13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMort recunoscut pe hârtie, dar păstrat viu în baza de date

Mort recunoscut pe hârtie, dar păstrat viu în baza de date

Familia soldatului craiovean Cătălin Ionel Marinescu, decedat în 2011 în Afganistan, dar găsit ca figurând viu pe listele electorale de la alegerile prezidențiale, continuă războiul cu instituțiile statului din cauza acestui incident. Tatăl tânărului, Dumitru Marinescu, spune că nu este posibil ca fiul său să nu fie scos din baza de date a Direcției de Evidență a Persoanelor odată ce în 2011, printr-o adeverință de înhumare ce poartă ștampila Consiliului Local Craiova, Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor, se recunoștea practic decesul soldatului.

Familia Marinescu este revoltată de incidentul de la alegerile prezidențiale și spune că reprezentanții instituțiilor statului au încercat să-i facă direct răspunzători de faptul că fiul lor, Cătălin Ionel Marinescu, apărea viu pe listele electorale din 2012 până în prezent. Tătăl băiatului susține însă că situația stă exact invers și că poate certifica acest lucru cu documente. „L-am văzut pe listele electorale din 2012, apoi la alegerile europarlamentare din mai, când am și făcut scandal, am tăiat toată lista de alegători. Nimeni nu a luat nici o măsură. În urmă cu două săptămâni la fel, iar la ultimul scrutin de la prezidențiale la fel. Acest lucru m-a răscolit foarte rău. După ce am discutat pentru a doua oară cu președinta secției de votare mi s-a spus să mă duc la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova cu certificatul de deces în limba română. Nu știam dacă am acest act. L-am căutat și îl am, dar pe lângă asta am găsit și o adeverință eliberată de ofițerul de stare civilă Gabriela Bîrlan de la Serviciul Public de Evidență a Persoanelor, pe 13 mai 2011, prin care se spune negru pe alb că se adeverește că fiul meu Marinescu Cătălin Ionel este decedat la data de 10 mai 2011. Acest act dovedește că instituțiile locale au fost înștiințate de deces. Această adeverință se regăsește și la dânșii pentru că are număr de înregistrare. De ce nu au operat în baza de date nu am înțeles. Au zis că trebuie să mă duc eu cu certificatul de deces la Evidența Persoanelor. Nu înțeleg ce rost avea“, a spus Dumitru Marinescu.

Actele, insuficiente pentru Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova

Directorul executiv al Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova spune că adeverința pe care o deține Dumitru Marinescu, tatăl soldatului Cătălin Ionel Marinescu, nu are nici o relevanță ca acesta să fi fost trecut în baza de date ca fiind decedat. „Adeverința de înhumare nu are nici o relevanță pentru speța despre care discutăm. Acel certificat de deces eventual trebuia adus mult înainte de alegeri, respectiv cândva aproape de evenimentul neplăcut din familia Marinescu pentru că noi nu putem să operăm decesul unei persoane nici în registrele de naștere, nici în programul pentru buletine decât în baza unei hârtii oficiale sau în baza comunicării de către familie. Atâta timp cât la nivelul direcției nu a existat o comunicare de deces a numitului Marinescu Cătălin Ionel, noi ca instituție nu aveam de unde să știm că soldatul este decedat, motiv pentru care dânsul a figurat până duminică, 16 noiembrie, ca persoană vie. Când mi s-a adus la cunoștință incidentul, ne-am autosesizat și am făcut toate demersurile inclusiv prin București și prin Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, iar azi, 18 noiembrie (ieri – n.r.), situația este rezolvată“, a declarat directorul Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova. Dumitru Marinescu spune însă că tot ceea ce își dorește este ca fiul său să nu mai apară ca fiind viu pe listele electorale.
„Nu am făcut-o din răutate, ci pentru dreptate. Am vrut să se vadă că sunt oameni care nu se ocupă de ceea ce trebuie să facă. Dacă la un copil înmormântat cu onoruri militare și mediatizat că a murit pe front este așa, vă dați seama ce este în rest?“, a spus Dumitru Marinescu. Directorul executiv al Direcției de Evidență a Persoanelor a precizat ieri că a trimis o adresă oficială familiei Marinescu că problema a fost rezolvată. Soldatul Cătălin Ionel Marinescu nu a apărut viu numai la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova, ci și în baza de date a CAS, fiindu-i eliberat inclusiv cardul de sănătate care se regăsește la familie.
Gazeta de Sud face apel către cititori dacă mai există astfel de cazuri să ne sesizeze la redacție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS