16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii aflați în grija Asociației Vasiliada, inițiați în domeniul antreprenorial

Copiii aflați în grija Asociației Vasiliada, inițiați în domeniul antreprenorial

IMG_8244

Asociația Vasiliada participă alături de Fundația ”Copii în Dificultate” București, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională –  Argeș și Școala Gimnazială nr. 1 Voluntari jud. Ilfov, la implementarea proiectului „Să sprijinim elevii să înveţe experimentând – program pentru pregătirea elevilor şi dobândirea competenţelor cheie care să le asigure succesul şcolar şi participarea viitoare pe piaţa muncii”.  Copiii din trei centre sociale, implicați în proiect.

În județul Dolj, activitățile proiectului se desfășoară în cadrul a 3 centre sociale din: Craiova, Lipovu și Filiași. În cadrul acestor centre, 150 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani beneficiază de servicii socio-educative, precum: servicii de educație remedială, terapie ocupațională, consiliere psihologică, orientare școlară, dar și consiliere pentru părinții copiilor în vederea dezvoltării unei relații armonioase între copii și părinții acestora.
Proiectul are o durată de 14 luni și își propune să atingă urmatoarele obiective:
• dobândirea și dezvoltarea competențelor care să asigure integrare optimă școlară a copiilor aflati in dificultate;
• sprijinirea elevilor din grupul țintă în scopul susținerii școlarizării acestora;
• dezvoltarea și furnizarea serviciilor de informare, pregătire și consiliere pentru părinți, în scopul înțelegerii importanței educației pentru dezvoltarea copilului;
• dezvoltarea parteneriatului școală –comunitate, în special cu mediul antreprenorial în vederea facilitării pregătirii și integrării pe piața muncii a elevilor din grupul țintă;
• dezvoltarea competențelor pentru toate categoriile de personal implicate în furnizarea de servicii alternative în educație.
Copiii cu risc de abandon școlar din Craiova, Filiași și Lipovu sunt ajutați de Asociația Vasiliada să își îmbunatățească rezultatele școlare și să își dezvolte abilitățile pentru o viață independentă din punct de vedere social. “Una dintre activitățile importante ale proiectului este organizarea de întâlniri între elevi și reprezentanți ai mediului antreprenorial în scopul de a pregăti elevii pentru integrarea viitoare pe piața muncii, de a cunoaște îndeaproape anumite meserii și de a-și dezvolta spiritul antreprenorial”, a declarat Elena Stănulică, coordonator județean în cadrul proiectului.

Astfel, în zilele de 23 – 25 septembrie, copiii din cadrul celor trei Centre Sociale s-au deplasat la: Fabrica de pâine S.C. Filipeg Com SRL – Filiași; Fabrica de Pâine S.C Veropan SRL – Craiova și Fabrica de cherestea SC Terra Forest SRL – Cerat (beneficiarii din Lipovu).

La Fabrica de cherestea din comuna Cerăt, copiilor le-au fost prezentate etapele de fabricare a lemnului
La Fabrica de cherestea din comuna Cerăt, copiilor le-au fost prezentate etapele de fabricare a lemnului

La Fabrica de cherestea din comuna Cerăt, copiilor le-au fost prezentate etapele de fabricare a lemnului, pornind de la platforma de depozitare, când intră în producție, fiind secționat cu utilaje speciale parcurgând diverse etape de uscare și finisare, până ajunge în starea de produs final (panouri din lemn masiv folosit la fabricarea mobilei).
Copiii au fost impresionați de modul în care este prelucrat lemnul și de munca nobilă pe care o practică angajații din fabrică, avand în vedere legatura care se crează  între om si natura prin folosirea lemnului și prelucrarea lui.
De asemenea, în cadrul acestor vizite, copiii au înteles importanța lucrului în echipă, planificarea timpului, gestionarea modului de a gasi o piață de desfacere profitabilă și valorificarea produselor realizate.

Elevii din clasele a V-a și a VI-a de la Centrul „Sfântul Nicolae” din Filiași au vizitat o fabrică de pâine din localitate, unde elevii au asistat la un întreg proces tehnologic complex de producere a pâinii, au aflat ce utilaje și ce materiale se folosesc pentru fabricarea pâinii. Elevii au putut vedea recipientul unde se prepară maiaua și cum se frământă aluatul în malaxoare, cuptoarele de capacitate mare unde este coaptă pâinea, la temperaturi foarte mari și modul în care aceasta este depozitată.

Și copiii beneficiari ai Centrului social pentru copii „Aripi de Lumină” din Craiova au avut în această săptămână parte de momente speciale la Fabrica de Pâine Veropan din Craiova, unde coordonatorul unuia dintre punctele de lucru, ing. Cătălin Ionescu, le-a enumerat câteva dintre secretele unei pâini gustoase. După ce au aflat cum este frământată pâinea într-un cuptor de mari dimensiuni, copiii au pus întrebări, dornici să cunoască detalii cât mai multe despre modul în care se desfășoară activitatea într-o fabrică de pâine. Activitatea s-a bucurat de sprijinul și de sprijinul voluntarei Evelina Mazilu, care s-a bucurat să fie alături de micuți în această vizită interesantă. Cele două activități s-au încheiat cu degustarea unor specialități de pâine și a altor produse de panificație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS