16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Cină cu soarele sus“, pe scena Naționalului

„Cină cu soarele sus“, pe scena Naționalului

Ilie Gheorghe interpretează rolul lui Brâncoveanu în piesa „Cină cu soarele sus“
Ilie Gheorghe interpretează rolul lui Brâncoveanu în piesa „Cină cu soarele sus“

Naționalul craiovean sărbătorește „Anul Brâncoveanu“ printr-un nou spectacol-lectură programat în seria „Autorii sunt în sală“, lansată în 2013.
Reprezentația „Cină cu soarele sus“, de Gheorghe Truță, are loc astăzi, de la ora 17.00, în sala „I.D. Sîrbu“, în prezența autorului.
Într-un text emoționant, Gheorghe Truță imaginează ultima zi a Brâncovenilor pe pământ românesc, înainte de plecarea spre temnițele din Constantinopol. De la miezul zilei până la apusul soarelui, domnitorul, cunoscând dintr-un vis premonitoriu martiriul întregii sale familii, le va cere fiilor săi credință și demnitate până în ultima clipă a vieții.
Nu este pentru prima dată când pe scena Naționalului craiovean se montează o piesă, după un text purtând semnătura lui Gheorghe Truță.
„Este a doua mea colaborare cu Teatrul Național Craiova. Prima a avut loc în 2005, «Alice nu știe să moară», având în prim-plan o glorioasă olteancă, Alice Voinescu, prima femeie doctor în filosofie din cultura românească. Atunci, ca și acum, maestrul Mircea Cornișteanu, directorul Naționalului craiovean, a asigurat regia. «Cină cu soarele sus», piesă ce se va juca astăzi, este a 12-a premieră a mea ca dramaturg, punând la socoteală că peste zece zile aceeași piesă va putea fi urmărită și la Teatrul Național «I.L. Caragiale» din Bucureşti, în deschidere cu o conferință a academicianului Răzvan Teodorescu cu tema «Constantin Brâncoveanu şi epoca sa», și o distribuție de excepție ca și aici, la Craiova, cu Marius Bodochi în rolul lui Brâncoveanu, în regia lui Răzvan Popa.
Alte piese au văzut lumina rampei la Teatrul Național Timișoara, Bălți – Republica Moldova (de două ori), Bacău, Petroșani, Deva etc. Colaborarea cu Teatrul Național «Marin Sorescu» are o semnificație aparte. Sunt oltean, născut la Călui, leagănul și mormântul fraților Buzești. Am absolvit Colegiul Național «Frații Buzești», Facultatea de Matematică din Craiova. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor Români, filiala Craiova. Bănia este Mecca mea: chiar și de departe o simt în inima mea ca pe un ghem luminos“, a precizat Gheorghe Truță.
Dacă la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti rolul lui Brâncoveanu îi revine actorului Marius Bodochi, la Naționalul craiovean acesta este interpretat de Ilie Gheorghe. Natașa Raab va interpreta rolul Doamnei Marica, Cătălin Vieru este Matei, Marian Politic – Radu, Cătălin Băicuș – Constantin, Cosmin Rădescu – Ștefan, Ștefan Mirea – Ianache Văcărescu și Tudorel Petrescu – Mustafa.
„Piesa «Cină cu soarele sus» nu e o apariție întâmplătoare, chiar dacă ea vine într-un moment comemorativ. Mi-am propus să realizez în spațiul dramatic românesc un plan al spiritului oltean cuprinzând până azi piese având în prim-plan pe Mihai Viteazul, Brâncoveanu, dar și personalități de facturi diferite: Alice Voinescu, Constantin Argetoianu, I.D. Sîrbu sau Maria Tănase. Pentru fiecare dintre aceste personalități oltene, și nu numai, am scris câte o piesă, pentru Brâncoveanu, chiar două, iar de curând am extins planul oltenesc la unul al spiritualității românești, prima piesă avându-l ca protagonist pe Valeriu Gafencu, martir al gulagului românesc. Rămâne ca și teatrul românesc să-și întoarcă fața spre spațiul spiritualității autohtone. Până acum doar Teatrul Național «Marin Sorescu» și Teatrul Național București mi-au dat semne că sunt ceea ce trebuie să fie: teatre naționale“, a mai spus Gheorghe Truță.
Intrarea publicului la spectacolul „Cină cu soarele sus“ este liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS