11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFost funcționar al Primăriei Craiova, eliberat din închisoare

Fost funcționar al Primăriei Craiova, eliberat din închisoare

Condamnat la un an de închisoare pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals Ionel Păpălă, fost funcționar al Serviciului Disciplina în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova, a fost eliberat condiționat din pușcărie, unde a stat aproape șase luni.

Fostul consilier Aurel Bojenoiu şi foştii funcţionari Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă de la Serviciul Disciplina în Construcţii, au fost deferiți justiției în decembrie 2008. Procurorii DNA au consemnat în rechizitoriu că, în toamna anului 2006, în mandatul edilului Antonie Solomon, Aurel Bojenoiu, consilier local la acea vreme, a obţinut fără licitaţie un teren al municipalităţii pentru firma SC TICSIM SRL, ai cărei asociaţi erau fiica şi ginerele lui. Potrivit anchetatorilor, terenul cu o suprafaţă de 110 mp, situat pe strada Dâmboviţa, a fost obţinut de Bojenoiu cu ajutorul unui raport întocmit în fals de Ionel Păpălă şi avizat de şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, Gheorghe Daici. Procurorii au reţinut că Păpălă „a menţionat în fals că pe terenul solicitat de această firmă exista o construcţie provizorie“, dar şi că Păpălă l-a informat pe şeful său că pe terenul respectiv nu era nici o construcţie, însă cu toate acestea Gheorghe Daici a avizat raportul întocmit. Ulterior, pe 31 octombrie 2006, raportul falsificat de cei doi funcţionari ai Serviciului Disciplina în Construcţii s-a materializat într-o hotărâre a consiliului local. Hotărârea a votat-o inclusiv consilierul Bojenoiu, care, potrivit legii, trebuia să se abţină şi să nu voteze o hotărâre în favoarea familie sale.
Ulterior, pe terenul obţinut de la primărie, TICSIM a ridicat un magazin de cartier, contractul de închiriere pentru cei 110 mp de teren fiind semnat cu primăria pe o perioadă de cinci ani (1 februarie 2007 – 1 februarie 2012). După expirare, municipalitatea nu a mai prelungit însă contractul, iar TICSIM a atacat în instanţă decizia funcţionarilor primăriei. A pierdut însă procesul, iar, în aprilie 2013, magazinul a fost demolat de proprietari.

Doar un inculpat a ieșit din închisoare

Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă au fost acuzaţi de procurorii DNA de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals, iar Bojenoiu a fost deferit justiţiei pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese. Pe 27 martie, anul acesta, după ce dosarul a fost judecat de două ori la Curtea de Apel Craiova, Curtea Supremă i-a condamnat pe cei trei inculpați. Magistraţii bucureşteni au hotărât ca Aurel Bojenoiu să execute un an şi jumătate de închisoare, iar Daici şi Păpălă – câte un an.
La aproape patru luni de când a fost condamnat definitiv, Ionel Păpălă a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de eliberare condiționată, însă i-a fost respinsă pe 22 iulie. Condamnatul a contestat decizia instanței, iar joi, 25 septembrie, Tribunalul Dolj a hotărât ca Păpălă să fie eliberat condiționat din penitenciar. Hotărârea Tribunalului Dolj este definitivă.
Alt inculpat din acest dosar penal, fostul consilier Aurel Bojenoiu, a formulat pe 22 septembrie o cerere de eliberare condiționată din penitenciar și urmează ca magistrații de la Judecătoria Craiova să hotărască dacă Aurel Bojenoiu va ieși din penitenciar.
În schimb, Gheorghe Daici este încă în penitenciar și nu s-a adresat până acum instanței cu o cerere de eliberare condiționată.

Eliberarea condiționată

Potrivit legii, eliberarea condiţionată se poate dispune dacă persoana condamnată a executat cel puţin două treimi din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depăşeşte zece ani, sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de zece ani. De asemenea, condamnatul trebuie să execute pedeapsa în regim semideschis sau deschis, iar instanţa de judecată să aibă „convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate“. În cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea a jumătate din pedeapsă în cazul închisorii ce nu depăşeşte zece ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii mai mari de zece ani. Intervalul cuprins între data eliberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat. Eliberarea condiţionată se acordă la cererea condamnatului sau la propunerea comisiei pentru eliberare condiţionată. Propunerea comisiei sau cererea condamnatului ajung, în final, la instanţă, judecătorii fiind cei care decid dacă eliberează sau nu din puşcărie un condamnat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS