Bonusuri la reabilitareBlocurile din Craiova, care urmează să fie reabilitate în viitor cu fonduri europene, locale, dar și din contribuția proprietarilor, vor beneficia și de instalație de distribuție a apei calde și reci pe orizontală, amplasată pe casa scării. În plus, la aceste condominii vor fi montate și contoare de apă caldă și rece, care se pot citi de la distanță.

Blocurile R1a, R1, R2, R3, R4, R41, R5, R6, R7, R8a, R8, R9, R10 din cartierul Brazda lui Novac vor avea în urma reabilitării și instalație de apă caldă și rece pe casa scării și contoare care pot fi citite de la distanță, așa reiese din Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) ce urmează să fie supusă aprobării în ședința de consiliu de astăzi. De aceste beneficii nu au parte blocurile pentru care s-au primit deja fonduri.

În documentație se arată că lucrările de reabilitare a blocurilor din acest lot vor beneficia de: „izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic, închiderea balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic, termohidroizolarea terasei, izolarea termică a planşeului peste subsol, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei, lucrări de reparaţii la elementele de construcţii care prezintă pericol de desprindere, lucrări de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune ale blocului de locuinţe, reparaţia degradărilor apărute în plăcile balcoanelor și structura faţadei, reparaţia degradărilor apărute în parapeţii balcoanelor, refacerea instalaţiei de paratrăsnet, refacerea instalaţiei de iluminat subsol, realizarea unei distribuţii a apei calde și reci prin coloane amplasate pe casa scării, înlocuirea conductelor din racordul de apă caldă/rece existent, înlocuirea contorului de apă caldă/rece existent cu unul performant, care să poată transmite parametri la distanță“.

Acoperiș și balcon cu autorizație pentru reabilitare

Proprietarii din cele 13 blocuri din Brazda lui Novac nu știu nimic despre proiectul sau devizele de lucrări pe care le pregătește administrația locală din Bănie. Altele sunt păsurile lor legate de reabilitarea blocurilor în care locuiesc. Și anume, faptul că Primăria Craiova le cere după zece ani să aibă autorizație pentru acoperișul blocului și pentru balcoanele de la parter, în cazul în care au. Reprezentanții asociațiilor susțin că locatarii au fost revoltați din această cauză, astfel încât, la începutul acestui an, au transmis administrației locale tabele semnate că nu mai vor reabilitare. „La începutul anului 2014, fostul președinte le-a pus pe masă celor din primărie tabelele cu semnăturile oamenilor că nu mai vor reabilitare. Când am venit eu președinte, domnul Florescu a insistat, spunând că nu putem să dăm cu piciorul, că este un program și am început lupta cu proprietarii ca să-i convingem. A venit aici primarul, viceprimarul, le-au spus oamenilor că nu vor avea probleme cu șarpantele, cu balcoanele, iar acum le cer proprietarilor declarație pe propria răspundere, până la 31 decembrie, că au intrat în legalitate, adică și-au luat autorizație. Când m-am dus să vorbesc cu proprietarii, aceștia m-au apostrofat că am venit în aprilie 2014 și le cer autorizație pentru construcții făcute acum 10 – 20 de ani“, explică președintele Asociației nr. 17 Brazda lui Novac, Ion Poenaru. Fapt confirmat și de administratorul Asociației nr. 27 Brazda lui Novac, Mihaela Artagea, asociație din care fac parte unele dintre blocurile prinse în programul de reabilitare: „Și proprietarilor din asociația noastră li s-au cerut autorizații. Nu au toți balcoane, iar cei care au astfel de construcții ne-au adus autorizațiile pentru că le aveau“.


Tocmai din cauza acestor condiții puse de administrație, unii proprietari bat în retagere. „Eu sunt proprietar în blocul R2 și am balcon la parter. Cei de la primărie ne cer autorizațiile de la balcoane și de la șarpante. Eu am autorizație de când am făcut balconul, din 2002, dar un vecin nu are. Mai dă alți bani acum, după atâția ani, ca să intre în legalitate? Noi vrem să renunțăm și să ne facem singuri anveloparea. Este mai ieftin“, spune Ionel Curcan, proprietar în blocul R2 din Brazda lui Novac.

Proprietarii nu cunosc proiectul

Proprietarii nu știu nici ce lucrări urmează să se facă, dar nici care sunt cheltuielile aferente acestor intervenții. „Cei de la primărie țin legătura cu noi, dar nu știm nimic, nu ne-au prezentat nimic. Nici proiect, nici deviz de lucrări… M-a chemat luni, 22 septembrie, la primărie, domnul Florescu, la o anume doamnă Nastasă. M-am prezentat, am așteptat un sfert de oră și nu a mai venit doamna respectivă. Nici nu m-au băgat în seamă. Repet, este o problemă cu aceste autorizații. Mă pun să le cer proprietarilor autorizații pentru balcoane, pentru șarpante. De unde să le ia acum? Proprietarii îmi reproșează mie că le solicit. Dacă nu intră în legalitate ce fac? Eu am renunțat. Nu pot să-i oblig pe oameni. La R5, oamenii au început să facă singuri reabilitarea termică și au venit de la primărie și le-au oprit lucrările. Păi îi așteaptă pe cei de la primărie? Lucrurile sunt depășite, promit și nu fac nimic. Cei mai mulți au renunțat“, susține președintele Asociației de proprietari nr. 17 Brazdă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 25 septembrie 2014

Actualitate

» Înmatriculările de vehicule Ford, în creştere cu 51% în România
» Dinel Staicu, cinci ani de pușcărie pentru mituirea unei judecătoare
» Zidul Europei în Grădina „Mihai Bravu“
» Florea Firan: „Scrisul Românesc, punte culturală între România şi SUA“
» Murăturile, la mare preț
» Zidul Europei din Bănie
» Ambulanțe vechi şi depăşite
» Lipsă de locuri de muncă la Segarcea
» George Obrocea, interimar la Cultură Dolj
» Misiunea de evaluare MCV la CSM
» O noua etapă a programului “Rabla 2014” s-a încheiat
» Pană de curent în Rovine
» Polonezii, încântaţi de facilităţile pe care le oferă Craiova
» CE a lansat o procedură de infringement împotriva României
» O noua etapă a programului “Rabla 2014” s-a încheiat
» Mehedinţi: Jandarmii asigură ordinea publică la Festivalul Viei şi Vinului de la Vînju Mare
» CE lansează un infringement împotriva României pentru că nu îşi protejează cetăţenii de poluare

Local

» Marcaje destinate nevăzătorilor, la Drobeta Turnu Severin
» Ambulanțele – pericol public
» Novo Criscons sprijină integrarea persoanelor cu dizabilităţi
» Nou sediu pentru Palatul Copiilor din Slatina
» Olt: Arestat preventiv pentru comerţ ilegal cu autoturisme
» Două handbaliste U18, premiate de municipalitatea vâlceană

Dolj

» Cei mai mulţi doljeni cu dizabilităţi călătoresc cu trenul
» Murăturile au devenit un lux pentru craioveni
» Dermatologii olteni se reunesc la Craiova
» Copiii aflați în grija Asociației Vasiliada, inițiați în domeniul antreprenorial
» Fotbal – CS Universitatea Craiova s-a calificat în optimile Cupei României (UPDATE)

Gorj

» Foşti şi actuali directori din CEO, anchetaţi pentru decontări ilegale
» Programul „Vino acasă la Brâncuşi!“ se încheie astăzi
» Vaci la păscut printre ANL-uri
» Zamolxis, „reînviat“ la Peştera Polovragi
» „Noaptea Cercetătorilor“, la Târgu Jiu
» Centrul „Brâncuşi” reclamă folosirea abuzivă a lui Brâncuşi în reclame
» Gorj: S-a ales cu dosar penal din cauza viciului fumatului
» Gorj: Doi foşti directori din CEO, reţinuţi de poliţie

Sport

» Multe medalii pentru CSU
» Misiune îndeplinită la Caransebeș
» Slobozia la rând
» Eliminate din Cupă
» Fotbal – Tamaş a suferit o ruptură şi va lipsi o lungă perioadă de pe gazon

Bani & Afaceri

» CFR închiriază spaţiile din gări
» CE a aprobat achiziţionarea ENI România de către MOL Ungaria

Sanatate

» Cros caritabil pentru salvarea unei adolescente: Maria are dreptul să trăiască!
» Ministrul Bănicoiu: Nu e nevoie de licitaţii pentru cumpărarea cititoarelor de carduri de sănătate
» Salinoterapia, o soluție la multe probleme

Magazin

» Cea mai scumpă pedichiură
» Horoscop
» Întreruperi energie electrică
» Bancul zilei

Top