10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoezia, un pașaport către eternitate

Poezia, un pașaport către eternitate

http://www.youtube.com/watch?v=aJOJEZMkx9E

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ a găzduit miercuri, 17 septembrie, lansarea „Antologiei poeziei universale de astăzi“, dar și a lucrărilor „Fereastra cu oglindă“ de Nedeljko Terzic, „Nori mari“ de Veaceslav Samoșkin și „În fiecare, doar un suflet“ de Sreten Perovic.
Manifestarea a avut loc în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, desfășurat în perioada 16-18 septembrie la Craiova.
Poeți din toate colțurile lumii și-au dat întâlnire în sala Bibliotecii Județene pentru a aduce încă o dată omagiu cuvântului adunat în versuri și creatorului.
„Poetul e cuvântul. Acel cuvânt dinainte de cuvinte, dinainte de naștere și moarte, dinainte de neant. Acel cuvânt care naște alte cuvinte cu care iubim și urâm în orice moment. Cum spunea Justo Jorge Padron, poetul este o ființă extrem de importantă, cu o forță nebănuită de nimeni. El este faraonul care face piramide din cuvinte, stăpânul lumii, cel care schimbă viața și o face mai frumoasă. Este cel care vindecă suflete de boli neștiute de nimeni și inima de cicatrice. Poetul este pasărea cu trei aripi care zboară dincolo de orizont, dincolo de începutul lumii, e farul de la marginea mărilor și a oceanelor, e corăbierul care știe doar el să citească în stele și în beznă. Poeții incluși în «Antologia poeziei universale de astăzi», pe care o lansăm, sunt vocile cele mai ample și profunde ale poeziei lumii de astăzi, ale acestui moment important când lumea se schimbă din temelii, și doar ei mai știu să o pună în matca ei firească. Sunt fericit că printre noi se află o parte din poeții antologați, poeți care au venit din cele patru puncte cardinale ale planetei“, a precizat, în deschiderea manifestării, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu“ din Craiova, prof. univ. dr. Ion Deaconescu.

Un proiect de iubire pentru vers

Realizarea antologiei al cărui coordonator este prof. univ. dr. Ion Deaconescu a fost, după cum Domnia sa recunoștea, o întreprindere extrem de dificilă. I-au oferit ajutor de nădejde Gaetano Longo, Justo Jorge Padron, Germain Droogenbroodt, Mircea Năstase și alți câțiva prieteni. Apelul adresat acestor figuri reprezentative ale poeziei nu a fost întâmplător, după cum avea să destăinuie Justo Jorge Padron. „Bunul meu prieten Ion Deaconescu cunoaște foarte bine drumul și cariera mea de consilier în Comitetul Academiei suedeze. Când am câștigat în 1972, atunci când aveam 28 de ani, premiul Academiei suedeze, cei care mi-au acordat această distincție au descoperit că eu, de fapt, îi anticipasem pe criticii acestei instituții. Când m-am prezentat să ridic medalia de aur în fața vechiului rege Gustaf Adolf, lui nu-i venea să-și creadă ochilor că un tânăr de 28 de ani a putut să facă o treabă atât de bună. Și cum era puțin cam surd, atunci când mi-a rostit numele pentru a doua oară i-am spus: «Maiestate, dar sunt în fața dumneavoastră». Dar acest lucru l-a auzit publicul, nu și regele. Atunci s-a enervat și a spus aproape strigând: «Dar n-a venit acel poet spaniol să-și ia premiul?» Eu, care mă aflam în fața lui și eram și mai emoționat, și mai nervos, i-am zis: «Dar, Maiestate, sunt aici, în fața dumneavoastră!». Publicul a început să râdă. Și atunci regele, care era inteligent, a făcut o glumă: «Omule, ești atât de tânăr încât nu m-ar fi mirat ca data viitoare să vii în pantaloni scurți». În seara aceea s-a organizat o cină festivă împreună cu reprezentanți ai guvernului și ai Academiei suedeze, iar eu am primit funcția de consilier al Comitetului pentru partea hispanică. A fost perioada cea mai fertilă pentru literatură.
Când profesorul Ion Deaconescu mi-a propus să îi dau un sfat în ceea ce privește această „Antologie a poeziei universale de astăzi“, eu am făcut-o cu mare plăcere și i-am oferit o listă cu persoanele pe care eu le cred îndreptățite de a fi prezente în această lucrare“.
Antologia, un proiect de iubire și de tandrețe pentru vers, adună astfel, în paginile sale, creații ale marilor poeți ai lumii de astăzi, fiind, așa cum nota prof. univ. dr. Ion Deaconescu, „un pașaport către eternitatea literară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS