8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocatarii din Valea Roșie, terorizați de liceenii care chiulesc

Locatarii din Valea Roșie, terorizați de liceenii care chiulesc

Școala a început de trei săptămâni, dar elevi de la Liceul „Henri Coandă“ sau de la Colegiul „Ștefan Odobleja“ preferă să stea în scările de bloc în loc să meargă la cursuri. În plus, atrag și tineri de vârsta lor din zonă. Punctul de întâlnire al acestora este un loc de joacă pentru copii, unde sar în tobogane, sfidează părinții prezenți, fumează… Rămân acolo până seara târziu. Locatarii câtorva blocuri din Valea Roșie spun că nu mai au liniște, iar în ultimul timp au cerut ajutorul Poliției Locale.

Agitația din jurul blocurilor din Valea Roșie începe de la ora 8.00. Atunci, liceenii pleacă de la orele de curs. Curtea unității de învățământ se golește, iar elevii populează scările de bloc din jurul liceului, unde stau de vorbă și fumează. „Am ieșit în pauza mare, dar ne-a luat valul și am rămas aici. Profesorii vin, dar noi nu am mai intrat. E greu acolo. Nu știm ce orar avem“, au spus câțiva elevi dintr-o scară de bloc. Insistând cu întrebările, tinerii și-au luat caietele pe care le foloseau ca să stea pe scară și au plecat din locul respectiv. Ceva mai departe, între blocuri, elevii care au sesizat camera de filmat au părăsit locul respectiv. Nu au ezitat să revină și să intre la locul de joacă. „Mie îmi place la căluți. Și în tobogan, dar acolo fac vecinii gălăgie… Spun că suntem prea mari. Eu nu vin să fac gălăgie. Vin să mă distrez. Am terminat orele. Sunt de la «Henri Coand㻓, a spus Izabela, de 15 ani. Tot aici se distrau alte două adolescente. „Venim să ne jucăm și noi pe tobogane. Un spațiu îl lăsăm pentru cei mici și pe unul ne dăm și noi. Chiar dacă avem 14 ani și noi suntem tot copii“, a spus o adolescentă. Nu numai cei de 14 – 16 ani stăteau la locurile de joacă… „Eu stau pe bancă. Mă mai dau și eu în leagăn și pe tobogan. E distracție. Am terminat orele“, a spus Costi, un tânăr de 18 ani. Tânărul și-a aprins și o țigară. Părinții sunt revoltați de prezența liceenilor. „Chiulesc de la ore, în special cei de la Liceul «Henri Coandă». Vin la locul de joacă, vorbesc urât și mai și împing copiii. Eu am o fetiță de doi ani. Când vin ei, mă retrag pentru că nu am curaj să le zic ceva. Am încercat să le explic că sunt prea mari să stea aici și pur și simplu m-au sfidat“, s-a plâns una dintre mămici.

Îi gonesc cu Poliția Locală

Locatarii blocurilor din jurul Liceului „Henri Coandă“ sau Colegiului „Ștefan Odobleja“ spun că nu mai au liniște nici ziua, nici seara. Au apelat chiar și la Poliția Locală. „Vorbesc urât, țipă, fumează. De la ora 8.00 sunt aici, la cafea și la țigări. Rămân și până seara, târziu. Numai cu poliția putem să îi gonim“, a spus Șarpe Florea. Potrivit locatarilor, uneori tinerii se și bat. „Foarte mulți elevi de la liceu, în special de la „Henri Coandă“, chiulesc de la ore și vin aici. Mai vin alți tineri și de la căminele de nefamiliști și fac gălăgie. Intră și în conflicte. S-au bătut, s-au și tăiat pe aici. Am anunțat Poliția Locală, pe la ora 22.00. Au venit, au discutat cu ei și i-au împrăștiat. Dar totul are efect doar o seară. Apoi se adună iar“, a declarat Gheorghe Albu. Alt locatar s-a arătat la fel de revoltat de atitudinea tinerilor. „De dimineața și până seara este balamuc aici. Vin cei de la liceu, vin și din cartierele celelalte. Poliția a trecut pe aici de vreo trei – patru ori la sesizarea noastră. Într-o seară erau 40 de persoane. A venit poliția atunci, la apelul președintelui de asociație. Au lipsit o seară și apoi au revenit“, a declarat Costică Iacob. Tinerii gălăgioși nu au fost amendați până acum de polițiștii locali. „Nu am dat amenzi tinerilor, dar le-am adus la cunoștință prevederile legale dacă repetă faptele. Noi îi rugăm pe craioveni să ne sesizeze toate aceste situații la Telefonul Cetățeanului și angajații noștri vor veni imediat la fața locului“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Au reclamat și la școală

Cele mai multe reclamații ale locatarilor îi vizează pe elevii de la Liceul „Henri Coandă“, care se refugiază încă din timpul orelor în scările de bloc. Proprietarii apartamentelor din zonă spun că au fost chiar la directorul liceului pentru a lua măsuri ca elevii să nu mai părăsească unitatea de învățământ pe perioada cursurilor. Acest lucru nu este posibil deocamdată. „Elevii noștri părăsesc școala, în special în pauza mare. Ies cu pretextul că își cumpără ceva de la chioșcul de lângă școală. De fapt, ei pleacă la respectivul loc de joacă, unde este alt chioșc și sunt atrași de produsele de acolo… Mă refer la țigări, cafea. Am fost de mai multe ori în zonă, am identificat elevi, am chemat și familiile acestora. Prin aceste măsuri, numărul elevilor care ajung să stea în timpul cursurilor acolo s-a mai diminuat. Voi lua și alte măsuri în acest sens. Adică, din 15 octombrie vom avea un chioșc în curtea școlii. Știu că mai avem elevi care stau și în alte scări de bloc. Am cerut ajutorul și polițiștilor de la Secția 3 ca să îi determinăm să nu mai facă acest lucru“, a spus Ion Bălănică, directorul Liceului „Henri Coandă“. Locatarii au declarat însă că așteaptă din partea autorităților ca în zonă să se intervină pentru siguranța copiilor care stau la locul de joacă în timpul zilei, precum și pentru a se respecta programul de liniște prevăzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS