10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Velovan“, veriga slabă în scandalul „Repartiția“

„Velovan“, veriga slabă în scandalul „Repartiția“

stefan velovan

Repartiția orelor vacante la disciplina istorie în anul școlar 2014 – 2015 a băgat ISJ Dolj într-un scandal uriaș, relatat de GdS în ultimele săptămâni. În episodul de astăzi vom vedea cum s-au împărțit orele unui profesor titular care avea ore la Colegiile „Nicolae Titulescu“ și „Ștefan Velovan“ din Craiova.

Ancheta GdS privind repartizarea orelor vacante din învățământul preuniversitar doljean în anul școlar 2014 – 2015 continuă. După cum relatam în episoadele trecute, la 1 septembrie, profesoara Doina Elena Răileanu, titulara orelor de istorie de la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ (13) și de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ (8) și-a dat demisia din învățământ și a plecat în Franța. Cum au fost atribuite orele rămase vacante la cele două colegii? În cazul CN „Nicolae Titulescu“, directorul Anghel Petrescu a luat decizia să informeze Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj, pentru ca orele să fie scoase în ședință publică. „După informarea Consiliului de Administrație (CA), am întocmit o adresă care a fost transmisă către ISJ. Prin decizia inspectorului general, orele respective au fost repartizate în ședința publică din 22 septembrie către un profesor detașat (Văncică Liviu-Adrian)“, a declarat Anghel Petrescu. Liviu-Adrian Văncică a venit prin detașare de la Școala Gimnazială „Ioan Grecescu“ din Brădești. El a mai obținut, tot în ședință publică, 12 ore de istorie și la Colegiul Național Economic (CNE) „Gheorghe Chițu“ din Craiova. CN „Nicolae Titulescu“ a trimis adresa nr. 3271/15 septembrie 2014, înregistrată în aceeași zi la ISJ Dolj, cu nr. 7659.

Cine minte?

Ceea ce s-a întâmplat însă la CN „Ștefan Velovan“ rămâne însă un mister pe care numai organele abilitate l-ar putea elucida. Cele 13 ore rămase vacante la acest colegiu nu au fost scoase în ședință publică. „Ținând cont de prevederile legale, anume că titularul poate să revină asupra situației (demisiei), am luat decizia să împărțim orele respective profesorilor noștri titulari. Prin adresa nr. 3591/2014 am informat ISJ Dolj că există șapte ore rămase disponibile, care, potrivit metodologiei, vor fi scoase în ședință publică“, ne-a informat directorul Ionuț Pătularu, printr-un e-mail trimis pe 15 octombrie. Șase dintre cele 13 ore ar fi fost ocupate de profesorul Emil Dumitrașcu, despre care directorul Pătularu nu a vrut să ne spună nimic. „Luați legătura cu inspectoratul, eu nu cunosc detalii. Nu știu cine l-a trimis, nu a semnat nici un act cu noi“, a declarat acesta la telefon. În urma discuției cu Ionuț Pătularu nu am reușit să obținem de la acesta adresa cu nr. 3591/2014, pe care directorul susține că a trimis-o către ISJ Dolj. „Mi-e greu să vă explic ce au făcut colegii de la «Velovan». Ce am făcut eu cu acea adresă înregistrată trebuia să facă și cei de la «Velovan». Dacă făceau ca mine probabil că… Eu nu mi-am permis vreodată să nu comunic la ISJ toate orele vacante“, a comentat directorul CN „Nicolae Titulescu“, Anghel Petrescu. Inspectorul de Resurse Umane (RU) din cadrul ISJ Dolj, Mădălina Neațu, susține că orele vacante nu au fost anunțate de reprezentanții colegiului. „Primii care știu de vacantarea anumitor ore sunt directorii școlilor. De unde să știm dacă a plecat doamna Răileanu? Noi nu știm, dar știe școala. Orele de la «Velovan» nu au fost anunțate. Nu putem să publicăm decât ore care au fost anunțate de către școală“, a precizat Mădălina Neațu.

ISJ Dolj, încolțit

Cazul de la „Ștefan Velovan“ este al doilea de la începutul scandalului „Repartiția“ în care ISJ Dolj se contrazice cu directorii școlilor în ceea ce privește anunțarea orelor vacante pentru a fi atribuite în ședințe publice. În cazul CNE „Gheorghe Chițu“, directorul Dumitru Iftimov a afirmat că a trimis situația orelor vacante printr-o adresă oficială (nr. 4638/16 septembrie 2014), dar care nu a primit număr de înregistrare de la ISJ Dolj. Mai mult, profesoara Adeluța Sârbu a declarat că a fost martoră când adresa cu pricina a ajuns la biroul RU din cadrul ISJ. Ceea ce s-a întâmplat mai departe rămâne un mister. Tot la CNE „Gheorghe Chițu“, 5,66 ore de chimie au fost ocupate fără ședință publică de profesorul Ștefan Mazilu, care a obținut alte 12 ore la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii (CTAM) „Constantin Brâncuși“ din Craiova. Mazilu a ajuns la CTAM fără ședință publică, printr-un acord de principiu cu școala, dar ultima notă obținută (7 – proba scrisă) datează din 2012, ceea ce-l situează ca prioritate la repartiție după candidații cu examene în 2014 și 2013. Directorul CTAM, Laurențiu Puicin, a declarat pentru GdS că Ștefan Mazilu a ajuns la acest colegiu printr-o „repartiție a inspectoratului“.

A apărut lista orelor vacante

ISJ Dolj a publicat pe site-ul propriu (www.isj.dj.edu.ro) lista posturilor/catedrelor/orelor vacante/rezervate pentru ședința publică din 23 octombrie 2014. Pe această listă figurează, printre altele, cinci ore vacante la CNE „Gheorghe Chițu“ și 12 ore rezervate la CTAM „Constantin Brâncuși“, dar și șapte ore vacante de istorie la CN „Ștefan Velovan“. Potrivit ISJ Dolj, cele șapte ore de istorie de la „Gheorghe Chițu“, de la care a pornit scandalul, au fost redistribuite în felul următor: patru au mers către profesorul titular pe istorie, care a renunțat la orele de geografie care-i întregeau norma și trei trebuia scoase în ședința publică. CNE „Gheorghe Chițu“ figurează pe lista pentru 23 octombrie cu patru ore vacante de geografie, dar nu are nici o oră de istorie scoasă în ședință publică. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS