14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalO naştere la cinci înmormântări în comuna Cernătești

O naştere la cinci înmormântări în comuna Cernătești

\n

În comuna Cernătești, trecutul conviețuiește cu pre­zentul. Dincolo de pereții vestitei cule sau ai bisericii din satul Cernătești, ridicată la 1821, unde timpul parcă s-a oprit în loc, problemele prezentului își caută rezolvarea.

Drumul județean ce leagă Craiova de comuna Cernătești este unul cu probleme, ca mai toate căile de acces din Dolj. Călătorind printre colinele ce îți oferă peisaje deosebite, nu poți să te bucuri de priveliște căci denivelările nu te lasă să visezi. Situația este aceeași și în comuna Cernătești. „Se plombează doar căile de acces, căci nu avem bani. E drum județean, DJ 606B. Sunt la al doilea mandat și începând din anul 2012 am reușit doar pietruirea ulițelor laterale, cu bani de la primărie și de la consiliul județean. La ora actuală lucrăm la pietruirea celor doi kilometri de drum ce leagă de șosea satul Rasnicu Bătrân, care are o populație de 50 de persoane, cele mai multe trecute de 60 de ani. Ne-am gândit și la ei, e drept că mai târziu. Într-o săptămână e gata. Acum, indiferent de vreme, poate să ajungă salvarea la ei. E o lucrare de întreținere a drumului, căci nu avem bani suficienți, și atunci ce poți să faci?!“, ne explică primarul comunei, Dumitru Ciontea.
Și dacă pietruirea ulițelor e parțial rezolvată în ceea ce privește alimentarea cu apă a comunei, aceasta rămâne încă o problemă ce își caută rezolvare de 20 de ani încoace. „Avem în satul Cernătești alimentare cu apă, începută de acum 20 de ani, dar nefiind bani, facem anul acesta ceva, apoi oprim lucrările. 100 și ceva de gospodării din vreo 300 sunt racordate la rețea, dar apa nu este potabilă. Are concentrație mare de amoniu și nu poate fi folosită pentru băut. Am sistat alimentarea cu apă. Prin GAL (Grupul de Acțiune Locală – n.r.) am obținut în jur de cinci miliarde de lei vechi, am făcut documentația. Vor începe lucrarea în două săptămâni, cu stații de tratare a apei ca să aducem amoniul în limitele normale și să putem să dăm populației apă potabilă.
Suntem prinși și la nivel județean în planul de alimentare cu apă, pentru satele Țiu, Cornița și Rasnicu. Dar, din câte știu, fondurile sunt blocate. Nu s-a dat drumul la Măsura 322. Sperăm cât de curând să putem să rezolvăm și problema apei“, a precizat primarul comunei.

Probleme multe, rezolvări parțiale

Problemele nu ocolesc acest colț de lume. Se recurge la metode provizorii din lipsa fondurilor, așa cum este cazul drumurilor comunale. Rezolvări există pentru fiecare problemă, chiar dacă ele uneori întârzie. A fost nevoie ca în 2005 și 2006 câteva gospodării să fie serios afectate de inundații, pentru ca abia în 2014 să se poată face ceva. „Pentru că Cernătești este o comună situată în zona colinară, apar probleme din cauza inundațiilor. Când sunt ploi abundente, avem probleme din cauza pârâului Rasnic, care vine de la vreo 30 de kilometri din vest. Adună de pe versanți toate apele, plus apa de sus, și ne-a creat probleme începând cu 2005, când au fost afectate gospodăriile. Am refăcut patru case în 2005 și 2006. Am insistat atunci la Administrația Națională Apele Române, la Prefectură, la organele abilitate, cu memorii, documente, și spre bucuria noastră, în acest an, 2014, a început din luna mai regularizarea pârâului Rasnic pe o lungime de zece kilometri. S-a lărgit albia în satul Țiu. Acum are șase metri la bază, la Cernătești are opt. Albia se lărgește pentru a prelua toată apa. Lucrările se fac cu fonduri europene, iar beneficiarul este Administrația Națională Apele Române“, a precizat edilul comunei.
Problema râului Rasnic a fost în sfârșit rezolvată. Gospodăriile oamenilor din preajma lui sunt acum ferite de inundații.
Primăria îndrăznește chiar să-și facă planuri privind construcția unei piețe agro-alimentare. „Avem proiectul făcut. Nu facem piață mare, nu avem nici populație numeroasă. Comuna are în prezent în jur de 1.850 de locuitori. Populația e îmbătrânită. Se nasc anual 10-12 copii și mor câte 50-60 de persoane. Anul acesta facem ce putem, pentru început acoperișul, pentru că acum oamenii își vând marfa pe marginea drumului“, a ținut să ne destăinuie din planurile sale de viitor primarul comunei.

Școlile și grădinițele, pregătite să primească elevii

Și la școli și grădinițe lucrurile s-au mai schimbat. La grădinița din satul Cernătești, care funcționează în sediul vechii primării a comunei, se face curățenie. Primăria se îngrijește chiar să le ofere celor mici, cu ajutorul unei fundații, un club al copiilor. Edilul are planuri și pentru curtea grădiniței. La ora vizitei noastre, printre vegetația bogată, se strecuraseră un topogan și un balansoar. „Le vom amenaja și curtea, pentru a crea aici un minipărculeț“, a promis primarul Dumitru Ciontea.
Școlile sunt și ele pregătite să întâmpine elevii. Se lucrează de zor la asfaltarea aleii de la intrarea în instituție și se fac deja alte planuri. „Primăria ne-a dat bani la început de an. I-am drămuit și acum am igienizat clasele. Am reabilitat acoperișul, aveam luminatoarele distruse și le-am înlocuit. Ploua și ne-au picat tavanele. Le-am reabilitat. Acum așteptăm elevii. În acest an școlar aducem pregătitoarea aici din corpul de clădire al claselor I-IV, pentru că avem 17 copii înscriși. De asemenea, am făcut un proiect de împrejmuire a terenului de sport și am primit finanțare din partea unei fundații, iar acum o să mai primim pe un alt proiect, finanțat tot de ei, bani pentru betonarea lui. O să facem și un panou de baschet, pentru că va fi un teren multifuncțional. Sperăm că până în noiembrie va fi gata. La anul ne dorim să înlocuim țigla, ca să nu mai fim nevoiți să reparăm an de an, pentru că ni se făceau infiltrații prin acoperiș“, a precizat directorul școlii din Cernătești, Alin Roșiu.

Locuri pline de istorie

Cine ajunge în Cernătești nu are cum să nu remarce frumoasa biserică, monument istoric ridicat în anul 1820 din grija boierilor Cernătești. Pictura originală s-a păstrat până astăzi, în ciuda anilor mulți care au trecut peste ea. Câteva fisuri serioase îi afectează aspectul. Legenda ridicării ei pe locul pe care se află în prezent ne este făcută cunoscută de către localnici. Se spune că vechiul sat, aflat la vreo trei kilometri peste deal, în zona numită Treștenic, se afla o bisericuță din lemn. Ea a fost incendiată de către turci, iar vântul a luat o bucată din locașul de cult și a adus-o pe locul unde a fost ridicată actuala biserică. Această bucată de lemn se află acum – împreună cu alte obiecte care vorbesc de trecutul oamenilor acestor locuri – în Cula Cernătești, alt locaș încărcat de istorie.
Ușile din lemn masiv ale culei se deschid cu greu. Sunt la fel de vechi ca și clădirea. Timpul însă a fost mai puțin hain cu acest edificiu. Odată ce i-ai trecut pragul, pășești în altă lume, cea a trecutului. Obiecte vechi, din lumea satului de odinioară, umplu încăperile. „În 1972, profesorul Nicolae Pârvulescu a întemeiat aici un muzeu. A realizat mai întâi un punct muzeistic în școală, apoi a mutat totul aici. Sunt obiecte vechi, care au aparținut celor din sat“, ne lămurește primarul. Așa se face că la parter descoperim o râșniță de porumb, un darac pentru scărmănat lâna, alături de piese de plug, o botniță pentru boi, „ca să nu mănânce porumbul atunci când treceau printre rânduri când se tăia iarba“, jug, rariță, stupi primitivi din trunchi de copac, tâlvuri „cu ajutorul cărora se trăgea vinul din butoi“. Un ochi în zid, ca o fereastră, atrage atenția. „Era o cameră secretă, unde se spune că își ascundea averea boierul în cazul vreunui atac“, ne explică primarul.
Odată ce urci scările groase de lemn, în alte camere, descoperi alte piese de muzeu: primul clopot al școlii, monede vechi, o cutie pentru instrumente de bărbierit cu o însemnare, din 12 iulie 1831, a lui Stanciu, și o altă însemnare, din 10 august 1846, a lui Cernătescu, un vas din aramă, o carafă găsită într-o fântână părăsită construită în timpul lui Mihai Viteazul în zona Treștenic, pe locul vechiului sat, și câte și mai câte. Razele de lumină ce trec printr-o fereastră ne distrag atenția, iar filmul trecutului se oprește acolo, în Cula Cernătești, în timp ce străbatem zarea cu privirea.
Trecutul coexistă cu prezentul în comuna Cernătești.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS