16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria vrea pasarelă pietonală în zona podului Electro

Primăria vrea pasarelă pietonală în zona podului Electro

http://www.youtube.com/watch?v=ENt8Zu3ioHo

Primăria Craiova are în plan să realizeze o primă pasarelă pietonală în Bănie. Aceasta ar urma să fie construită pe Calea București, în intersecția de după podul Electro. Aici ar urma să fie făcut și un sens giratoriu permanent, care să-l înlocuiască pe cel provizoriu existent deja. Studiul de fezabilitate va fi votat joi, în ședința de consiliu local, iar investiția se ridică la suma de aproximativ 5,2 milioane de lei cu TVA (aproximativ 1,2 milioane de euro).

Consilierii locali ai municipiului Craiova vor vota joi un studiu de fezabilitate privind realizarea unei pasarele pietonale pe Calea București, la intersecția cu străzile Tehnicii și Eustațiu Stoenescu. Aceasta ar fi prima pasarelă pietonală care ar urma să fie realizată în Craiova. În completarea ei, în intersecția amintită ar urma să fie amenajat și un sens giratoriu permanent, cu două benzi de circulație pe calea inelară.
Conform raportului întocmit de Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova, prin acest proiect „autoritatea contractantă dorește fluidizarea traficului din zona intersecției, impunând conducătorilor auto respectarea ordinii de intrare și ieșire din intersecție, dată de sensul giratoriu și eliminarea situațiilor conflictuale datorate actualei amenajări a intersecției“. Totodată, „prin prevederea pasarelei pietonale se vor elimina timpii de așteptare ai vehiculelor la accesul în intersecție, din cauza intersectării fluxurilor auto cu cele pietonale“, se mai arată în raport.

Pasarelă pietonală cu lift

Pe lângă lucrările clasice, la sensul giratoriu se va face racordarea la rețelele de alimentare cu apă, de canalizare și de energie electrică. Municipalitatea și-ar dori, prin acestea, să poată amplasa aici un monument, o fântână arteziană sau un element de arhitectură urbană. În ceea ce privește pasarela cu structură zăbrelită rigidă, aceasta ar urma să fie suficient de înaltă încât să permită trecerea autovehiculelor mari. Costul ridicat al lucrărilor este explicat, mai ales de faptul că accesul pe pasarelă ar urma să fie făcut, pe lângă scările de acces, și cu un ascensor pentru șase persoane. Concret, costurile pasarelei pietonale ajung la 337.940 de euro, adică aproximativ o pătrime din costul total al proiectului. Pasarela va fi iluminată atât pentru traversarea în siguranță pe timp de noapte, cât și arhitectural/publicitar, urmând să fie folosite corpuri de iluminat cu LED-uri.

„Traficul nu va mai fi îngreunat de traversarea pietonilor“

În cadrul studiului de fezabilitate atașat proiectului de hotărâre mai fusese pregătită încă o variantă de pasarelă și sens giratoriu. Cealaltă se referea la un sens giratoriu cu trei benzi pe inelul giratoriu și la o pasarelă de tip grindă cu zăbrele. Aceasta ar fi costat aproximativ 5,9 milioane de lei cu TVA. A fost aleasă, însă, prima variantă, pentru că nu încurcă suplimentar traficul în girație, având în vedere că este vorba despre două benzi în loc de trei, dar și datorită costurilor mai reduse. În cazul pasarelei, a fost aleasă prima variantă și din motive estetice, pentru că implică aceleași costuri ca a doua și este mai ușor de executat. Durata de execuție pentru întreaga lucrare a fost estimată la trei luni. Potrivit reprezentantului Biroului Poliţiei Rutiere Craiova în comisia de sistematizare a circulaţiei din cadrul primăriei, Sorin Gae, „pasarela pietonală este utilă, fiindcă traficul nu va mai fi îngreunat de traversarea pietonilor, mai ales că, în prezent, după sensul giratoriu din zonă urmează o trecere de pietoni“. Pasarela ar urma să fie amplasată în locul acestei treceri, peste Calea București, în direcția Aeroportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS