8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUna e pe hârtie, alta pe teren: Coşmar prelungit pe strada Râului

Una e pe hârtie, alta pe teren: Coşmar prelungit pe strada Râului

Situație disperată a firmelor de pe strada Râului din Craiova, pe tronsonul cuprins între strada Popoveni și bulevardul Nicolae Romanescu. Patronii societăților nu mai știu cui să se mai adreseze pentru a primi o informație concretă și palpabilă în ceea ce privește asfaltarea străzii și, implicit, redarea accesului clienților lor. Într-un final, au trimis o sesizare Cancelariei Primului Ministru și au primit un răspuns care i-a lăsat fără cuvinte: lucrările sunt preconizate să se încheie până la 20 octombrie, asta în condițiile în care, pe acel tronson, rareori se vede picior de muncitor, iar strada e la un stadiu aproape incipient.

Pe hârtie, lucrările de pe strada Râului, tronsonul Popoveni-Nicolae Romanescu, se încheie peste cinci zile. Faptic, însă, lucrurile nu stau deloc așa. După ce au fost amânați și după ce li s-a promis de mai multe ori că lucrările se vor încheia ba într-o lună și jumătate, ba în trei, pentru a-și relua activitatea normală și a primi clienții în mod normal, patronii firmelor de pe tronsonul amintit au primit un nou răspuns care i-a frapat. „S-au asumat de către primărie foarte multe termene de execuție care nu au fost respectate nici până în prezent. Ce ne nemulțumește este faptul că ultimul termen care a fost comunicat în urma sesizărilor transmise de către firmele din această zonă, termenul asumat de primărie, a fost 20 octombrie pe acest tronson. Din nefericire, după cum se vede, lucrările sunt aproape sistate, drept pentru care termenul acesta nu are cum să fie respectat. Suntem pe 14 octombrie și, deși vremea a fost bună și a permis desfășurarea tuturor forțelor pentru a putea finaliza lucrarea, acest lucru nu se întâmplă“, a povestit Sorin Segall, reprezentantul Rokor Trading SRL (service auto).
În urma unei solicitări trimise de SC MINA INTERSERV SRL (benzinăria Rompetrol) către Cancelaria Primului Ministru în numele tuturor societăților care își desfășoară activitatea în zonă, s-a emis un răspuns în care se vede că realitatea de pe hârtie nu coincide cu cea de pe teren.

„Preconizăm finalizarea acestor lucrări până la 20.10.2014“

Concret, Cancelaria Primului Ministru a trimis sesizarea înapoi la Prefectura Dolj, Prefectura Dolj a trimis-o înapoi la Primăria Craiova, care a răspuns, pe 26 septembrie, sesizării firmei, trimițând informația și către primele două instituții amintite. Redăm un fragment:
„- Lucrările au demarat pe 12.02.2014;
– Conform graficului de eșalonare a lucrărilor, aprobat, execuția lucrărilor pe acest tronson durează trei luni de la data începerii lucrărilor;
– Din cauza condițiilor meteo nefavorabile coroborate cu suprapunerea unor lucrări ale operatorului SC Compania de Apă Oltenia, lucrări cuprinse în Masterplanul de apă și apă uzată (…), care au fost finalizate pe 26.08.2014, a întârziat finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a străzii, pe tronsonul cuprins între strada Popoveni și bulevardul Nicolae Romanescu;
– În prezent, lucrările de reabilitare și modernizare a străzii Râului pe tronsonul cuprins între strada Popoveni și bulevardul Nicolae Romanescu sunt realizate pe lungimea de 840 m din 1.290 m;
– În funcție de condițiile meteo, preconizăm finalizarea acestor lucrări până la 20.10.2014“, se arată în răspunsul comunicat.

MITLIV: „Țevile trebuie verificate toate, pentru că nu le putem preda așa“

Asta înseamnă că, în cinci zile, angajații de la SC Tel Drum SA, care se ocupă de reabilitarea străzii Râului, trebuie să facă o minune. Ciudat este că lucrările la canalizare, amintite anterior, nu s-au încheiat. Conform reprezentanților MITLIV, care se ocupă de partea de canalizare din apropierea bulevardului Nicolae Romanescu lăsată în urmă de firma TMUCB, lucrările sunt într-o fază relativ finală, și anume aceea de decolmatare a țevilor. „Lucrările sunt finalizate, dar trebuie făcută o verificare cu camere de luat vederi. Sunt colmatări de țevi pe partea pe care a lucrat TMUCB. În lucrările cu multă mlaștină, așa se întâmplă. Noi, când am preluat contractul, era deja o parte din țeavă băgată. Avem niște echipamente speciale cu care se curăță țevile, însă trebuie verificate toate, pentru că nu le putem preda așa. În funcție de ce găsim, vom preda amplasamentul. Ne pare rău de situație. În general, corelarea lucrărilor este o mare problemă“, au declarat surse oficiale din partea MITLIV.

Genoiu: „Au apărut probleme din cauza umpluturii cu pământ“

Pe de altă parte, viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a spus că lucrările la canalizare erau gata la sfârșitul lunii august, însă au intervenit probleme la umplutura cu pământ. „Din punctul de vedere al primăriei, canalizarea era gata la sfârșitul lunii august, dar au apărut probleme din cauza umpluturii cu pământ. Nu se putea compacta pământul pentru a se turna stratul de asfalt, deoarece pământul era de proastă calitate și ieșea apă din el. Și atunci s-a scos acest pământ și s-a umplut cu unul de calitate. A fost un viciu ascuns, nu a fost nimeni de vină, așa era pământul de acolo. S-a constituit un comandament format din toți cei responsabili în domeniu. Acum zece zile a început această acțiune de compactare cu pământ de bună calitate, deci nu știm exact când se vor termina lucrările. Voi convoca acest comandament mâine (azi – n.r.) pentru a vedea care este stadiul. După zece zile ar trebui să se știe cum merg lucrările și când s-ar putea finaliza“, a explicat viceprimarul.
Așadar, directorii firmelor de pe Râului va trebui să aștepte primirea unui nou termen asumat de beneficiarul lucrărilor și să spere că acesta va fi, într-un final, respectat. Până atunci, singurele căi de acces – nesemnalizate – către firmele lor rămân cele dinspre străzile Râului și Emil Marghitu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS