Aşa arată arcada de la intrarea în oraşul Slatina, contruită în anii `80
Aşa arată arcada de la intrarea în oraşul Slatina, construită în anii `80
Aşa arată arcada de la intrarea în oraşul Slatina, construită în anii `80

Primăria oraşului Slatina vrea să schimbe arcada de la intrarea din zona de est a oraşului, dinspre Piteşti. În acest sens, autorităţile locale vor oferi un premiu bănesc de 10.000 lei celui care va veni cu un proiect architectural pentru „poarta de intrare” în oraş, ridicată în anul 1980, informează Adevărul.

Reprezentanţii municipalităţii slătinene au luat decizia de a schimba imaginea arcadei comuniste de la intrarea în oraş, dinspre Piteşti. Primăria a lansat un concurs în dezbatere publică care se adresează arhitecţilor, urbaniştilor şi studenţilor la Arhitectură sau Urbanism, care pot veni cu o idee de proiect. Reprezentanţii primăriei vor să găsească un proiect nou şi adecvat, cât mai curând, chiar până la finele acestui an, pentru ca, anul viitor, acesta să fie transpus în practică. „Este vorba despre un concurs de soluţii pe care noi l-am lansat pe site-ul Primăriei Slatina, cu scopul de a găsi o idee adecvată pentru schimbarea imaginii actuale a acestei arcade de la intrarea în oraş. Noi am vrea să găsim cât mai curând o soluţie – un proiect potrivit, căruia am vrea să-i facem şi proiectarea, după care să îl punem în practică. Căutăm ceva interesant, atractiv, care să atragă atenţia şi să placă ochiului, dar să se şi potrivească oraşului nostru”, a declarat edilul Minel Prina.

Arcada actuală zace nezugrăvită de ani de zile pe Drumul European E-70 dinspre Piteşti, la intrarea în oraşul Slatina. Literele ce compun mesajul “Bine aţi venit!” se pot desluşi cu greu deoarece o parte dintre acestea au fost şterse de-a lungul vremii. Schimbarea imaginii „porţii de intrare” în Slatina este menţionată şi în caietul de sarcini al concursului de pe site-ul primăriei. „Intrările în municipiu nu sunt marcate prin construcţii care să creeze o impresie plăcută, actuala poartă de intrare din partea de est fiind construită în anii ’80 şi aflându-se într-o stare avansată de degradare. Această investiţie este justificată de faptul că municipiul nostru şi-a schimbat foarte mult înfăţişarea, astfel că şi zonele de intrare în municipiu ar trebui să fie în concordanţă cu zona centrală. Din acest motiv, Primăria Slatina propune organizarea unui concurs de arhitectură cu premii, pentru o construcţie deosebită care să marcheze intrarea în municipiu, prin amplasarea ei în zona de intrare dinspre Piteşti, pe drumul european E70, între SC Alro şi localitatea Valea Mare. Beneficiarii proiectului sunt cetăţenii municipiului Slatina sau comunitatea în ansamblu, prin înfrumuseţarea şi creşterea atractivităţii oraşului, creând astfel o imagine mai plăcută a zonei”, se precizează în caietul de sarcini al proiectului.

Până în prezent, la Primăria Slatina nu a fost depus ori expediat nici un proiect în acest sens.