12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Monument comemorativ dezvelit cu ocazia Zilei comunei Işalniţa

Dolj: Monument comemorativ dezvelit cu ocazia Zilei comunei Işalniţa

Programul Zilei comunei doljene Işalniţa include astăzi o festivitate de dezvelire a unui monument comemorativ ridicat în cinstea lui Petre Opran şi a fiicei sale, Eliza Opran. Autorul acestuia este prof. univ. dr. Emilian Popescu. Evenimentul, care este organizat de Centrul de Resurse al Comunităţii Işalniţa, Consiliul Local şi Primăria Işalniţa, se va desfăşura astăzi, începând cu ora 13:00, la Școala Gimnazială „Eliza Opran” din comună.

Petru Opran (1815-1885) a fost un magistrat, proprietar şi om politic născut la Orşova şi decedat în comuna doljeană Işalniţa. A fost procuror la Tribunalul din Craiova până în 1848, deputat şi senator liberal de Dolj. În 1859, Petru Opran a militat pentru opere sociale şi culturale şi a lansat, la Craiova, un apel, intitulat „Chibzuire şi zidire a unui teatru în oraşul Craiova”, apel în urma căruia boierii craioveni au donat bani şi materiale pentru construcţia primului edificiu de teatru. În 1853 a condus teatrul din Craiova, care avea un repertoriu asemănător cu cel al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Petru Opran i-a lăsat drept moştenire fiicei sale, Eliza Opran, conacul boieresc din Işalniţa. Înainte să moară, Eliza Opran a poruncit să se construiască în capul clădirii conacului boieresc o altă casă, unde să-i fie aşezat corpul, iar peste câţiva ani acestă nouă clădire a devenit şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS