14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConsiliile de administrație, motiv de dispute în școli

Consiliile de administrație, motiv de dispute în școli

Metodologia de constituire a noilor consilii de administrație a fost interpretată pe rând de directori și apoi de reprezentanții administrației locale.
Metodologia de constituire a noilor consilii de administrație a fost interpretată pe rând de directori și apoi de reprezentanții administrației locale.

De mai bine de două luni, în unitățile de învățământ există dezbateri pe constituirea noilor consilii de administrație (CA) pe noua metodologie, care este interpretată în diverse moduri atunci când trebuie aleși membri. În această situație s-a ajuns ca reprezentanții consiliului local să nu fie din rândul consilierilor, iar în cazul directorilor adjuncți care nu sunt titulari ai unităților respective nu mai este valabilă excluderea, găsindu-se alte soluții, astfel încât aparatul managerial devine majoritar în aceste adunări decizionale. 

Consiliile de administrație din unitățile școlare decid bugetul, cheltuielile, angajările, iar din acest an școlar propun și demiterea directorului. Totodată, din acest aparat decizional nu mai pot face parte cadrele didactice care nu sunt titulare la unitatea în care funcționează (directori adjuncți sau profesori detașați din alte școli). Metodologia de constituire a consiliilor de administrație a fost însă interpretată pe rând atât de manageri, cât și de reprezentanții administrației locale, fapt care a generat nemulțumiri.

Consilierii locali, înlocuiți de supleanți

Părinții și cadrele didactice de la Liceul „Mihai Vitezul“ din Băilești și-au exprimat în scris, către inspectoratul școlar, nemulțumirea față de alegerea reprezentanților consiliului local pentru CA-ul unității de învățământ. Conform metodologiei de organizare și funcționare a consiliului de administrație, liceul trebuie să aibă 13 membri în acest aparat decizional: șase cadre didactice, primarul sau reprezentantul primarului, trei reprezentanți ai consiliului local și trei reprezentanți ai părinților. Numai că la capitolul reprezentanți ai consiliului local, în cazul Băilești, doi dintre membri, Monica Bolovan și Gigi Păuna, nu sunt consilieri locali, ceea ce a constituit o surpriză chiar și pentru conducerea unității de învățământ. „Am semnalat la Inspectoratul Școlar Județean Dolj că doi din reprezentanții consiliului local nu sunt consilieri. Mie mi s-ar fi părut normal să fie consilieri locali. Cei doi sunt profesori la două unități școlare diferite, unul la Liceul «Ștefan Anghel» din Băilești și celălalt la școala din Negoi. Nu au legătură cu administrația locală. Au fost însă desemnați de consiliul local în ședința din 24 septembrie și ne-au fost comunicați printr-o adresă semnată de secretarul primăriei și primar“, a declarat Gabriel Tica, directorul liceului. Edilul Băileștiului spune însă că poate face acest lucru. „Numărul reprezentanților consiliului local în consiliul de administrație al școlilor a crescut și eu nu sunt de acord ca un consilier local să fie în mai multe consilii de administrație. În aceste condiții, am decis, și legea îmi dă dreptul să fac acest lucru, să aleg ca reprezentanți ai consiliului local din rândul consilierilor supleanți, adică cei care nu sunt în exercițiu, dar au avizul să fie consilieri în cazurile în care apar demisii. Sunt oameni apți pentru așa ceva“, a declarat Costel Pistrițu, primarul municipiului Băilești.
Cazul Băilești este și în atenția Inspectoratului Școlar Județean Dolj, însă cu alte precizări privind legalitatea. „Dacă la nivelul municipiului Băilești există o hotărâre a consiliului local în urma căruia au fost desemnați reprezentanți ai consiliului local alții decât consilierii locali, hotărârea trebuie semnată de juristul primăriei și se consideră îndeplinită condiția avizului de legalitate. Acesta este și punctul de vedere al Ministerului Educației Naționale primit la consfătuiri“, a precizat Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj.

Directorii pot face majoritatea

O altă situație care a generat dispute la nivelul unităților de învățământ a fost generată de metodologie. Cadrele didactice fără contract individual de muncă la nivelul unității în care funcționează nu pot participa la alegeri. Acest fapt îi afecta chiar pe directorii adjuncți, detașați în interesul învățământului. „Acest articol a făcut ca în unele cazuri, cum ar fi Colegiul Național de Industrie Alimentară și Colegiul Național «Frații Buzești», să se repete alegerile pentru că directorii adjuncți nu aveau contracte în unitățile respective. Pentru aceste situații s-au găsit însă soluții. Se poate face contract individual de muncă directorului adjunct pe câteva ore în sistem de plata cu ora și atunci devine angajat de drept al acelei instituții“, a declarat Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. În cazul în care directorii adjuncți, de obicei în număr de doi, ajung să devină membri ai consiliului de administrație alăturându-se directorului instituției, care este membru de drept, practic aparatul managerial ocupă jumătate din locurile alocate de fapt cadrelor didactice. Conform metodologiei, la grădinițe și la școlile cu un singur rând de clase sunt doar trei locuri pentru cadrele didactice, la școlile gimnaziale sunt patru locuri pentru cadrele didactice, iar la licee sunt șase locuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS