18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDirectorul Teatrului "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu, declarat incompatibil de ANI

Directorul Teatrului „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, declarat incompatibil de ANI

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Marian Negrescu, managerul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, județul Gorj, întrucât, în perioada 2008 — 2013, a încheiat cu teatrul un număr de 42 contracte de colaborare pentru activități și prestații artistice, atât în calitate de director-manager al teatrului, cât și în calitate de colaborator, contracte în urma cărora a obținut un folos patrimonial în sumă de 466.128 de lei.

Astfel, Marian Negrescu a încălcat atât dispozițiile legale, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoană ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative’, cât și dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora ‘Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu cu privire la posibila săvârșire de către Marian Negrescu a infracțiunii de conflict de interese.

Marian Negrescu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată  a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în  counicatul ANI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS