12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSportivii de la Orşova, nevoiţi să facă performanţă fără hrană

Sportivii de la Orşova, nevoiţi să facă performanţă fără hrană

DSCF0743

Sportivii de la secţia de caiac-canoe a Clubului Sportiv Şcolar de la Orşova, cel care a dat campioni olimpici precum Liviu Dumitrescu, se antrenează pentru a intra în lotul naţional, fără hrană. Contractul cu firma care asigura până acum un an cele trei mese pe zi ale elevilor a fost reziliat, iar din 15 decembrie 2013, tinerii primesc doar pachete de acasă.

Cei 47 de sportivi de la secţia de caiac-canoe de la Orşova fac patru ore de antrenament pe zi. Recunosc că uneori fac antrenamentul de dimineaţă fără să mănânce nimic. În condiţiile în care clubul nu mai asigură masa, situaţia este delicată, mai ales că cei mai mulţi sportivi sunt din judeţe îndepărtate ale ţării, precum Suceava şi Bacău, iar pachetele cu mâncare de acasă ajung greu.
„Sunt din Hunedoara şi am doi ani de când sunt aici. Eu încă sper să fac performanţă, dar nu sunt condiţii. Părinţii ne susţin cu bani. Am prins masă doar un an şi ne descurcăm pe banii noştri, mai primim pachete de acasă“, a declarat unul dintre elevii secţiei de caiac-canoe de la Clubul Sportiv Şcolar Orşova.
Altă tânără susţine că în fiecare lună părinţii îi trimit peste 500 de lei pentru mâncare, întrucât locuieşte în Gura Humorului, iar pachetele ajung foarte greu la Orşova. Reuşeşte să ajungă acasă o singură dată la două luni pentru că antrenamentele nu îi permit să plece. Efortul este considerabil, dar speră ca până la sfârşitul liceului să fie cooptată în lotul naţional.
„Eu vin din Suceava, de la Gura Humorului, şi sunt la acest club de trei ani. Acum doi ani, condiţiile de aici erau foarte bune. De un an nu avem masă… Ne trimit părinţii de acasă bani, ne mai cumpărăm, ne descurcăm cum putem“, a declarat tânăra.
Şi părinţii elevilor au încercat să rezolve problema finanţării meselor.
„Băiatul meu a făcut sport de performanţă la Orşova şi a ajuns bine unde este acum. L-am dus apoi pe nepotul meu, Liviu Dumitrescu, care este campion mondial şi olimpic în prezent. Am mai dus un nepot acum şi am rămas surprins de ceea ce am văzut acolo. Când am văzut clubul… Acum arată de parcă ar fi după război. S-a sunat şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, de unde s-a spus că sunt bani pentru masa copiilor, dar această directoare nu vrea să semneze să aducă mâncare la copii“, a declarat Mitică Pantasi, unchiul unuia dintre sportivii de la secţia de caiac-canoe.

Conducerea liceului spune că este ilegal ca sportivii să primească hrană

De curând, şi pontonul de la Dunăre care asigura ieşirea pe fluviu cu ambarcaţiunile pentru antrenamente s-a scufundat. Antrenorii au reuşit să salveze ambarcaţiunile, dar nu dispun de bani pentru refacerea pontonului. Cea mai mare problemă rămâne însă hrana sportivilor.
„Din păcate, aceşti sportivi nu mănâncă. Ne punem speranţa în acești copii că într-un viitor apropiat vor reprezenta România la competiţiile internaţionale, campionate mondiale şi europene şi, de ce nu, sperăm că vor fi şi medaliaţi. Sportivii cei mai buni ai României sunt plecaţi de la Orşova“, a declarat antrenorul Clubului Sportiv Şcolar, Beniamin Zabet.

Beniamin Zabet, antrenorul Clubului Sportiv Şcolar
Beniamin Zabet, antrenorul Clubului Sportiv Şcolar

În replică, şefa Liceului Teoretic „Traian Lalescu“ din Orşova susţine că pentru ca elevii să primească masa ar trebui să figureze în cantonament şi dă vina pe antrenori că nu întocmesc actele pentru a se face finanţarea.
„Dumnealor (antrenorii – n.r.) au obligaţia să organizeze acţiuni sportive cu sportivii de performanţă. Acţiuni sportive înseamnă cantonamente, semicantonamente şi tabere. Dumnealor trebuie să întocmească nişte documente pe care să le înainteze Consiliului de Administraţie, cu program, cu orar de antrenamente, cu tot ce trebuie. Sunt la mine toate actele, solicitarea pentru Inspectoratul Şcolar, adresa prin care am primit banii de la inspectorat. Eu răspund de partea financiară, dumnealor (antrenorii – n.r.) răspund de partea sportivă. Fără organizare sportivă şi fără lege nu se poate aproba nici un ban din bugetul de stat pentru că răspundem pentru asta“, a declarat Mirela Stoinel, directoarea Liceului Teoretic „Traian Lalescu“.

Mirela Stoinel, directoarea Liceului Teoretic „Traian Lalescu“
Mirela Stoinel, directoarea Liceului Teoretic „Traian Lalescu“

De la Orşova au plecat cei mai buni sportivi ai României la caiac-canoe. În timp ce antrenorii şi conducerea liceului se pierd în acuze şi acte, generaţia care ar urma să reprezinte România la campionatele mondiale şi europene reuşeşte cu greu să facă performanţă. Bani pentru hrană există, dar lipseşte o semnătură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS