16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvățați copiii să mănânce corect!

Învățați copiii să mănânce corect!

Obiceiurile alimentare se formează din primii ani de viață, iar alimentația copilului este esențială încă din primele zile de la naștere. Statisticile arată că România se situează pe unul din primele locuri în Europa la obezitatea infantilă. Medicii de familie spun că unele mămici au renunțat să mai alăpteze din motive estetice, iar altele pentru că nu au timp să se ocupe așa cum ar trebui de copiii lor.

În primul an de viaţă, creşterea şi dezvoltarea este cea mai rapidă din toată existenţa. Copiii au nevoi nutriţionale speciale, care trebuie să îi susţină în procesul de creştere. Alimentația trebuie să le dea toată energia de care au nevoie. Medicii de familie spun că părinții sunt cei care îi pot determina pe copiii lor să aibă o alimentație corectă și pot face asta prin a da un bun exemplu, întrucât copiii imită acțiunile lor. Obiceiurile alimentare bune sau mai puțin bune se formează acasă. Trebuie știut că nu există un aliment care să îndeplinească toate nevoile organismului, cu excepția laptelui matern. Acesta este singurul aliment care conţine tot ceea ce îi trebuie sugarului până la trei-patru luni de viaţă. Problema este că în ultimul timp tot mai multe mame refuză să mai alăpteze.  
Doina Cherata, medic de familie cu profil pediatrie, spune că întâlnește frecvent femei care nu doresc să alăpteze. „Mamele refuză să alăpteze pentru că, spun ele, că nu au lapte suficient. Însă, este o greșeală deoarece cu cât pui mai des copilul la sân, cu atât mai repede se formează laptele. Dacă mama alăptează foarte des, laptele se reface repede. Deci, nu este valabilă ideea că dacă golesc sânul, nu mai am lapte să îi dau copilului la masa următoare. Alimentația naturală este și o problemă indusă psihic mamelor. Dacă mama este pregătită să alăpteze și vrea, poate să facă asta fără probleme“, a precizat medicul.

„Este bine să alimentăm copilul direct la sân, fără adaos de ceai sau lapte praf“

Foarte important este ca părinții să aleagă un medic de familie cu specialitate pediatrică înainte de nașterea copilului, astfel încât în primele zile după naștere să aibă cine să îi ghideze corect. De acesta depinde câteodată și decizia mamei de a alăpta. „Familia trebuie să își aleagă un medic de familie cu profil pediatric și spun asta pentru că toată lumea se agită pentru momentul nașterii, dar nu se gândește să își găsească din timp și un medic pentru copil. Când bebelușul este adus acasă, părinții primesc tot felul de sfaturi și părereri şi până ajung la medic se pierd câteva zile prețioase. Mama este învățată la maternitate să primească lapte în completare și asta este explicabil pentru că acolo secreția lactată este încă mică. În spital primește o grămadă de biberoane și în momentul în care ajunge la domiciliu va hrăni copilul tot cu biberonul. Astfel, bebelușul uită să mănânce de la sân. Se dă lapte muls, ceea ce este greșit pentru că acest lapte își schimbă calitățile, de aceea este foarte bine să alimentăm copilul direct la sân, fără adaos de ceai sau de lapte praf“, a precizat medicul de familie.

„Avem risc foarte mare de obezitate la sugari“
 
Medicii recomandă laptele de mamă pentru că este un aliment complex. „Există centre la nivel mondial unde s-a studiat calitatea laptelui de mamă și unde s-a încercat imitarea lui cu diverse formule. Nu s-a reușit integral acest lucru pentru că laptele de mamă, pe lângă compoziția bogată în hidrocarbonați, proteine, lipide, conține și anumite enzime și anticorpi care conferă imunitate copilului. Prin el, sugarul este imunizat împotriva diareei și împotriva diferitelor răceli“, a spus dr. Doina Cherata.
Alimentația naturală exclusivă se recomandă până când copilul împlinește șase luni. După această perioadă începe diversificarea alimentației. „S-a demonstrat că până la șase luni organismul nu este matur și enzimele nu sunt pregătite pentru a scinda alte alimente. După șase luni începe diversificarea alimentației pentru că nevoile sugarului sunt mai mari. Se începe cu supa de legume. Înainte se începea cu sucurile de fructe, dar, pentru că noi avem risc foarte mare de obezitate la sugari și acestea sunt dulci, este bine să începem cu supa de legume, mai ales la copilul care ia mult în greutate. Este mai alcalină și nu atât de acidă. După aceea, se introduc fructele, însă până când copilul face un an nu se dau anumite fructe care produc balonare sau care schimbă gustul laptelui“.
Sunt foarte rare situațiile în care laptele de mamă este contraindicat. „Numai în cazul în care femeia suferă de boli grave, cum ar fi neoplasm, tuberculoză sau boli care sunt tratate cu citostatice, nu este permisă alăptarea. Mai există și câteva probleme de ordin estetic pentru femei, dar nu cred că asta este mai important decât sănătatea copilului. Iar mamele au și avantajul de a fi ferite de cancerul la sân“.

„Sănătatea copilului depinde de cum îl înveți să mănânce“

Așa cum arată și statisticile, din cauza alimentației greșite, din ce în ce mai mulți copii ajung să fie obezi. Medicii susțin că nu mai este valabilă sintagma „copilul gras e și frumos“, iar kilogramele în plus ale micuților nu trebuie să fie o bucurie pentru părinți. „De multe ori, părinții sunt veseli când le spun că bebelușul și-a dublat greutatea. Eu nu m-aș bucura prea mult pentru că aceaste kilograme înseamnă un viitor cardiac, un viitor diabetic. Copiii au uitat să facă mișcare, nu se joacă, nu se duc la sport și stau mult la calculator. Pe lângă faptul că sunt sedentari, mai sunt îndopați și cu tot felul de dulciuri din comerț. Sănătatea copilului depinde de cum îl înveți să mănânce“, spune medicul de familie.
În primul rând, copiii trebuie să respecte orele de masă. „Când pleacă la școală nu mănâncă, vin acasă și mănâncă cel mult o dată, ceea ce este total greșit. Asta duce la obezitate. Trebuie învățați copiii să mănânce omlete, diverse brânzeturi, lactate. Știu și că sunt copii cărora le este rușine să plece cu sandviciuri la școală, dar trebuie învățați ce este bine pentru ei. Mai bine mănâncă un sandvici cu șuncă presată, cu piept de pui, cu o frunză de salată decât să dea banii pe diverse dulciuri“, explică dr. Doina Cherata.

„Până la împlinirea vârstei de un an copilului nu trebuie să i se dea deloc sare“

Medicii spun că în ultimul timp apar la copii și foarte multe alergii care nu se manifestă neapărat pe piele. Este vorba de alergiile digestive și alergiile respiratorii cum este astmul bronșic. Pentru a evita apariția lor, medicii sfătuiesc părinții ca până la un an să nu administreze copilului fructe energizante cum ar fi kiwi, fructe de pădure sau legume care pot să baloneze și să producă anumite afecțiuni, precum şi alimentele care conțin sulf: varză, vinete, broccoli. „Până la împlinirea vârstei de un an, copilului nu trebuie să i se dea deloc sare pentru că rinichii lui nu sunt încă pregătiți pentru a filtra sarea și, dacă o adăugăm în alimente, există riscul să apară edeme (umflături – n.r.). De asemenea, până la aceeași vârstă, sugarului nu trebuie să i se administreze miere, iar după un an i se dă sterilizată prin procedeul bain-marie. Este bine să nu folosim zahăr deloc, mai ales până la un an, iar după aceea să folosim miere sau alimente îndulcite cu diverși îndulcitori pe bază de plante“, a mai spus medicul de familie Doina Cherata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS