10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de craioveni au ieșit în stradă - „Votăm, votăm și câștigăm!“

Sute de craioveni au ieșit în stradă – „Votăm, votăm și câștigăm!“

Sute de persoane din Craiova, tineri și vârstnici deopotrivă, au protestat vineri seară în centrul Craiovei împotriva PSD și a lui Victor Ponta pentru că împiedică dreptul la vot al românilor din străinătate. La câteva sute de metri de ei, directori, angajați ai regiilor din subordinea primăriei și membri de partid ai PSD au umplut Piața „Mihai Viteazul“ sub pretextul că socializează în încercarea de a minimaliza protestul celorlalți.

Vineri seară, Craiova s-a trezit din amorțeală. „Ghinion, Craiova s-a trezit din somn!“, „Votăm, votăm și câștigăm“, „Ne-ați furat cu totul, nu furați și votul!“, „Fiți eroi în turul doi!“, „Craiova răspunde apelului“, „Lăsați-ne frații să voteze!“. Sunt doar câteva dintre mesajele pe care le-au transmis sutele de craioveni strânși în centrul orașului în jurul orei 18.00. Adolescenți, tineri, oameni în vârstă, părinți cu copii în brațe au cântat sub ochii jandarmilor care îi flancau și au cerut PSD și lui Victor Ponta să le permită românilor din diaspora să voteze. „Vreau o țară ca afară!“, „Votul nu este doar o lozincă!“, „Copy-paste meriți delete“, „Nouă ne pasă, aici e acasă“, „Santa Klaus is coming to Cotroceni“ sunt alte mesaje care au ieșit din piepturile celor strânși pentru a apăra democrația.
„Am venit aici pentru că am trei nepoți care sunt la studii în străinătate sau care lucrează în străinătate și care nu au putut să voteze. Unul este în Italia și lucrează ca arhitect la Verona și nu a putut vota, am un nepot care este student la Imperial College of London și nu a putut vota. Am un nepot care își face doctoratul la Bremen și nu a putut vota. Fiul meu a terminat facultatea în Anglia și a venit în România să facă o treabă aici și constat că trăiește într-o țară în care nici măcar dreptul la vot nu este respectat. Îmi aduc aminte că în anul patru de facultate, în decembrie 1989, am plecat direct din sala de examen la Universitate. Am participat la Revoluție și pe 21 decembrie, și pe 22 decembrie și acum, la 25 de ani după Revoluție, constat că eu nu mi-am făcut datoria nici măcar față de propriile mele aspirații și nici față de generația viitoare, pentru că trăiesc într-o țară care nu este complet democratizată și, atunci, eu vreau ca toată lumea să își exercite dreptul la vot, dar un singur vot. Nu voturi multiple! Iar eu o să votez pentru bun-simț, civilizație, corectitudine, legalitate“, a declarat Carmen Popa, avocată din Craiova, care are 48 de ani.
„Am venit în seara aceasta aici din solidaritate cu cei care nu au putut să voteze și pentru a convinge lumea să voteze, votul fiind atât de important pentru toată lumea din România, și nu numai. Am 27 de ani și vă spun că sunt student la a doua facultate, ca să nu se înțeleagă că sunt din partea pesedistă, adică analfabet“, a spus Vlad Roibu din Craiova.

Pesediștii au ieșit la socializare

La depărtare de câteva sute de metri, pesediștii au organizat o contramanifestație cu ajutorul directorilor, angajaților din regiile subordonate primăriei și membrilor de partid. După ce au așteptat liniștiți timp de o oră în Piața „Mihai Viteazul“ pe care o umpluseră până la refuz, pesediștii „s-au dat peste cap“ și au scos arsenalul din dotare: steaguri și pancarte. „Klaus Iohannis spaima găinilor“, „Cu Iohannis președinte, Băse merge înainte“, „Am pierdut flota nu vrem să pierdem și Ardealul“, „Votez Iohannis, votez Băsescu“ sau „Klaus președinte, curat ghinion“ sunt o parte dintre mesajele pe care le-au strigat și ei. În spatele lor a apărut la un moment dat și primarul orașului, Lia Olguța Vasilescu, care a declarat că a ieșit să vadă dacă oamenii strigă împotriva ei. „Am văzut la b1tv că au ieșit oamenii în stradă împotriva mea și am vrut să mă conving. Nu 2.000 de oameni… Nici unul dintre mitinguri nu are autorizație. Probabil că cei care manifestează vor fi amendați… nu știu… jandarmii trebuia să ia măsuri“, a spus primarul. Printre cei care s-au aflat alături de contramanifestanții PSD au putut fi zăriți directoarea Regiei de Administrare a Domeniului Public, Rela Filip, și consilierul pe problemele romilor, Romeo Tiberiade. „Am venit să-mi susțin viitorul președinte. Păi nu e miting, la ora asta nu sunt director“, a spus Rela Filip când a fost întrebată dacă a participat la miting ca director. În ajutorul ei a sărit Romeo Tiberiade, care a spus ironic că nu este vorba de un miting. „Ne plimbăm, admirăm orașul“, a spus el întrebat ce caută acolo. Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova, prezent în piaţă, a declarat că nu e vorba de un miting electoral şi că lumea a ieşit doar la „socializare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS