10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa un pas să fie înșelată cu 28.000 de euro prin „metoda accidentul“

La un pas să fie înșelată cu 28.000 de euro prin „metoda accidentul“

Cei 28.000 de euro au fost recuperați de polițiștii craioveni și înapoiați femeii
Cei 28.000 de euro au fost recuperați de polițiștii craioveni și înapoiați femeii

O femeie de 56 de ani, din Craiova, era cât pe ce să rămână fără 28.000 de euro, bani cu care a fost înșelată de o persoană necunoscută prin metoda „accidentul“. În ultimul moment, femeia și-a dat seama că a fost victima unei înșelăciuni și a anunțat polițiștii, care au reușit să-i recupereze banii.

O femeie de 56 de ani, din Craiova, a primit vineri, în jurul orei 13.00, un apel pe telefonul fix de la un bărbat care i-a dat o veste care a căzut ca un trăsnet peste ea: fiica sa suferise un accident de circulație și fusese transportată în stare gravă la un spital din București. De acolo urma să fie transportată cu un elicopter în Germania, unde urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale, așa că avea nevoie de o sumă mare de bani. Bărbatul a insistat ca femeia să nu-și sune fiica, pentru că se afla în stare gravă, iar pentru a fi mai convingător, i-a dat la telefon un „cadru medical“, care a confirmat povestea. În urma discuțiilor, craioveanca de 56 de ani a acceptat să trimită la București suma de… 28.000 de euro, bani pe care îi obținuse din vânzarea unui imobil.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, femeia a acceptat să trimită banii la București printr-un taximetrist.
„Persoana în cauză i-a solicitat Nicolinei T. să se deplaseze într-o stație de taxi din apropierea locuinței sale și să trimită la București, printr-un taximetrist, suma de 28.000 de euro, pentru a se achita contravaloarea unei operaţii chirurgicale ce urma să se efectueze de urgenţă în Germania.
Victima s-a deplasat în stația de taxi de pe strada Henry Coandă și i-a înmânat unui taximetrist o pungă din plastic, în care i-a spus că sunt niște acte care trebuie duse la București, urmând ca o terţă persoană să-l contacteze pentru a lua coletul“, au precizat polițiștii doljeni.
Abia după ce taximetristul a plecat către București cu cei 28.000 de euro, femeia a reușit să ia legătura cu fiica sa, care i-a explicat că este bine și că nu a fost implicată în nici un accident rutier. Realizând că a fost victima unei înşelăciuni, Nicolina a anunţat poliţia, iar ofițerii de la Secția 3 au început imediat cercetările. Oamenii legii au reușit să identifice taximetristul, iar când l-au sunat, acesta ajunsese deja în apropiere de București.
Polițiștii i-au cerut taximetristului să se întoarcă în Craiova și să se prezinte de urgenţă la Secția 3 Poliție Craiova, lucru pe care acesta l-a şi făcut. Ulterior, oamenii legii au recuperat banii și i-au înapoiat femeii.
În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că taximetristul, căruia femeia îi plătise cursa Craiova-București și retur, nu avea habar că fusese implicat în comiterea unei infracțiuni și era convins că transportă niște acte.
Polițiștii doljeni au mai precizat că se fac cercetări pentru identificarea autorului tentativei de înșelăciune.

„Metoda accidentul”

Cu toate că înşelăciunile prin metoda „accidentul“ au fost des mediatizate în ultimul timp, infractorii continuă să apeleze la acest tertip pentru a stoarce bani de la victime. De obicei, „metoda accidentul“ se derulează conform unui scenariu bine pus la punct în care victimele, de obicei în vârstă, primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă drept avocat, procuror sau medic şi spune că o rudă sau un apropiat al victimei a fost implicat într-un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale. Oamenii legii spun că, din practica judiciară, s-a constatat că apelantul are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimei să depună bani într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din mediul rural, din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au membri de familie în concediu sau în străinătate şi care deţin sume mari de bani la domiciliu. În dosarele soluționate până acum de polițiștii doljeni s-a stabilit că cei care comit astfel de infracțiuni sunt deținuți încarcerați în diferite penitenciare din țară. Pentru a nu cădea victime acestor infracţiuni, poliţiştii doljeni recomandă să verificaţi întotdeauna cine vă apelează la telefon înainte a face orice tranzacţie, dar și să nu dați curs instrucţiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute. De asemenea, nu trebuie să depuneţi sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoaşteţi sau să oferiți bani persoanelor necunoscute. O convorbire telefonică de lungă durată cu o persoană care vă solicită sume de bani este primul semn că aţi putea fi victima unei înşelăciuni, mai spun polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS