10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSarcină, somat să prezinte utilajele de deszăpezire până luni

Sarcină, somat să prezinte utilajele de deszăpezire până luni

sarcina nicu

Omul de afaceri Nicolae Sarcină, patron al firmei Coremi Inter, care a câştigat contractul pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Gorj, a primit un ultimatum să prezinte utilajele până la începutul săptămânii viitoare. În ciuda prevederilor contractului, Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că firma respectivă nu a putut deocamdată să facă dovada că deţine utilajele necesare pentru deszăpezire. „Din păcate, până la această dată nu avem nici cea mai mică garanţie că operatorul care a câştigat licitaţia poate să facă deszăpezirea în această iarnă. Noi, încă din vară, împreună cu Regionala Craiova şi Prefectura Gorj, am avut mereu întâlniri cu operatorul respectiv. Din păcate, nu am reuşit până la această dată să găsim dovezi clare că se va putea face deszăpezirea în această iarnă cu utilajele pe care operatorul le putea prezenta până acum. Dacă până luni dimineaţă, la ora 8.00, nu îşi vor aduce în baza lor proprie utilajele necesare, cu lame, sărăriţe şi trei sau patru unimoguri, înseamnă că în aceeași zi demarăm procedura de reziliere a contractului. Astăzi (vineri – n.r.) s-a emis factură de penalităţi. Valoarea nu este mare, 25.000 de lei, pentru luna octombrie“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Contractul depăşeşte opt milioane de lei

SC Coremi Inter a câştigat contractul pentru deszăpezirea drumurilor naţionale administrate de secţia de la Târgu Jiu, în valoare de opt milioane de lei. De asemenea, statul ar trebui să îi vireze până la sfârşitul anului lui Nicolae Sarcină suma de trei milioane de lei, conform contractului, pentru lucrările efectuate şi pentru staţionarea utilajelor. Drumarii susţin însă că utilajele nu există în baza firmei. Vineri, reprezentanţii Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale au efectuat o inspecţie la sediul firmei Coremi, însă nu au găsit nici jumătate din utilajele de deszăpezire necesare. Mai mult decât atât, unele utilaje găsite în bază ar fi prezentat defecţiuni. Conform conducerii Secţiei de Drumuri Naţionale, necesarul pentru deszăpezirea din acest an este de 73 de utilaje, din care 17 sunt ale secţiei. De asemenea, firma Coremi Inter Rovinari va trebui să acţioneze, potrivit contractului, cu 56 de utilaje de deszăpezire. Firma controlată de omul de afaceri Nicolae Sarcină este obligată să efectueze lucrări de deszăpezire pe următoarele drumuri naţionale: DN 66, DN 67, DN 6B, DN 67B, DN 67C, DN 67D şi DN 7 A.

Mai au în responsabilitate şi Defileul Jiului

În plus, firma Coremi Inter mai are în responsabilitate şi deszăpezirea pe DN 66, în Defileul Jiului, deşi drumul este predat constructorului, fiind în modernizare. Motivul este că firma Coremi este unul dintre constructori. Astfel, Copisa Pirenaica şi Coremi Inter trebuie să asigure deszăpezirea în Defileul Jiului în această iarnă, cu şase utilaje. Ion Tudor a mai spus că de luni va intra în funcţiune planul de rezervă, pentru ca autorităţile să nu fie prinse pe picior greşit, în judeţ urmând să sosească utilaje din Mehedinţi şi Vâlcea, iar secţia de Drumuri Naţionale de la Gorj va trimite utilajele proprii în Rânca. Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a declarat că au fost realizate toate procedurile legale necesare, înainte de a se trece la rezilierea contractului, iar de acum înainte cei care vor răspunde de modul în care se va desfășura deszăpezirea vor fi reprezentanţii Secţiei de Drumuri Naţionale, în funcţie de măsurile pe care le vor lua: „Am avut mai multe întâlniri în ultimele luni şi a mai fost recent o ultimă întâlnire, urmată de notificările necesare. Cei de la firma respectivă nu au respectat, se pare, prima parte a contractului. De acum înainte, cei de la Drumuri trebuie să ia măsurile necesare şi să vadă dacă firma poate sau nu să respecte contractul şi să meargă până la reziliere. Ei vor răspunde de ce se va întâmpla, pentru că au luat sau nu la timp o măsură sau alta“, a spus Alin Văcaru, prefectul de Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS