Acasă Local Dolj Contracte cu iz penal la Spitalul „Filantropia“

Contracte cu iz penal la Spitalul „Filantropia“

 

Încă un scandal cu implicații penale a izbucnit la Spitalul „Filantropia“ Craiova. Inspectorii Agenției Naționale de Integritate susțin că au sesizat procurorii în privința a două contracte și un acord care poartă semnătura Lorenei Dijmărescu, directoarea medicală a Spitalului „Filantropia“ Craiova, încheiate cu trei firme în care „deține interese“.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a comunicat, ieri, că inspectorii au constatat, în cazul a 29 de foști sau actuali manageri de spital, șefi de secție ori foști sau actuali directori medicali din mai multe județe, încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese de natură administrativă și penală.
Pe lista ANI se află fostul manager interimar al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, Isidor Răducea, dar și actuala directoare medicală a Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“ Craiova, medic primar ginecolog Anda Lorena Dijmărescu.
Dacă în cazul lui Răducea, inspectorii de integritate au stabilit că s-a aflat câteva luni în incompatibilitate, situația medicului Lorena Dijmărescu este un pic mai „delicată“, directoarea medicală fiind găsită, spune ANI, în conflict de interese de natură administrativă și penală.

Contracte cu firmele familiei

Potrivit ANI, Isidor Răducea „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 februarie – 6 mai 2014, întrucât, simultan cu funcția de manager interimar al Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, a exercitat și funcțiile de membru al Consiliului de Administrație în cadrul SC AVIOANE CRAIOVA SA (în perioada 2 februarie – 6 mai 2014) și administrator la două societăți comerciale (în perioada 2 februarie – 1 aprilie 2014). În acest fel, Răducea ar fi încălcat art. 180 din Legea privind reforma în domeniul sănătății, care spune că funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică.
În schimb, Lorena Dijmărescu este acuzată că a încălcat atât prevederile Legii privind reforma în domeniul sănătății (Legea nr. 95/2006), cât și art. 301 din Codul Penal. Inspectorii ANI au reținut că, „în calitate de director medical al Spitalului Clinic «Filantropia» Craiova a avizat și aprobat două contracte și un acord între Spitalul Clinic «Filantropia» Craiova și trei societăți comerciale la care persoana evaluată deține interese și părți sociale, fie personal, fie prin intermediul membrilor de familie, respectiv fratele acesteia“.

Raportul ANI, trimis procurorilor craioveni

Mai exact, directoarea medicală este acuzată că a acordat contracte firmelor controlate de ea sau de rudele sale, „încălcând astfel atât regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă prevăzut de art. 180, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, cât și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală prevăzut de art. 301, alin. (1) din Codul Penal“.
Potrivit art. 180, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, constituie conflict de interese deținerea de către managerul persoană fizică sau persoană juridică de părți sociale, acțiuni sau interese la societăți comerciale care stabilesc relații comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită funcția de manager. Aceste dispoziții se aplică și în cazurile în care părțile sociale, acțiunile sau interesele sunt deținute de rudele până la gradul IV, inclusiv, ale managerului în cauză.
Pe de altă parte, art. 301, alin. (1) din Codul Penal pedepsește fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II, inclusiv, cu închisoarea de la unu la cinci ani.
În plus, ANI susține că aceeași Lorena Dijmărescu a încălcat art. 183, alin. 9, din Legea nr. 95/2006, care obligă șefii de secţie să facă publice prin declaraţie pe proprie răspundere legăturile de rudenie până la gradul IV. În final, inspectorii de integritate susțin că au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova cu privire la „existența unor indicii referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese“.
Întrebată despre această situație, directoarea medicală Lorena Dijmărescu a precizat pentru GdS că nu a fost informată oficial de ANI despre aceste acuzații. „Eu nu știu nimic oficial. După ce o să știu despre ce este vorba, după ce o să primesc ceva oficial, o să discutăm“, a precizat dr. Lorena Dijmărescu.

Declarația de interese este goală

În declarația de interese datată 30 aprilie 2014, dr. Lorena Dijmărescu a menționat că nu are legături cu nici o societate comercială. Aceasta a precizat că nu are legături cu societăți producătoare sau distribuitoare de medicamente, materiale sanitare sau aparatură medicală, dar nici cu alte societăți comerciale. În aceeași declarație de interese, dr. Lorena Dijmărescu a precizat că nici soțul, părinții, copiii sau frații/surorile nu au legături cu astfel de societăți comerciale.

Acuzații de trafic de influență la „Filantropia“

În ultimii ani, Spitalul „Filantropia“ Craiova a mai apărut pe coperta a două dosare penale. În septembrie 2011, Mihaela Pencea, angajată ca registrator la Spitalul „Filantropia“ Craiova, a fost arestată preventiv pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, iar în ianuarie 2013 a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Femeia a fost acuzată că a cerut unei persoane 2.500 de lei în schimbul intervenţiei pe lângă Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă pentru pensionarea unei rude. De curând, pe 2 septembrie, Tribunalul Dolj a dispus începerea judecării profesorului universitar dr. Dragoș Gabriel Găman, șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, acuzat că a cerut șpagă 1.000 de euro pentru a „aranja“ pensionarea pe caz de boală a unei femei. Medicul Găman a fost trimis în judecată pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență și una de dare de mită.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version