12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicul Anușca vrea să scape de pedeapsă

Medicul Anușca vrea să scape de pedeapsă

Condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit mită de la o pacientă, dr. ortoped Dan-Nelu Anuşca a formulat la Curtea Supremă un recurs în casație pentru a fi achitat ori rejudecat.

Medic ortoped la Spitalul de Urgenţă Craiova şi conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Dan-Nelu Anuşca a fost arestat preventiv pe 17 octombrie 2012, iar după două săptămâni a şi fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie au fost sesizaţi, pe 15 octombrie 2012, de sora unei paciente a medicului, care a povestit că a reuşit să-l „supere“ pe doctorul Anușca după ce îi dăduse numai 800 de lei pentru o intervenţie chirurgicală. Mai exact, femeia a reclamat că, pe 15 octombrie, în jurul prânzului, Dan-Nelu Anuşca a intrat în salonul în care era internată sora sa şi i-a reamintit că trebuie să suporte contravaloarea materialelor medicale ce vor fi folosite la intervenţia chirurgicală, valoarea acestora fiind de 400 de euro. Pacienta a întrebat cât trebuie să mai dea în afara celor 400 de euro, iar medicul i-a răspuns că nu cere nimic. „În momentul în care pacienta i-a dat suma de 400 de lei, inculpatul a devenit nervos, întrebând-o dacă «îl ofensează». În acel moment, a intervenit şi prietenul pacientei, care i-a mai dat 400 de lei, apoi inculpatul i-a întrebat pe cei doi dacă această sumă este tot ceea ce pot ei oferi“, au consemnat procurorii doljeni în rechizitoriu. Ulterior, cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care, în dimineaţa zilei de 16 octombrie, cu ajutorul ofiţerilor Anticorupţie, a organizat o acțiune de prindere în flagrant. Denunţătoarea a adus suma de 1.200 de lei, iar procurorii i-au mai dat 400 de euro, toate bancnotele fiind marcate cu inscripţia „MITĂ“. În jurul orei 9.00, denunţătoarea s-a dus la spital, iar în salonul în care era internată sora sa l-a găsit pe medicul Anuşca. Şi-a cerut scuze în numele surorii sale şi a prietenului acesteia pentru că l-au supărat, oferindu-i o sumă aşa de mică, şi l-a rugat să spună câţi bani trebuie să dea pentru ca operaţia să decurgă bine. Anuşca a răspuns: „Dacă vreţi, îmi daţi, dacă nu, nu-mi daţi, eu fac să fie bine“, iar în final a băgat în buzunarul halatului cei 1.200 de lei şi 400 de euro, apoi a ieşit din salon. După câteva minute, în cabinetul medical au intrat anchetatorii, care au găsit asupra medicului Anuşca banii marcaţi. La începutul lunii mai, anul trecut, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, pedeapsă din care au fost scăzute cele cinci luni petrecute de medic în arest. Sentinţa Tribunalului a fost atacată cu apel de inculpat, iar, pe 14 martie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a admis acţiunea dr. Dan-Nelu Anuşca şi l-a condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Recursul în casație

După ce a fost condamnat definitiv, la jumătatea lunii iulie, dr. Anușca a formulat la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs în casație, o cale extraordinară de atac a unei hotărâri definitive.
Potrivit Codului de Procedură Penală, hotărârile sunt supuse casării numai în câteva cazuri. De exemplu, atunci când un inculpat a fost condamnat de o instanță inferioară celei competente, inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală ori instanța a aplicat o pedeapsă în alte limite decât cele prevăzute de lege.
Instanţa care judecă recursul în casaţie îl poate respinge, menţinând hotărârea atacată, și admite, caz în care poate dispune achitarea inculpatului, încetarea procesului penal ori rejudecarea cauzei de către instanţa de apel sau de instanţa competentă.
Reprezentanții Înaltei Curți de Casație și Justiție au precizat pentru GdS că recursul în casație formulat de medicul Anușca urmează să fie examinat în camera de consiliu de un complet format din un judecător. În cazul în magistratul constată că cererea inculpatului îndeplineşte condiţiile prevăzute de Codul de Procedură Penală, dispune admiterea în principiu a cererii de recurs în casaţie şi trimite cauza în vederea judecării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS