10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecursul fraților Mihăilescu

Recursul fraților Mihăilescu

Condamnați în primăvară la câte patru ani de închisoare pentru o serie de returnări ilegale de TVA, afaceriștii Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu încearcă să scape de pedeapsă printr-un recurs în casație.

La mai bine de opt ani de când au fost deferiți justiției pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani şi la numai o jumătate de an de când au fost condamnați definitiv, procesul fraților Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu continuă. Aceștia din urmă, împreună cu alți doi inculpați condamnați în dosarul 26508/3/2006*, au formulat la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs în casație.
În vara anului 2006, procurorii DIICOT dispuneau trimiterea în judecată a unui grup de şase persoane pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni – oamenii de afaceri Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană. Anchetatorii au reţinut că frații Mihăilescu, ajutaţi de Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană, au derulat, în perioada 2001-2002, o serie de tranzacţii comerciale fictive, prin care au păgubit bugetul de stat. Cei şase inculpaţi, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC Extensiv Com SRL, SC Exterra SRL, SC Zahărul SA Calafat, SC Exerv SRL, SC Exalcom SRL şi SC Dongen Com SRL din Craiova, au fost acuzaţi că au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproximativ 60 de milioane de lei, în baza cărora au solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.

Condamnarea și recursul în casație

În octombrie 2012, la aproape şase ani de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au condamnat pe frații Mihăilescu la câte zece ani de închisoare pentru infracţiunile comise, Dan Stoica a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, Vasile David – trei ani, iar Stela Băeţică – doi ani. Faţă de Cristina Coţofană s-a dispus încetarea procesului penal. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) peste 14 milioane de lei, plus penalităţi şi dobânzi.
Inculpaţii au atacat sentința cu apel, iar pe 17 martie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
Instanţa a admis apelurile formulate de cei cinci inculpaţi condamnaţi, a aplicat prevederile noului Cod de Procedură Penală şi a hotărât să le reducă pedepsele. Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, Stoica – la doi ani, iar David – la un an, toate pedepsele fiind cu executare. Stela Băeţică a fost achitată. Judecătorii au mai dispus ca din pedepsele primite de fraţii Mihăilescu şi de Dan Stoica să se scadă perioada cât aceştia au fost arestaţi preventiv, de pe 20 februarie 2006 şi până pe 22 decembrie 2006.
După pronunțarea sentinței, cei patru inculpați condamnați au formulat un recurs în casație la Curtea Supremă, instanță care va analiza solicitarea condamnaților pe 26 septembrie.
Potrivit legii, hotărârile definitive sunt supuse casării numai în câteva cazuri, cum ar fi atunci când un inculpat a fost condamnat de o instanță inferioară celei competente, inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală ori instanța a aplicat o pedeapsă în alte limite decât cele prevăzute de lege. Instanţa poate respinge recursul în casaţie, menţinând hotărârea atacată, și admite, caz în care poate dispune achitarea inculpatului, încetarea procesului penal ori rejudecarea cauzei de către instanţa de apel sau de instanţa competentă. Pe 26 septembrie, recursul în casație formulat de cei patru inculpați va fi examinat în camera de consiliu de un judecător, iar în cazul în care magistratul constată că cererea îndeplineşte condiţiile prevăzute de Codul de Procedură Penală, dispune admiterea în principiu a cererii şi trimite cauza în vederea judecării.

Recursul medicului Anușca se judecă

Condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit mită de la o pacientă, medicul ortoped Dan-Nelu Anuşca, de la Spitalul de Urgenţă Craiova, a formulat, la Curtea Supremă, un recurs în casație. Pe 8 septembrie, judecătorul de la camera de consiliu a admis în principiu cererea de recurs în casație formulată de medicul Anușca și a dispus trimiterea cauzei pentru judecare la completul C6.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS