Prim-procur, doi şefi de poliţie şi un om de afaceri, reţinuţi de DNA

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sârboiu ridicată marţi de la domiciliul său din Drobeta Turnu Severin
Autori


Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sârboiu, şeful Poliţiei Rutiere Orşova, Ionuţ Fişter, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor Mehedinţi, Ion Ianoşi, omul de afaceri Sorinel Duducea, dar şi Constantin Popescu, aflat în arest preventiv într-un alt dosar, au fost reţinuţi de DNA, în urma percheziţiilor de marţi dimineaţă, fiind acuzaţi de trafic de influenţă, luare de mită şi cumpărare de influenţă.

Carmen Sîrboiu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, ridicată marţi de la domiciliul său din Drobeta Turnu Severin, a fost reţinută în cursul zilei de ieri pentru infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. În cazul comisarului-şef Ion Ianoşi, care deţine funcţia de şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, anchetatorii au reţinut două acuzaţii de luare de mită. Totodată, subofiţerul de poliţie Ionuţ Fişter, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei Orşova, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, procurorii DNA reţinând în cazul său şi două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

În aceeaşi cauză, Viorel-Sorinel Duducea, administrator al SC Via Vita SRL şi SC Via Vita Construcţii SRL, supranumit şi „regele asfaltului din Mehedinţi“, a primit ordonanţă de reţinere pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită. De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de omul de afaceri Constantin Popescu, fostul şef al Organizaţiei PSD Orşova, care se află în arest preventiv din 2 aprilie 2014, în dosarul de corupţie în care sunt arestaţi şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, dar şi fostul şef al poliţiei mehedinţene, Ştefan Ponea.

În dosarul în care marţi dimineaţă s-au efectuat opt percheziţii în Orşova şi Drobeta Turnu Severin, Constantin Popescu este acuzat de trei infracţiuni de dare de mită, dar şi de instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Angajaţii lui Viorel-Sorinel Duducea şi ai şefului PSD Orşova lucrau la casele prim-procurorului

DNA arată că, în perioada 2011 – 2012, procurorul Carmen Sîrboiu ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari) şi utilaje necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării şi a unui garaj ce deserveşte două vile, în municipiul Drobeta Turnu Severin, unde locuieşte în prezent magistratul. Totodată, la constucţiile respective ar fi muncit angajaţi ai omului de afaceri.

„Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de procurorul Sîrboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât firmele acestuia, SC Via Vita SRL Şimian şi SC Via Vita Construcţii SRL, să nu fie supuse unor controale şi anchete“, arată DNA.

În perioada 18 martie 2013 – 20 martie 2014, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova a pretins şi a primit de la omul de afaceri Constantin Popescu mită sub forma unor lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu Severin, şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova.

Potrivit DNA, magistratul a primit de la Constantin Popescu 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.

„Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, pe 18 martie 2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale“, mai arată DNA.

Şeful Poliţiei Rutiere Orşova, Ionuţ Fişter, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce, pe 7 martie 2014, la cererea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul lui Fişter o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.


„Pe 11 martie 2014, în Orşova, inculpatul Fişter Ionuţ, la instigarea inculpatei Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. Informaţiile pe care Fişter Ionuţ le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei Sîrboiu Carmen, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii“, susţin procurorii DNA.

Dosarele de la Investigarea Fraudelor, distruse cu buldoexcavatorul

Anchetatorii arată că angajaţii firmelor de construcţii administrate de omul de afaceri Sorinel Duducea au efectuat lucrări şi la garajul şefului Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ion Ianoşi.

„În luna octombrie 2012, inculpatul Ianoşi Ion, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 de euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din municipiul Orşova“, se arată în comunicatul DNA.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Viorel-Sorinel Duducea, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi l-a favorizat pe omul de afaceri în două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani pe care Ianoş le avea în cercetare.

„Pe 20 martie 2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ianoşi Ion i-a solicitat lui Popescu Constantin trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. Pretinderea şi primirea de foloase de către Ianoşi Ion, de la omul de afaceri Popescu Constantin, s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat Popescu Constantin“, mai arată procurorii DNA.

Carmen Sîrboiu, Ion Ianoşi, Ionuţ Fişter şi Sorinel Duducea vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceeaşi măsură vor lua procurorii DNA şi în cazul lui Constantin Popescu, acesta aflându-se în arest pentru alte fapte de corupţie.

Carmen Sîrboiu a deţinut două mandate de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în anul 2013 fiind numită şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.

Ieri, CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 16 octombrie 2014

Actualitate

» Câţi condamnaţi, trimişi în judecată şi cercetaţi penal, fac legi în parlament. Lista completă
» Ne ducem în cap. Despre viitorul României analizând sistemul de pensii
» CSM: Procedura ridicării imunităţii parlamentarilor ar trebui schimbată, blochează anchetele
» Suspect de Ebola la Madrid
» Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, trimis Comisiei Europene
» Sound & Slam Poetry la Craiova
» Clienţii RCA reclamă asigurătorii
» Olteni printre cei mai buni elevi și studenți din Europa
» Fermierii pot primi avansul la plata pe suprafaţă
» Patru dintre inculpaţii în dosarul retrocedărilor au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Publireportaj

» Marile personalităţi ale României, în dialog cu liceenii

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Sportivii de la Orşova, nevoiţi să facă performanţă fără hrană
» Executivul a alocat 45 de milioane de lei judeţului Olt
» Olt: Apă potabilă la Bobiceşti
» Olt: Florian Cârstea, învestit în funcţia de director al Bibliotecii judeţene
» Performanță pe burta goală
» Întâlnire în domeniul prevenirii antidrog la Colegiul “Tehnic Decebal” din Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Site destinat persoanelor cu deficienţă de vedere
» Adrian Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, ar putea părăsi arestul
» Mehediniţi: Persoană găsită carbonizată, în urma unui incendiu în satul Gvardeniţa

Dolj

» Un deces aduce schimbări în Spitalul de Urgență Craiova
» Caracatița repartițiilor la ISJ Dolj
» Rechizitele, un lux pentru elevii din mediul rural
» Demolare înainte de reabilitare
» 70 de milioane de euro pentru stadioanele din Craiova şi Târgu Jiu
» S-a inaugurat noul sediu al Bibliotecii Orășenești „Mircea Rădina” din Segarcea
» Atenție la bolile de sezon !
» Acţiune cu mascaţii în trafic
» Manifestări oraganizate de Garnizoana Craiova cu prilejul Zilei Armatei Române
» Jandarmii asigură ordinea publică la manifestările organizate în judeţul Dolj
» Craiova: Rapsodii de toamnă în Parcul “Nicolae Romanescu”
» Zilele toamnei la Autec Craiova
» Dolj: În arest pentru furt de motorină, după ce nu a oprit maşina la semnalele poliţiştilor

Gorj

» Gorj: Au sosit manualele şcolare
» Gorj: Condamnat la închisoare pentru tentativă de omor la dedicaţii
» Banii pentru 13.000 de angajaţi ai CEO
» Gorj: A furat cremă antirid din farmacie

Sport

» Piţurcă ne-a lăsat bine
» Liga a III-a, etapa a 8-a
» Roșca: Nu vrem să punem presiune pe jucătoare
» Podărenii sunt gata de un nou succes
» Dacian Varga: Acum sunt pregătit fizic
» Fotbal – Victor Piţurcă și-a reziliat contractul cu FRF
» Judo – Corina Căprioriu aduce României a doua medalie de aur la Grand Prix-ul de la Tașkent
» Optimism înaintea meciului cu Dinamo

Magazin

» Horoscop
» Un papagal vorbitor de limba engleză, dispărut de patru ani, s-a întors la stăpânul lui vorbind spaniolă
» Bancul zilei
» Prima rochie haute-couture realizată din ciocolată

Top