11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 2.000 de persoane, fără cărţi de identitate

Peste 2.000 de persoane, fără cărţi de identitate

Laurenţiu Dan, şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu
Laurenţiu Dan, şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu

Peste 2.000 de cetăţeni arondaţi la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu nu deţin cărţi de identitate sau le au expirate. Laurenţiu Dan, şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, a declarat că, de la începutul anului şi până în prezent, au fost eliberate peste 12.100 de acte de identitate, însă tot mai există 2.000 de persoane care nu au cărţi de identitate valabile. Este vorba şi de tinerii care au împlinit vârsta de 14 ani, dar care nu s-au prezentat încă să îşi facă buletin. În primele nouă luni ale anului, prin intermediul poliţiştilor locali au fost transmise peste 2.500 de invitaţii nominale celor care trebuie să îşi înnoiască actele de identitate sau să obţină cărţi de identitate. Potrivit lui Laurenţiu Dan, cei care nu au cărţi de identitate şi au vârsta de peste 18 ani nu vor putea vota la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie. În prezent, populaţia cu drept de vot din Târgu Jiu este de 81.255 de persoane.

Program prelungit

Laurenţiu Dan a declarat că instituţia va lucra în săptămâna alegerilor după un program de lucru prelungit. Acesta va fi aprobat de Consiliul Local Târgu Jiu. „Facem un apel către toţi cetăţenii din Târgu Jiu şi din comunele arondate să se prezinte la ghişeele noastre. Vor avea prioritate cei peste 18 ani, dar vom primi toate actele şi de la cei de 14 ani, dar eliberarea cărţilor de identitate nu va fi aşa de rapidă, dar se va încadra în termenul prevăzut de lege. Sunt mulţi cetăţeni care nu au acte de identitate din varii motive: unii sunt plecaţi în străinătate, alţii nu s-au prezentat la timp, mai sunt şi cei care şi-au schimbat domiciliul. Cert este că vom avea la Târgu Jiu peste 80.000 de alegători cu drept de vot. Ultimele copii după listele electorale vor cuprinde inclusiv cetăţenii care împlinesc 18 ani pe 2 noiembrie şi care vor putea să îşi exercite dreptul dacă îşi vor obţine cartea de identitate. Vom avea, în săptămâna 27 octombrie – 2 noiembrie, programul de lucru cu publicul prelungit. De luni până vineri, de la 8.00 la 18.00, şi sâmbătă, de la 8.00 la 16.00. Duminică vom lucra de dimineaţa şi până la 21.00, la închiderea urnelor“, a precizat Laurenţiu Dan.

Se mută într-un nou sediu

Şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu Jiu, Laurenţiu Dan, a mai declarat că în această perioadă instituţia este preocupată şi de mutarea în noul sediu, din apropierea primăriei.
Noul sediul a fost amenajat în fosta baie comunală a municipiului Târgu Jiu şi cheltuielile au fost suportate din bugetul local. Partea cea mai grea a mutării din sediul din strada Traian, unde Direcţia plăteşte o chirie lunară, în sediul din zona centrală o reprezintă mutarea aparaturii. Laurenţiu Dan a declarat că transferul materialelor şi al bunurilor dintr-un imobil în celălalt va fi încheiat până la sfârşitul anului, iar totul va fi realizat în aşa fel încât să nu existe nici un fel de blocaje în eliberarea de acte în ceea ce priveşte compartimentul de evidenţă a persoanelor şi cel de stare civilă.
Referitor la Compartimentul Stare Civilă, Laurenţiu Dan a declarat că pe primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate 806 acte de naştere, 489 de certificate de căsătorie, 565 de acte de deces, 20 de dosare de divorţ pe cale administrativă şi au fost transcrise 75 de acte de stare civilă încheiate în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS