16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn soldat mort în Afganistan, pe listele electorale din Craiova

Un soldat mort în Afganistan, pe listele electorale din Craiova

Un craiovean și-a regăsit, ieri, fiul pe listele electorale, deși acesta a decedat în urmă cu trei ani și jumătate. Paradoxal, directoarea de la Evidența Populației spune că, în România, tânărul figurează ca fiind viu. Tatăl militarului decedat a sesizat membrii secției de votare, în repetate rânduri, de la alegerile locale încoace, dar nici o instituție nu a scos de pe listele electorale datele fiului său, căzut la datorie în Afganistan.

Dumitru Marinescu din Craiova a sesizat membrii Secției de votare nr. 151 din municipiu, din cartierul Rovine, că datele de identificare ale fiului său, Marinescu Cătălin Ionel, decedat din mai 2011, figurează încă pe lista electorală permanentă. Deși tatăl tânărului a sesizat membrii secțiilor de votare în mod repetat, atât în 2012, la alegerile locale, cât și la alegerile europarlamentare organizate în urmă cu șase luni, precum și la scrutinul din primul tur al alegerilor prezidențiale, nici până pe 16 noiembrie, la turul al doilea, datele de identificare ale fiului său nu au fost retrase de pe listele permanente. Supărat de situație și îndurerat, Dumitru Marinescu a refuzat să își mai exercite dreptul de vot, ieri, când și-a văzut din nou numele copilului său și CNP-ul acestuia trecute pe lista electorală de la secția cu pricina. „Copilul meu, care e mort de trei ani și jumătate, este trecut pe liste în continuare, la alegeri. Nimeni nu ia nici o măsură. I-am sesizat și acum șase luni, la europarlamentare, că e trecut fiul meu pe liste. Eu, personal, am tăiat acea listă și îl găsesc din nou pe listă acum două săptămâni. Data trecută le-am cerut un număr de telefon să-mi spună unde să anunț că e copilul pe liste, deși e mort, iar ei îmi spuneau să sun la 112. Păi unde să sun? La Salvare sau la Poliție pentru așa ceva?“, a spus bărbatul revoltat.

„Nu putem noi să-l scoatem de pe liste“

Dumitru Marinescu este pus pe drumuri pentru ca datele de identitate ale fiului său decedat de trei ani și jumătate să poată fi scoase de pe listele electoarale permanente.
„Nu noi l-am pus pe liste. Nu putem noi să facem nimic pentru a-l scoate de pe liste pe fiul domnului. Dânsul a anunțat membrii secției de votare, dar trebuie să anunțe la Evidența Populației și să meargă acolo cu certificatul de deces al fiului său“, a precizat președinta Secției de votare nr. 151 din Craiova, Adriana Dumitrașcu.
Marinescu a anunțat și în 2012 membrii secției de votare că fiul său decedat figurează în continuare pe liste, dar fără rezultat. „De atâția ani de când protestez prin secțiile de votare și nimeni nu ia nici o măsură! Băiatul meu e mort de trei ani și jumătate. Era în misiune în Afganistan și a călcat pe un dispozitiv exploziv și a venit mort acasă. A fost la batalionul «Scorpionii Roșii». Era în misiune. Mai avea o lună până venea acasă. A murit pentru țară. A fost adus la București cu onoruri și acum… Fusese singura lui misiune. Avea 28 de ani…“, spune craioveanul Dumitru Marinescu, cu vocea tremurândă.

Mortul a primit card de sănătate

Tatăl fostului soldat Cătălin Ionel Marinescu povestește cum pe numele fiului său a venit de curând un card de sănătate la domiciliul părinților, deși destinatarul acelui card este decedat de pe 10 mai 2011.
Instituțiile abilitate să șteargă morții de pe liste nu au comunicat între ele, astfel că soldatul mort figurează în România ca fiind în viață. Vina este aruncată de la unii la alții, iar tatăl decedatului este pus într-o situație penibilă ori de câte ori se organizează alegeri. Directoarea executivă a Direcției pentru Evidența Persoanelor, Madlen Voicinovschi, a declarat pentru GdS că familia tânărului mort sau Ministerul Afacerilor Externe trebuia să anunțe autoritățile, în speță, să informeze direcția respectivă din Craiova că tânărul este mort. „Marinescu Cătălin Ionel a decedat în străinătate. Pentru toate persoanele care decedează în străinătate se eliberează un certificat străin, care trebuie să fie transcris în localitatea de naștere a decedatului. Transcrierea înseamnă eliberarea unui certificat de deces românesc, în baza celui străin. Această comunicare de deces nu a fost înaintată Evidenței Persoanelor nici de către familia decedatului, nici de către Ministerul de Externe, nici de către Primăria Sectorului 1 București“, a spus Voicinovschi, care a menționat că s-a uitat în registrul de nașteri, iar în dreptul lui Ionel Cătălin Marinescu nu este făcută nici o mențiune cum că ar fi decedat.

Soldatul mort figurează ca fiind viu în România

Directoarea Direcției pentru Evidența Persoanelor Craiova a adăugat că tânărul a putut fi înmormântat atunci, pentru că, fiind militar, prin Ministerul Afacerilor Externe se eliberează o adeverință de înhumare. Cu toate acestea, el figurează ca fiind un cetățean cu drepturi depline, inclusiv cel de vot. „La ora actuală, în baza noastră de date, în România, domnul Marinescu Cătălin Ionel figurează viu“, a explicat directoarea. Madlen Voicinovchi susține că ajutorul de înhumare se ia de la primăria de domiciliu în astfel de cazuri. Ea a mai precizat că este prima dată când a fost anunțată de către un președinte al secției de votare respective că ar exista o persoană decedată pe lista electorală.
Tatăl tânărului mort în Afganistan spune că, deși certificatul de deces al fiului este scris într-o altă limbă, familia a încasat, totuși, ajutorul de deces în urmă cu trei ani și jumătate, astfel că instituțiile statului ar fi trebuit încă de pe atunci să-l scoată din evidențe pe fiul lor și, implicit, și de pe listele electorale permanente.
În toată povestea, autoritățile locale îl fac responsabil tot pe craioveanul Dumitru Marinescu de faptul că numele fiului său decedat figurează încă pe liste. „Nu știu dacă a sesizat în scris secția de votare sau Biroul Electoral Județean“, a spus Madlen Voicinovschi.
Dumitru Marinescu este hotărât să facă ceea ce ține de el și de familia sa pentru a se evita situația pe care o întâlnește de fiecare dată când merge la vot, și anume, aceea de a-și vedea numele fiului decedat trecut pe liste. Era de datoria statului să facă lucrul acesta. „Măcar atâta lucru să fi făcut pentru el, care s-a jertfit pentru țară. Puteau să-l fi scos de pe liste“, a spus tatăl îndurerat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS