivului de Investiții Complex Sportiv Craiova – Stadion de fotbal“. Valoarea estimată a contractului este de 186.442.128 de lei plus TVA, adică, 42,3 milioane de euro plus TVA, la un curs BNR de 4,45 de lei. Cu TVA cu tot, valoarea estimată este de 52,5 milioane de euro, cu 2,5 milioane de euro mai mică decât anunța Liviu Dragnea în luna octombrie la Craiova.
Din această sumă, execuția propriu-zisă este estimată la 8,4 milioane de lei. Restul sunt cheltuieli cu proiectarea și asistența tehnică (6,9 milioane de lei), cu asigurarea utilităților (11,7 milioane de lei), cu diversele și neprevăzutele (8,7 milioane de lei) și cu montaj, utilaje, construcții și instalații (155 de milioane de lei).
Un aspect foarte interesant este durata estimată a lucrărilor: 77 de luni, adică șase ani și cinci luni, cu mult mai mare decât cea avansată de Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării, care spunea la Craiova acum o lună și jumătate că stadionul va fi gata cel mai târziu în iulie 2016. Alt aspect interesant sunt cerințele din caietul de sarcini care, practic, împiedică orice firmă din România să participe la licitație. De exemplu, la capitolul „capacitate tehnică, firmele participante trebuie să facă dovada experienței similare în ultimii cinci ani, adică trebuie să demonstreze că au construit „stadioane/complexuri sportive/baze sportive/arene sportive/săli polivalente multifuncționale etc.- conforme cu normele profesionale în domeniu, în valoare/valoare cumulată de minimum 140.000.000 de lei, exclusiv TVA, la nivelul a cel puțin 1 contract, maximum două contracte“, după cum scrie în anunțul CNI. Și proiectantul trebuie să respecte aceleași cerințe, dar, în cazul lui, termenul este și mai scurt. El trebuie să dovedească faptul că a proiectat obiective precum cele de mai sus în ultimii trei ani și că valoarea contractului/contractelor este de minimum cinci milioane de lei plus TVA. Firmele care cred că pot respecta cerințele de mai sus au termen final de depunere a ofertelor data de 22 decembrie. Criteriul care se va aplica este prețul cel mai scăzut, iar sursa fondurilor sunt bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, bugetul local, precum și alte sume legal constituite, conform programelor de investiții publice. Primăria Craiova a găsit cu chiu cu vai un constructor pentru stadionul de atletism de 5.000 de locuri doar după ce a eliminat criteriul care prevedea ca firmele participante să aibă experiență în construirea stadioanelor.

Ce spunea Dragnea la Craiova

Acestea sunt datele asumate de Compania Națională de Investiții și sunt singurele care pot fi luate în calcul. Restul sunt declarații, precum cele făcute de vicepremierul Liviu Dragnea la Craiova în luna octombrie. Iată ce spunea acesta când a prezentat noua machetă a stadionului.
„Valoarea totală a investiţiei este de 55 de milioane de euro. Acum putem prezenta, în mod oficial, după ce s-a analizat concursul de soluţii, forma pe care o avea stadionul de la Craiova. Estimăm ca licitaţia de proiectare şi execuţie să înceapă în această lună, octombrie. Zilele următoare este comisia interministerială de avizare. După această comisie, se aprobă indicatorii tehnico-economici prin hotărâre de guvern, practic, discutăm de chestiuni de zile (…) Că va fi mai, iunie sau iulie, nu vă pot spune sigur, pentru că ține de constructor, de cât de serios va fi. În bugetul pe 2015 se vor regăsi banii necesari construcției“, spunea Dragnea. Din suma la care se va contracta stadionul, dacă se va contracta, 10% va fi suportată din bugetul Craiovei.

Noul stadion, în cifre

Stadionul va avea o capacitate de 30.854 de locuri, 624 de locuri pentru presă și 222 de locuri pentru persoanele cu dizabilități, plus locuri pentru oficiali. Suprafața terenului va fi de circa 76.000 mp, construcția va fi P+4, cu o înălțime maximă de 64 de metri. Terenul de joc va fi prevăzut cu gazon natural, sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenare subterană vacuum, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugbi. Stadionul va avea, de asemenea, patru tuneluri de acces de intervenţie pe teren, câte una pe fiecare colţ al stadionului de câte şase metri înălţime, care sunt utile şi la organizarea concertelor, şi va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetrală. Complexul sportiv cuprinde în incinta sa şi amenajări exterioare: platforme de acces pietonal şi zone verzi, căi de acces auto distincte pentru diferitele categorii de utilizatori, parcări pentru public (1.123 de locuri pentru autoturisme şi 74 de autocare/maşini de intervenţie), presă şi pentru forţele de intervenţie şi salvare, inclusiv helioport pentru aterizarea elicopterelor.

Tânguiala primarului 

„Vă cer iertare, doljeni, care ați votat 60% Victor Ponta, că nu mai am curajul să demolez stadionul «Oblemenco», pentru a construi unul nou… Poate se va construi la Sibiu sau mai știu eu unde… Mi-e greu să cred că va fi în Oltenia… Azi nu mai am curaj să vă spun că promisiunea mea se va împlini…
Așteptăm Diaspora acasă după ce și-a luat țara înapoi și locurile de muncă promise, astfel încât șomajul să fie zero, ca la Sibiu… Noi punem la dispoziție terenul gratis și lipsa taxelor și impozitelor locale. Am înțeles că investitorii vin la pachet cu Iohannis. Îi așteptăm!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS