Pădurea-fantomă de la Mischiihttps://www.youtube.com/embed/vEsaM0bv0DU

650.000 de euro au fost investiți pentru împădurirea a 114 hectare de terenuri degradate în comuna doljeană Mischii, în cadrul unui proiect național finanțat prin AFM. După patru ani de contract, pădurea există doar pe hârtie. Puieții replantați pe o parte din suprafețe sunt înghițiți de vegetație, lucrările au fost sistate, iar responsabilii ridică din umeri.

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a alocat în 2009 peste 100 de milioane de lei (22,8 milioane de euro) pentru „Programul de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate, reconstrucția ecologică și gospodărirea durabilă a pădurilor“. 28 de consilii județene din România au devenit coordonatori locali în acest program, suma maximă care putea fi aprobată pentru un proiect de împădurire fiind de cinci milioane de lei. Consiliul Județean (CJ) Dolj s-a numărat printre coordonatorii înscriși în program și a propus lucrări de împădurire a terenurilor degradate în „Perimetrul de ameliorare Mischii“ (114 hectare), costurile fiind estimate la 1,95 milioane de lei (fără TVA). Contractul de execuție a fost atribuit către Meke Forest SRL Cârcea (8 octombrie 2010), în urma unei licitații publice la care s-au înscris trei firme.

„Cineva ar trebui să răspundă“

După patru ani de contract și investiții de peste 650.000 de euro, pădurea de la Mischii există doar pe hârtie. Primarul localității Mischii, Gheorghe Popa, acuză autoritățile de eșuarea proiectului. „Toate aceste văi și râpe ar fi trebuit să fie o pădure. Știu că a fost desemnată câștigătoare o firmă care nu făcea dovada că are experiența necesară pentru a planta peste 110 hectare. S-au început lucrările în toamna lui 2010 și au fost continuate în primăvara lui 2011. Au durat foarte mult, pentru că firma câștigătoare nu avea forță să le realizeze. În 2011 și 2012 a fost secetă și calamități, pentru care s-au primit bani. Din informațiile mele (nu am acces la acte, deși sunt beneficiar), s-au cheltuit peste 1.000.000 de lei, iar rezultatul este zero. Cred că cineva ar trebui să răspundă pentru cheltuirea acestor bani“, ne-a declarat primarul.

Potrivit unei informări făcute de responsabilii din cadrul CJ Dolj, în contul acestui proiect au fost virate până acum peste două milioane de lei (460.000 de euro) pentru servicii și lucrări (proiectare și execuție). AFM a virat 1,6 milioane de lei, iar CJ Dolj o cofinanțare de 430.000 de lei. Toate părțile implicate susțin că firma Meke Forest SRL a plantat puieți pe întreaga suprafață de 114 hectare, lucru probat prin procese-verbale de recepție.

Explicația pentru faptul că pădurea nu există: calamitățile din 2011. Printr-un referat întocmit de Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea, Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP) a aprobat alocarea a 1,3 milioane de lei în contul calamităților, pentru reîmpădurirea suprafeței afectate. Autoritățile locale spun că banii de la MMP nu au mai venit, motiv pentru care firma ar fi plantat puieți din fondurile proprii.


Pădurea este „în conservare”

În iunie 2013, Meke Forest SRL a înștiințat CJ Dolj că nu mai poate continua lucrările din cauză că nu s-au plătit facturile restante. Reprezentanții CJ susțin că în perioada 2013-2014 au făcut numeroase adrese către minister pentru virarea fondurilor aprobate pentru calamități (1,3 milioane de lei), fără a primi vreun răspuns. Beneficiarul are de decontat lucrări de 850.000 de lei (190.000 de euro). Puieții care se pot zări în iarba de pe dealurile satului Mlecănești ar fi fost plantați pe suprafețele declarate calamitate în 2011. Marian Mechenici, reprezentantul Meke Forest SRL, susține că a dat în judecată CJ Dolj. „Suntem în proces cu CJ Dolj din cauză că ei nu pot plăti banii pentru calamități. Firma o duce foarte greu, iar CJ mi-a distrus munca. Eu am fost cel mazilit în acest proiect. Putea să fie un contract tripartit (AFM – CJ Dolj – Meke Forest), dar există două contracte: unul de finanțare (AFM – CJ Dolj) și unul de execuție (CJ Dolj – Meke Forest). Contractul spunea că banii se virează în cel mult cinci zile de la primirea lor în cont din partea AFM“, a precizat Mechenici. Administratorul Meke Forest SRL mai susține că proiectul este „în conservare“ la ora actuală. „În 2011 s-au calamitat o parte din suprafețe. S-au refăcut, s-au făcut aceleași lucrări și s-a facturat iarăși. Nu s-au mai încasat banii. Proiectul este, impropriu spus, în conservare. Mi-au făcut o adresă cei de la CJ Dolj să continui lucrările. Eu vreau să le continui, dar nu mai am resurse“, a mai spus Marian Mechenici. Potrivit acestuia, în 2011 au fost declarate calamitate 70 de hectare din cele 114 prin care s-ar fi plantat puieți. Primăria Mischii a cerut explicații AFM în legătură cu derularea programului de împădurire, dar nu a reușit decât să obțină promisiunea că instituția „depune toate eforturile necesare derulării în bune condiții a contractului de finanțare nerambursabilă“.

AFM susține că nu a primit documentațiile

La solicitarea GdS, AFM și-a spus punctul de vedere în legătură cu proiectul de la Mischii. Instituția amintește că beneficiarul a declarat stare de calamitate în 2011, pierderile fiind constatate printr-un proces-verbal vizat de ITRSV Vâlcea. „În prezent, proiectul nu este finalizat, iar beneficiarul nu a primit finanțare, pentru aceasta fiind necesară refacerea plantației în urma calamității, precum și înaintarea către AFM a unei documentații în acest sens“, se arată în răspunsul AFM.

Vinovații fără vină

În mai 2014, Primăria Mischii a primit din partea CJ Dolj o adresă în care se face radiografia acestui proiect de împădurire. Pe de o parte, CJ Dolj afirmă că a cerut prin mai multe adrese cei 1,3 milioane de lei pentru calamități de la AFM, dar fără rezultat. Pe de altă parte, CJ susține că Meke Forest SRL este obligată în continuare să finanțeze o serie de lucrări și că nu se face vinovat de nerealizarea proiectului. CJ aruncă responsabilitatea și asupra CL Mischii, care este asociat în proiect și trebuie să găsească alte surse de finanțare în cazul în care banii de la AFM nu mai vin. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 9 octombrie 2014

Actualitate

» Prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor: Universitatea din Craiova va trece printr-o nouă evaluare
» Continuă audierile în dosarul „Şova”
» Preţurile terenurilor în funcţie de priorităţi
» Să petrecem româneşte
» Olt: Baza de la Deveselu trece sub comandă americană
» Mini-Olimpiadă Transfrontalieră Clafat-Vidin
» Craiova: Patru tineri, prinşi în flagrant în timp furau bunuri dintr-un autoturism
» Senatorul Teodor Atanasiu, audiat la DNA în dosarul termocentralelor Turceni şi Rovinari
» M.A.I va achiziţiona 450 de maşini, în valoare de 11.000 de euro fiecare
» Craiova: “Jocurile Dacice” vor reînvia în Piaţa Mihai Viteazul

Publireportaj

» Firmele stradale Rosca’s: Caroseria unui business de succes
» Noul Ford Mondeo aduce „culoare“ la evenimentul VIVALDI COLOURS

Local

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Mehedinţi: Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, marcată la Severin
» Vâlcea: CET Govora dă drumul la căldură
» Mehedinţi: 12 şcoli primare şi gimnaziale vor fi reabilitate

Dolj

» 49 de ani de la înființarea Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică: Absolvenții, premiați de firmele de IT
» Cine-ți dă groapa ieftin, primăria sau popa?
» Dezbatere despre zgomot fără prea mult zgomot
» Armata americană preia azi oficial comanda bazei de la Deveselu
» „Să petrecem românește“ cu Ansamblul „Maria Tănase“
» A alimentat BMW-ul și a fugit
» Craiova: Accident rutier cu o victimă, pe strada Caracal
» Zgomotul, subiect de dezbatere la Primărie
» Locul de veci, de la primărie sau de la parohie ? 
» Craiova: Teatru labirint la Casa de Cultură a Studenţilor
» Dolj: Reţinut pentru 24 de ore pentru furt

Gorj

» Turnul CET ar putea găzdui un restaurant sau o centrală eoliană
» Gorj: Infractor acuzat de proxenetism, căutat de şapte ani de poliţie
» Gorj: Condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a vrut să se răzbune pe şef
» Gorj: Oamenii au primit carduri de sănătate, dar medicii refuză să îşi cumpere cititoare

Mehedinţi

» Angajatii RAAN momiți cu promisiuni

Sport

» Karatiștii și-au confirmat valoarea la Europene
» Voleibaliștii craioveni s-au relaxat la muzeu
» CSO Filiași și-a propus victoria la Turceni
» Torcea, revenire spectaculoasă
» Gică Hagi: Avem destule atuuri să ne gândim la o victorie cu Ungaria
» Marica face apel la fanii români să-i trateze cu respect pe unguri
» Gimnastică – Băţagă, locul 19 în finală la individual-compus la CM de la Nanning
» Fotbal – CSM Vâlcea și-a schimbat stema
» Amenzi și suspendări după incidentele de la Cârcea 
» Atleți de la „Trișcu“ școliți în Spania
» Voleibaliștii în vizită la muzeu

Sanatate

» Cum scăpăm de grăsimile din sânge

Educatie

» Absolvenții de la Automatică, răsplătiți de firme de IT
» Gorj: Recensământ pentru elevi

Magazin

» Horoscop
» Burger de 1.100 de lire bucata
» Bancul zilei
» Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru Literatură

Top