21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând vor primi lapte și corn elevii din Dolj?

Când vor primi lapte și corn elevii din Dolj?

Școlarii și preșcolarii din Dolj au început din nou anul fără lapte și corn. Licitația de cinci milioane de euro demarată de Consiliul Județean Dolj pentru desemnarea firmelor care furnizează și distribuie cele două produse în școli nu s-a finalizat. Dacă întârzierea nu este o noutate, acest lucru întâmplându-se anual, și nu numai în Dolj, programul vine cu ceva nou. Nu se va lucra cu mai multe firme ca până acum, ci doar cu una pe fiecare produs. Alt lucru demn de remarcat este scăderea numărului de elevi incluși în program: 62.431, cu 2.000 mai puțin decât anul trecut.

Procedurile de desemnare a firmelor care vor împărți cornul și laptele elevilor din Dolj au început la mijlocul verii. CJ Dolj a publicat anunțul de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice în data de 31 iulie pentru lapte, respectiv 1 august pentru corn. Potrivit acestuia, 62.431 de copii ar urma să primească, estimativ, 11.050.287 de cornuri, în ambalaje de 80 g/unitate, și același număr de pahare cu lapte sau cu produse derivate din lapte. Valorile estimate pentru cele două contracte sunt de 7.293.189 de lei pentru lapte (maxim 0,66 lei/beneficiar/zi fără TVA), respectiv 3.094.080 lei pentru corn (maximum 0,28 lei/zi/beneficiar fără TVA). Spre deosebire de anii trecuți, Consiliul Județean Dolj a decis să lanseze această licitație ca pe un tot unitar, fără ca produsele să fie împărțite în loturi. „Nu se mai achiziționează pe loturi, deoarece în anul 2013 am avut același furnizor pe toate cele trei loturi, dar cu prețuri diferite pe fiecare lot, în condițiile furnizării aceluiași tip de produs cu același gramaj“, se arată într-un răspuns trimis de CJ Dolj la solicitarea GdS. Patru firme s-au înscris la licitația pentru corn (SC VEL PITAR SA, SC ACHIZIȚIE ȘI DEZVOLTARE SRL, Asocierea SC ISIS FOOD SRL – SC ISIS – PAN SRL, SC BISCOTTO SRL), și două pentru lapte (SC SIMULTAN SRL Făget, SC ALBALACT SA).

Problema rămâne, soluția lipsește

De ce elevii primesc anual cu întârziere laptele și cornul? O întrebare al cărei răspuns stă în procedurile greoaie de achiziții și în legislația specifică. De exemplu, oficialii CJ spun că au demarat din timp licitația. La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj declară că au comunicat din timp numărul estimativ de elevi pe anul școlar 2014-2015. Cronologic vorbind, ISJ Dolj susține că a comunicat CJ Dolj, la solicitarea acestuia, numărul estimativ de elevi pe 11 martie 2014. „Răspunsul nostru a ajuns la ei pe 17 martie. Au revenit cu solicitări legate de numărul de zile de școală pe semestre și le-am comunicat și aceste date. Ultima reactualizare a numărului de elevi se face în luna septembrie. Este, de fapt, o cifră de reglaj“, a declarat inspectorul șef al ISJ Dolj, Georgică Bercea. Reprezentanții de presă ai CJ Dolj au explicat că între anunțul de participare și deschiderea ofertelor trebuie să treacă 52 de zile.  „Licitația a fost demarată pe 23.07.2014, anunțul de participare fiind publicat  în SEAP pe 31.07.2014. Conform prevederilor OUG nr. 34/2006, anunțul de participare trebuie să fie publicat cu 52 de zile înainte de deschiderea ofertelor.  Anunțul de participare a fost publicat în termen de 45 de zile, deoarece a fost publicată și documentația de atribuire“, se arată în răspunsul CJ Dolj. Ofertele ar fi trebuit deschise oficial pe 15 septembrie pentru lapte, respectiv 16 septembrie pentru corn. Ulterior, urmează stabilirea câștigătorilor, un termen de așteptare pentru eventuale contestații, apoi semnarea contractelor. În cel mai fericit caz, în care nu vor fi contestații, laptele și cornul vor ajunge în școli la sfârșitul lunii octombrie. Ele nu se vor acorda retroactiv, adică elevii nu vor pleca acasă, de exemplu, cu o ladă de lapte pentru zilele în care nu l-au primit. Dacă vor fi contestații, distribuirea ar putea începe și anul viitor.

Merele așteaptă pauza de campanie electorală

Dacă laptele și cornul au fost măcar scoase la licitație, merele așteaptă un semn de la guvern. „Licitația pentru mere se va iniția când se va publica hotărârea de guvern în Monitorul Oficial al României – Partea I. Hotărârea stabilește valoarea unitară a unui măr/zi/beneficiar în lei, fără TVA și numărul de zile aferente distribuirii mărului pe perioada anului școlar 2014-2015“, se precizează în răspunsul CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS