16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Şase persoane, reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de 2 milioane de euro

Craiova: Şase persoane, reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani de 2 milioane de euro

Şase persoane – Dorinel Iulian Rogojinaru, Robert Mihail Dănilă, Andi Sfîrlogea, Daniel Ionescu, Răzvan Tănasă şi Alin Teacă – au fost reţinute ieri în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, urmând ca astăzi să fie prezentate în faţa magistraţilor Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Potrivit unor surse judiciare, alte două persoane implicate în acest dosar: Costin Duţu şi Gigi Etegan, arestate deja în alte cauze, vor fi, de asemnea, prezentate pentru emiterea mandatului de arestare preventivă.

Împotriva lui Constantin Ulăreanu, Mugurel Stănescu şi Robert Păceană procurorii au dispus dispus măsura controlului judiciar. Ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova, coordonați de un procuror din cadrul DIICOT și cu sprijinul ofițerilor SRI și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, au descins ieri-dimineață la sediile sociale ale unor firme și la locuințele unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Oamenii legii au făcut două percheziții în Craiova și una în Olt. De asemenea, procurorul care instrumentează acest dosar a emis ordonanțe de aducere pe numele a 14 suspecți.

Anchetatorii susțin că, „în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012, membrii grupării formate din 14 persoane au creat mai multe circuite economico-financiare fictive privind livrări și achiziții intracomunitare de materiale de construcții, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei (aproximativ 2.100.000 de euro – n.r.). Față de membrii grupării există suspiciunea că au acționat conjugat în realizarea unui circuit scriptic al mărfurilor, dublat de viramente bancare similare efectuate foarte rapid, prin care s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate“.

Mai exact, procurorii spun că suspecții s-au folosit de o societate de tip off-shore cu sediul în Cipru, precum și de mai multe societăţi comerciale deschise pe teritoriul României și interpuse în circuitul economico-financiar cu scopul de a acumula toate obligaţiile fiscale către stat, scopul fiind însuşirea unor importante sume de bani şi prejudicierea bugetului consolidat al statului.
„Societățile comerciale folosite în acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariați, nici spații de depozitare, iar perioada de funcționare era de scurtă durată. Cu toate acestea, în acte, societățile interpuse figurau ca «furnizori» pentru beneficiarii finali ai activității infracționale: societățile SC Ambient SA Sibiu și SC Mitliv Exim SRL Craiova”, au mai comunicat anchetatorii.
Deținătorul grupului de firme Mitliv, omul de afaceri Liviu Cioană, a precizat pentru GdS că nu știe prea multe despre acuzațiile aduse de procurorii DIICOT. „Eu nu sunt la curent cu ce s-a întâmplat. Din câte știu, se fac cercetări într-un dosar penal, iar cei de la poliție au venit și au cerut niște documente privind o serie de achiziții. Noi am achiziționat mărfuri de la diverse societăți, care acum sunt verificate în acest dosar”, a declarat Liviu Cioană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS