14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesoara care a părăsit Viena pentru a preda la Craiova

Profesoara care a părăsit Viena pentru a preda la Craiova

S-a născut la Viena, predă la Universitatea din Innsbruck – Austria, dar și la Universitatea din Craiova, punându-și amprenta pe formarea a zeci de generații de filologi. Este unul dintre cei care au pus bazele Facultății de Litere. Profesoara Maria Iliescu (foto) a primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova.

Profesoara Maria Iliescu s-a născut în capitala Austriei, într-o familie de intelectuali burghezi. A urmat cursurile de filologie clasică ale Facultății de Litere din cadrul Universității din București, unde, pentru scurt timp, a fost asistent universitar la catedra de filologie clasică și lingvistică generală. Apoi, pentru o perioadă de 20 de ani, a fost cercetător principal la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, unde a participat la inaugurarea unor lucrări fundamentale pentru lingvistica românească: „Gramatica limbii române“, „Dicționarul general al limbii române“, „Istoria limbii române în dicționarul româno-german“. În 1972, a obținut titlul de doctor în lingvistică romanică, lucrarea sa fiind premiată de Academia Română. În același an, și-a reluat activitatea didactică la Universitatea din Craiova, unde a devenit pentru zece ani profesor titular la disciplinele lingvistică generală și lingvistică romanică.

Un început greu

Pentru a ocupa postul didactic de la Universitatea din Craiova, profesoara Maria Iliescu a povestit că a susținut concurs și a primit postul abia după doi ani. Erau foarte multe dificultăți și atunci. „Am venit aici la sfârșitul anului 1972, pe când eram la Institutul de Lingvistică al Academiei și pot să vă spun că, deși postul era liber, concursurile erau ca și acum, sub diverse forme și cu dificultăți. M-am înscris la concurs și, deși nu am avut contracandidat, am stat doi ani până mi-a venit numirea. Am avut sprijinul unui profesor care a intervenit la ministru. Vă spun asta să vedeți cum era atunci. Când am avut numirea, m-am prezentat la rector și mi-a spus că, până în semestrul de primăvară, să fac cursuri de semantică, pentru că nu avea cine să predea. Și m-a trimis la biroul de cadre. Șeful de cadre, extrem de politicos, mi-a spus «Sărut mâna, doamnă, vă rog să luați loc!» Și mi s-a adresat cu următoarele cuvinte: «Doamnă, sunteți o persoană inteligentă, dar nu înțeleg cum dumneavoastră ca persoană inteligentă nu înțelegeți că aveți sufletul negru și nu puteți susține cursuri la studenții noștri care au sufletul alb“. Nu a fost o atitudine personală, ci asta trebuia să spună. Mi s-a demonstrat câțiva ani mai târziu. Așa a fost începtul pentru mine. Am predat însă zece ani la Craiova“, povestește profesoara Maria Iliescu.

Un model pentru studenții craioveni

În cei zece ani de activitate la catedră, profesoara Maria Iliescu și-a pus amprenta pe formarea multor generații de studenți. Azi, mulți sunt profesori la Facultatea de Litere. „Profesoara Maria Iliescu practic a făcut drumul invers pentru a face carieră: de la Viena la Craiova, și nu de la Craiova la Viena. Imaginea pe care eu o am ca student al doamnei profesoare este imaginea unui om care venea în fiecare săptămână de la București la Craiova cu trenul, și știți cum erau atunci trenurile, ca și azi. Venea pe tren cu o sacoșă mare de cărți pentru toți cei care aveau nevoie, pentru profesori sau studenți. După un asemenea drum, cărând kilogramele de cărți, era ca scoasă din cutie. Un om mai frumos pe dinafară și pe dinăuntru este foarte greu să întâlnești. Noi suntem foarte norocoși că am întâlnit în existența umană și profesională un asemenea om“, a spus prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prorectorul Universității din Craiova.

Profesoară la Innsbruck

După 1982 s-a refugiat în străinătate. „În momentul în care s-a refugiat în străinătate, calitățile excepționale ale profesoarei și cercetătoarei Maria Iliescu sunt cele care au recomandat-o atât ca visiting professor la început la Universitatea din Innsbruck, unde a rămas până în prezent, iar acum este profesor onorific, cu drept de a ține cursuri, dar și de a conduce lucrări de licență și de doctorat, precum și ca profesor la prestigioase universități din Elveția, la Zürich, și în Germania, la München, Dusseldorf și Köln, dar și în Italia, la Trento“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Panea, decanul Facultății de Litere din Craiova. Și-a continuat activitatea în cercetare, realizând numeroase lucrări de lingvistică romanică recunoscute la nivel național și internațional, prin care a urmărit evoluția limbii române, dar și a limbilor portugheză, franceză, spaniolă, italiană. A realizat lucrări cu asemănări și deosebiri între limba română și celelalte limbi romanice. În 1999, a revenit la Universitatea din Craiova, în calitate de profesor consultant cu drept de conducere de doctorat. „O mare contribuție a avut-o profesorul Marin Beșteliu, care m-a ajutat să revin la Craiova“, a spus profesoara Maria Iliescu. În prezent, este foarte activă la conferințele de specialitate derulate în țară sau în străinătate. Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Craiova a fost un moment de bucurie pentru cadrul didactic Maria Iliescu: „Mulțumesc tuturor celor care au făcut acest gest“. Pentru profesorii universitari din Craiova a fost însă un gest de recunoaștere oficială a „doamnei lingvisticii romanice“, așa cum a făcut Universitatea de Vest din Timișoara, dar și universitățile din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS