10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirectorul Teatrului din Târgu Jiu, în conflict de interese cu ANI?

Directorul Teatrului din Târgu Jiu, în conflict de interese cu ANI?

Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu
Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către Marian Negrescu, managerul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, din Târgu Jiu. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în perioada 2008-2013, Marian Negrescu a încheiat cu teatrul 42 de contracte de colaborare pentru activități și prestații artistice, atât în calitate de director – manager al teatrului, cât și în calitate de colaborator. În urma contractelor respective, Negrescu a obținut un folos patrimonial în sumă de 466.128 de lei. Prin faptul că a fost plătit simultan ca manager şi colaborator, Marian Negrescu a încălcat, potrivit ANI, atât dispozițiile articolului 70 din Legea nr. 161 din 2003, potrivit cărora: „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative“, cât și dispozițiile articolului 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora: „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

„ANI este un avorton“

Ca urmare a celor constatate în urma verificărilor, Agenția Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu cu privire la posibila săvârşire de către Marian Negrescu a infracțiunii de conflict de interese. Marian Negrescu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Marian Negrescu şi-a deschis telefonul spre seară şi a menţionat că legea îi permite să presteze pe scena teatrului pe care îl manageriază. Negrescu susţine că în situaţia sa ar fi şi alţi directori de teatre din ţară. „Directorilor de teatru din ţara asta nu li se poate lua dreptul de proprietate intelectuală. Este imposibil. Nu există nici un fel de incompatibilitate între funcţia pe care eu o deţin în acest moment conform Legii instituţiilor publice şi statutul meu de artist. Managerul e una, iar artistul e alta. Este o furtună într-un pahar cu apă provocată de o instituţie total abuzivă în ţara asta, care nu are nici un Dumnezeu. Sunt instituţii abilitate ale statului care să facă verificări. ANI nu poate să dea nici măcar o amendă de un leu. ANI este un avorton“, a precizat Marian Negrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS