14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul de Urgență Craiova, primul pas către consolidare

Spitalul de Urgență Craiova, primul pas către consolidare

CJ Dolj a scos la licitație serviciile de proiectare pentru consolidarea și reabilitarea Spitalului de Urgență Craiova. Între timp, se așteaptă desemnarea câștigătorului pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe (dreapta), iar lucrările la Clinica de Cardiologie (stânga) sunt în toi
CJ Dolj a scos la licitație serviciile de proiectare pentru consolidarea și reabilitarea Spitalului de Urgență Craiova. Între timp, se așteaptă desemnarea câștigătorului pentru extinderea Unității de Primiri Urgențe (dreapta), iar lucrările la Clinica de Cardiologie (stânga) sunt în toi

Consiliul Județean (CJ) Dolj a scos la licitație, în cursul zilei de marți, contractul ce vizează serviciile de proiectare pentru consolidarea și reabilitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Autoritatea județeană intenționează să facă aceste intervenții la una dintre cele mai mari unități sanitare din țară prin accesarea de fonduri europene.

Consiliul Județean (CJ) Dolj a făcut primul pas în ceea ce privește consolidarea și reabilitarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, lucru anunțat de mai multă vreme de către autoritatea județeană. CJ a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice contractul denumit „Servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții: «Consolidare și reabilitare Spital Clinic Județean de Urgență Craiova» (elaborare documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, inclusiv analiza cost beneficiu; documentație pentru obținerea avizelor, acordurilor, autorizațiilor)“. Acesta are ca termen de execuție trei luni, iar valoarea estimată a lucrărilor de proiectare este de 547.208 lei fără TVA. Data-limită de depunere a ofertelor este 25 noiembrie.

Din ce bani s-ar face consolidarea?

Consolidarea unuia dintre cele mai mari spitale din țară ar urma să fie făcută pe fonduri europene. „Ne vom duce pe fonduri europene, pe exercițiul financiar care a început, 2014-2020. Așteptăm să apară ghidurile și se pare că sunt eligibile consolidările și reabilitările de spitale județene“, a explicat Cristinel Iovan, vicepreședintele CJ Dolj.
Totodată, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, declara la începutul lunii septembrie, într-o conferință de presă, că pentru consolidarea spitalului există estimări care depășesc zece milioane de euro. „Din primele estimări, este vorba despre 11 milioane de euro. Susțin un spital regional, vom contribui cu ce putem, dacă este nevoie de teren, de ajutor, vom face asta, dar trebuie să ne ocupăm de cel existent. Acest spital nu va dispărea niciodată“, spunea, la acea vreme, Prioteasa.
Investiția este necesară și oportună, conform temei de proiectare, în urma unei expertize tehnice efectuate care a recomandat lucrări de consolidare ce nu implică modificarea sistemului structural. Spitalul ar urma să fie împărțit pe șase tronsoane, dintre care două sunt nodul central și coada Y-ului (plus aripa scurtă). „Lucrările de consolidare se vor evalua, pe fiecare corp de clădire în parte, pe tronsoane, așa cum sunt prevăzute în expertiza tehnică, deoarece lucrările de consolidare se vor executa eșalonat, după ce tronsoanele vor fi scoase din funcțiune (nu se va lucra sub sarcină)“, se mai arată în tema de proiectare. CJ Dolj pune deja la dispoziție expertiza tehnică, auditul energetic și documentele de atestare a proprietății.

La UPU se așteaptă câștigătorul

Între timp, autoritatea județeană a găsit și un câștigător pentru lucrările de modernizare și extindere a Unității de Primiri Urgențe. Acesta va fi declarat oficial luni, 17 noiembrie, în caz că nu vor exista contestații. La licitația cu o valoare estimată de 21 de milioane de lei din bugetul propriu al județului s-au prezentat cinci asocieri de firme. Este vorba despre SC Metal R Exim Invest SRL – SC Real Design Trust SRL, SC Novara T Impex SRL – SC Athenaeum Construct SA, SC MITLIV EXIM SRL – SC Polystart Impex SRL – SC Concas SA – SC Tehnoplus Medical SRL, SC Primaserv SRL – SC SCADT SA și SC Eldiclau Impex SRL – SC Corporate Management Solutions SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS