24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCentrul Istoric devine complet pietonal în trei săptămâni

Centrul Istoric devine complet pietonal în trei săptămâni

http://www.youtube.com/watch?v=dErdoO1_TjU

Lucrările la Centrul Istoric din Craiova se apropie cu pași vizibili de sfârșit, mai ales că, peste trei săptămâni, singura stradă din perimetru rămasă deschisă circulației rutiere, C. Nicolaescu-Plopșor, va fi închisă definitiv. Aceasta este ultima din proiect pe care constructorul mai trebuie să o atace. Până atunci, se lucrează la fântânile arteziene de pe strada Theodor Aman și se definitivează pavajul pe toate străzile.

Peste 130 de persoane, dintre care 15 deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță, lucrează în aceste zile pe șantierul Centrului Istoric din Craiova. Constructorul trage tare pentru a termina cât mai repede lucrarea de aproximativ 14 milioane de euro, muncitorii fiind împărțiți pe sectoare. Mare parte dintre ei sunt acum concentrați pe strada Theodor Aman și lucrează atât la montarea pavajului, cât și la structura viitoarelor fântâni arteziene aflate în vecinătatea blocurilor. „Acum se muncește la fântânile arteziene de pe strada Theodor Aman. Ele sunt realizate în proporție de 50%. Până la sfârșitul săptămânii va fi gata structura, urmând să luăm dimensiunile pentru finisajele exterioare și să montăm pompele și tot ce mai trebuie la ele. Tot până la finalul săptămânii dorim să finalizăm tot tronsonul de pe Theodor Aman, între Lipscani și Olteț, urmând ca, în paralel, să se pună granitul pe strada Romain Rolland“, a explicat ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea Recon SA.

Strada Nicolaescu-Plopșor, închisă definitiv peste trei săptămâni

O veste importantă pentru șoferi este că a zecea stradă din proiect și ultima neatacată de constructor, C. Nicolaescu-Plopșor, va fi închisă definitiv peste trei săptămâni. Se definitivează delimitarea centrului pietonal. „În trei săptămâni, o să spargem strada Nicolaescu-Plopșor. Ne-am apucat, momentan, să facem traversarea la termoficare, ne-am gândit că vine vremea rea și că nu ar trebui să sufere cetățenii de acolo. (…) Când se înrăutățește vremea, ne mutăm să facem grupul sanitar de la English Park și vom ataca și perimetrul parcului, pentru rețeaua de comunicații. O să se spargă strada pe o lățime de un metru, iar pe restul străzii o să se circule. Încercăm să nu încurcăm traficul deoarece lucrările vor fi desfășurate în paralel cu cele de pe strada Plopșor“, a punctat Victor Golfiță. Acesta a precizat că beneficiarul, adică autoritatea locală, va decide unde vor fi parcări, dar că, în principiu, rezidenții vor avea acces în zona Centrului Istoric din străzile C. Nicolaescu-Plopșor, Panait Moșoiu și Theodor Aman, unde se va face accesul prin bolarzi retractabili. Concret, este vorba despre niște piloni care vor putea fi activați prin telecomandă astfel încât să se permită accesul în zonă.

„Sperăm ca într-o lună să realizăm toată infrastructura“

Piațeta de la Femina este gata, unde au fost deja amenajate și spațiile verzi, iar peste o lună ar putea fi gata și piațeta din zona BancPost. „Sperăm ca într-o lună să realizăm toată infrastructura. La sfârșitul lunii vine piatra pentru piațetă, iar în vreo două-trei săptămâni, din ce am observat noi, o să fie gata. Încercăm să ne ținem de termene ca până la sfârșitul anului să finalizăm totul, mai puțin detaliile. Băncile trebuie să vină, s-a discutat pentru plăcuțele stradale, dar și pentru panourile de informare turistică“, a mai precizat șeful de șantier. Contoarele de gaze au început și ele să fie schimbate, un prim exemplu existând deja pe strada Olteț. Acesta a fost schimbat, reactualizat și, totodată, a fost îmbrăcat cu o nouă carcasă care va fi vopsită în culorile fațadei. În ceea ce privește contoarele pentru energie electrică, acestea vor fi plasate în anumite puncte-cheie, sub forma unor „dulapuri“ care conțin mai multe contoare. În ceea ce privește stâlpii vechi, constructorul estimează că, până la sfârșitul anului, toți vor fi dați jos. „Am vorbit cu toți deținătorii de utilități, este și pentru ei o problemă. Ei au început deja să bage în subteran magistralele, să tragă cablurile către proprietăți, urmând ca într-o zi pe care și-o planifică ei să îi branșeze pe oameni. Eu zic că anul acesta vor fi date jos cablurile“, a spus Golfiță.

Piațetă în spatele blocurilor de pe Aman

Zona parcărilor și a tomberoanelor din spatele blocurilor de pe Theodor Aman, deloc estetică, nu a fost inclusă în proiectul de revitalizare a Centrului Istoric. Conform constructorului, aceasta ar urma să fie amenajată de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, unde municipalitatea dorește să facă încă o piațetă pentru locatarii din zonă. Alt obiectiv important pentru Centrul Istoric este piața din zona Bisericii „Sf. Ilie“. Gardul acesteia urmează să fie demolat, iar acum se lucrează la obținerea ultimelor avize pentru autorizație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS