9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul comunei mehedinţene Malovăţ rămâne în arest

Primarul comunei mehedinţene Malovăţ rămâne în arest

Curtea de Apel Craiova a judecat, ieri, apelul formulat la condamnarea de doi ani şi jumătate, dată de Tribunalul Mehedinţi, în cazul primarului comunei mehedinţene Malovăţ, Gheorghe Băzăvan. Acesta a fost condamnat după ce a fost prins în flagrant luând mită 20.000 de euro de la reprezentanţii unei firme de construcţii.

Tribunalul Mehedinţi l-a condamnat pe Gheorghe Băzăvan la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în data de 28.05.2014, în dosarul în care primarul comunei mehedinţene Malovăţ este cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu. În urma sentinţei, atât primarul, cât şi DNA Craiova au formulat apel la Curtea de Apel Craiova, procesul fiind pe lista şedinţelor de ieri, la Secţia Penală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada septembrie 2012 – octombrie 2013, Gheorghe Băzăvan, în calitate de primar al comunei Malovăţ, judeţul Mehedinţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, atribuind nelegal, trei contracte de execuţie lucrări unei firme de construcţii, ştiind că acestea sunt lovite de nulitate şi recepţia lucrărilor este imposibil de efectuat.
Deşi ştia că nu exista posibilitatea legală de a se face plata acestor lucrări, Gheorghe Băzăvan l-a determinat pe denunţător, sub promisiunea plăţii imediate, să efectueze lucrările de reparare a unor drumuri comunale greu accesibile, într-un timp record şi în condiţii de vreme nefavorabilă, pentru a obţine voturi în favoarea candidaţilor partidului pe care îi susţinea la alegerile parlamentare din cursul lunii decembrie 2012 şi pentru a-şi consolida, astfel, poziţia în partid.
La data de 25 octombrie 2013, în calitate de primar al comunei Malovăţ, Gheorghe Băzăvan Gheorghe a pretins de la denunţător suma de 20.000 euro pentru ca, în schimb să confirme situaţiile de lucrări executate de firma martorului denunţător în favoarea Primăriei comunei Malovăţ şi pentru a dispune plata contravalorii lucrărilor executate în cursul anului 2012, lucrări în valoare de 506.000 lei, convenind ca banii datoraţi de primărie firmei să fie remişi în cursul zilei de 30 octombrie 2013.
La data de 30 octombrie 2013, Gheorghe Băzăvan a primit de la denunţător suma de 20.000 euro, în scopul menţionat mai sus, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
În vederea recuperării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunii, în cauză s-a dispus sechestru asigurător, fiind indisponibilizate mai multe bunuri imobile (o clădire şi mai multe terenuri) şi o sumă de bani, aparţinând lui Băzăvan, până la concurenţa sumei de 465.525,01 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Mehedinţi, care a dat sentinţa definitivă în data de 28.05.2014, primarul primind pedeapsa cu închisoarea de doi ani şi şase luni pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Judecarea lui Gheorghe Băzăvan s-a făcut cu inculpatul în stare de arest preventiv, acesta fiind arestat încă din ziua flagrantului, din data de 30 octombrie 2013.

Curtea de Apel Craiova a decis, ieri, să amâne cauza şi a dispus prelungirea mandatului de arestare emis pe numele lui Băzăvan Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS