Acasă Local Dolj Maria Schutz – trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor UE

Maria Schutz – trimisă în judecată pentru fraudarea fondurilor UE

Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a Mariei (Lili) Schutz, cunoscută drept „Regina Serelor“, care este acuzată de fraudarea fondurilor Uniunii Europene. Acesta este al doilea dosar penal în care Maria Schutz a fost deferită justiției, în primul, care se rejudecă la Tribunalul Bihor, fiind condamnată la 12 ani de închisoare.

Fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, Maria Schutz are din nou probleme cu justiția. De data acesta este acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC IZAMAR SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova, au comunicat ieri că s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Maria Schutz, Ionică Bădoi, Mihaela Bunciu și Alexandru Cercel.
În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reținut că, în cursul anului 2008, inculpata Schutz Maria, administratorul de fapt al  SC IZAMAR SRL, „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică să semneze, în calitate de administrator al SC IZAMAR SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC IZAMAR SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.
Anchetatorii mai spun că, în continuare, aceeași Maria Schutz a convins-o pe fina sa, Mihaela Bunciu, inspector superior în cadrul APIA Dolj, să își îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Astfel, întrucât existau diferențe între suprafeţele declarate de SC IZAMAR SRL şi suprafeţele determinate la plată, fina Mariei Schutz a modificat în sistemul informatic suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele. În acest fel, suprafaţa declarată a coincis cu suprafaţa determinată şi, prin urmare, a fost emisă o decizie fără sancţiuni. Procurorii DNA au mai reținut că Mihaela Bunciu a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unor colegi ai săi.
Ulterior, după ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, pe 20 iulie 2008, fina Mariei Schutz a listat formularul Raportul de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul fermierului SC IZAMAR SRL nu prezintă erori în sistemul informatic. După aceea, dosarul a ajuns la Alexandru Cercel, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat acţiunile Mihaelei Bunciu, „fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată“, au precizat anchetatorii. Aceste acțiuni au dus la obținerea, fără drept, de către SC IZAMAR SRL a unor fonduri europene în valoare totală de 919.473,61 de lei (echivalentul a 274.953 de euro).

Infracțiunile

Potrivit procurorilor anticorupție, Maria Schutz este acuzată de instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, dar și de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.
În schimb, Ionică Bădoi este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, iar Mihaela Bunciu – de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Ultimul inculpat din acest dosar, Alexandru Cercel, este acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
Dosarul a fost trimis magistraților de la Tribunalul Dolj, iar procurorii au dispus punerea sechestrului pe mai multe bunuri aparținând inculpaților.

Primul dosar

Maria Schutz nu este la prima „întâlnire“ cu procurorii DNA, aceasta fiind judecată în prezent în alt dosar penal, unul privind fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste cinci milioane de euro.
Maria Schutz şi alţi trei inculpaţi – Ion Dascălu, Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte al aceleiaşi instituţii, au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA în decembrie 2007. Maria Schutz a fost acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu – de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea – pentru complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată. Mai exact, Maria Schutz a fost acuzată că a devalizat şi a falimentat Orser SA Oradea şi Sere Codlea, aducând un prejudiciu de peste cinci milioane de euro.
În legătură cu Sere Codlea, procurorii au reţinut că „adevăratele intenţii ale inculpatei Maria Schutz au fost demonstrate şi de modul de administrare a SC Sere Codlea SA, ajungându-se la falimentarea societăţii după ce în prealabil aceasta a fost devalizată. Acest lucru a fost realizat de inculpată prin folosirea SC Gini Transcom SRL Craiova“.

12 ani de închisoare la Tribunalul Bihor
    
Anul trecut, la sfârşitul lunii mai, Tribunalul Bihor i-a condamnat pe cei patru inculpaţi, Maria Schutz primind pedeapsa cea mai mare – 12 ani de închisoare. Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au primit câte zece ani de puşcărie, iar Ion Dascălu a fost condamnat la doi ani de închisoare. În plus, inculpaţii au fost obligaţi să achite împreună ADS sumele de 3.100.882 de dolari, 6.667.069 de lei şi 1.330.760 de euro. Separat, Maria Schutz şi firmele prin care ar fi comis infracţiunile – Worldser Ţuglui şi AGRO 2001 Ţuglui – trebuie să achite ANAF 14.803.588 de lei, iar SC Electrocentrale Oradea SA – suma de 3.457.510 lei. Tot de la Maria Schutz, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Braşov trebuie să primească drept despăgubiri suma de 2.317.904 lei. De asemenea, Maria Schutz trebuie să plătească împreună cu Dascălu către ANAF suma de 19.496.979 de lei.
După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au formulat apel, iar, pe 17 februarie, Curtea de Apel Oradea a hotărât ca dosarul să fie rejudecat de magistraţii Tribunalului Bihor. Următorul termen de judecată a fost stabilit de magistrații din Bihor pentru 29 septembrie.

A absolvit Facultatea de Filosofie-Sociologie din cadrul Universitatii din Craiova in anul 2003, iar un an mai tarziu Masteratul in Sociologia Comunicarii si Jurnalism. Din 2004 lucreaza in presa, iar in 2005 s-a alaturat colectivului Gazeta de Sud. Din toamna aceluiasi an, misiunea colegului nostru este de a informa cititorii Gazeta de Sud despre cele mai recente si de interes evenimente petrecute in Craiova, Oltenia, dar si la nivel national.
Exit mobile version