6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFestivalul Internațional de Sound & Slam Poetry, la Craiova

Festivalul Internațional de Sound & Slam Poetry, la Craiova

Peter Waugh, Katarzyna Bazarnik, Zenon Fajfer, Peter Sragher și Felix Nicolau, într-o demonstrație de Sound & Slam Poetry în fața elevilor de la Colegiul Național „Carol I“
Peter Waugh, Katarzyna Bazarnik, Zenon Fajfer, Peter Sragher și Felix Nicolau, într-o demonstrație de Sound & Slam Poetry în fața elevilor de la Colegiul Național „Carol I“

Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ din Craiova, în parteneriat cu Filiala de Traduceri Literare – București a Uniunii Scriitorilor din România şi sub egida Primăriei Craiova şi a Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“ organizează, pentru prima oară în România, Festivalul Internațional de Sound & Slam Poetry.
„Acest tip de poezie este probabil cel mai spectaculos și dinamic pentru că presupune și interpretarea din partea autorului, iar interpretarea nu se rezumă doar la o simplă lectură dintr-o carte. Practic, poetul sound & slam își joacă propria poezie printr-un melanj de arte. Singura limită care se impune e fantezia creatorului“, a precizat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“.
Festivalul a debutat joi, 16 octombrie, la Colegiul Național „Carol I“, în prezența tinerilor liceeni, cu un performance al unor poeţi invitaţi la Craiova, Peter Sragher, Felix Nicolau (România), Tobias Kunze (Germania), Katarzyna Bazarnik și Zenon Fajfer (Polonia), Peter Waugh (Marea Britanie/Austria).
„Acest tip de poezie, sound poetry, a început cu cabaretul Voltaire, în 1916, odată cu dadaismul, și se bazează pe folosirea sunetelor. Era un fel de luptă împotriva verbalității mult prea dezvoltate, rimei, formelor care erau impuse. Slam poetry a apărut în Statele Unite ale Americii, pe la sfârșitul anilor ‘70, pentru a scoate poezia din conul de umbră în care intrase. S-a încercat abordarea anumitor teme care erau mai apropiate de tineri. Atunci apărea și rapul. Cei care au îmbrățișat acest gen astăzi fac poezie slam rap. Încercăm să activăm comunitatea și să o apropiem de această poezie. Am venit să ajutăm la dezvoltarea unor tendințe în poezia contemporană“, a precizat Peter Sragher, președintele Filialei de Traduceri Literare – București a Uniunii Scriitorilor din România.
În cadrul festivalului vor avea loc ateliere de sound poetry, slam poetry și performance poetic, în care elevii, studenții și oamenii de litere craioveni vor lucra cu poeții Peter Waugh, Tobias Kunze, Philip Meersman și Felix Nicolau. O prezență interesantă este cea a lui Michael Fischer, un instrumentist specializat în improvizație din Austria, care a lucrat cu aproape toate orchestrele filarmonicilor și operelor din Europa. El va conduce un atelier de improvizație muzicală. „Cei mai buni participanți la atelierele de creație vor fi invitați în spectacolul final de duminică, 19 octombrie, să apară pe scenă alături de artiștii consacrați ai acestui gen“, a precizat Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS