12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii vor apartamente penthouse în cartierul chinezesc

Craiovenii vor apartamente penthouse în cartierul chinezesc

http://www.youtube.com/watch?v=DOiMIbaygLs

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat că numărul cererilor pentru cartierul de locuințe de pe strada Caracal este neașteptat de mare. Edilul a menționat că există cereri și pentru penthouse-uri, la care municipalitatea nu se aștepta. Următorul pas pentru demararea proiectului este scoaterea din funcțiune a terenului de pe strada Caracal 132. Acţiunea ar urma să fie făcută de o firmă contractată de Primăria Craiova prin procedura de achiziție directă, pentru că RAADPFL nu are mijloacele necesare să facă acest lucru.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a declarat mulțumit de numărul de 1.000 de cereri pentru locuințele care vor fi construite pe strada Caracal de către firma chineză Shandong Ninjiang. Edilul spune că, în condițiile în care craiovenii nu știu cum vor arăta viitoarele garsoniere și apartamente, este o cifră mulțumitoare.
„Mie nu mi se pare un număr mic. Mi se pare chiar foarte mare în condițiile în care nimeni nu credea că se va întâmpla acest lucru. O mie de cereri când nu ai prezentat nici măcar proiectul și nu era nimic foarte sigur, chiar nu este puțin. Sunt absolut convinsă că atunci când vom prezenta proiectul și prețurile, cât costă cu exactitate tipurile de apartament, atunci vor fi foarte mulți craioveni care vor depune aceste cereri. Nu cred că vor fi probleme ca toate cele 1.850 de locuințe să fie asigurate“, a spus primarul Craiovei.

Craiovenii vor penthouse-uri

Data impusă inițial de municipalitate pentru depunerea solicitărilor, care a fost depășită recent, a fost pentru ca investitorul chinez să-și facă o idee despre cerințele craiovenilor. Acum, aceştia pot depune în continuare dosare pentru locuințe.
„Am vrut să ne dăm seama cam ce tip de apartamente preferă craiovenii. La început, ei au venit cu foarte multe garsoniere în proiect. Le-am spus din experiență că familiile caută apartamente cu cel puțin două camere și ceea ce am intuit a fost corect, pentru că cei care au depus cereri vor în general apartamente cu două camere. Asta înseamnă că ei, când și-au făcut proiectarea, au ținut cont de aceste cereri și deja știu ce au de făcut mai departe. Eu sunt absolut convinsă că toate se vor vinde, pentru că este preț de dumping (sub prețul pieței – n.r.). (…) Există interes pentru penthouse-uri (apartamente de lux situate la ultimul nivel al unui imobil – n.r.), pe care noi nu le luaserăm în considerare în primă fază. Acel cartier nu se va adresa persoanelor sărace, ci se va adresa persoanelor care au un venit mediu, să zicem. Adică tinerelor familii, dar care vor plăti, desigur, un preț mult mai mic ca la orice altă firmă“, a explicat Vasilescu.

Prioritate pentru firmele locale

Lucrările ar urma să înceapă, conform spuselor primarului, în momentul în care va fi eliberată autorizația de construcție.
„La ora aceasta, ei își iau toate avizele necesare, sunt în discuții cu firmele din Craiova și nu numai, pentru că nu vor face față doar firmele din Craiova să lucreze la un astfel de proiect. Important este ca la început ei să se îndrepte către firmele din Craiova și inclusiv către piața noastră de materiale de aici. (…) Eu sper că rămâne luna octombrie ca lună de start a lucrărilor. A rămas doar demolarea de făcut, iar în momentul în care aceasta este gata și autorizația este eliberată, ei se pot apuca de lucru“, a punctat primarul, explicând că, dacă va fi cazul, vor veni să muncească pe șantierul de pe Caracal și în jur de 150 de muncitori chinezi. Important de știut este că, dacă în doi ani – termenul votat de consiliul local – firma chineză nu termină construcția cartierului de locuințe, terenul ar urma să meargă înapoi la MApN, de unde municipalitatea l-a preluat.

Firmele craiovene, interesate să participe

Contactați de GdS, directorii mai multor firme de construcții din Craiova au spus că ar fi interesați să participe la proiect și că așteaptă să fie contactați de antreprenorul chinez.
„Am discutat de principiu mai demult, dar de atunci nu am mai vorbit pe această temă. Ar fi fost bine ca aceste discuții să fi demarat mai din timp, pentru că noi ne-am angajat în alte proiecte pentru a le da oamenilor de muncă. Am fi interesați să participăm, dar să vedem proiectul mai întâi, să vedem ce soluții se vor folosi“, a explicat Marian Petcu, directorul Recon. Totodată, și directorul Mitliv, Liviu Cioană, a spus că nu s-a discutat încă despre acest lucru, dar că „vrem să vedem proiectul pentru a înțelege despre ce este vorba și apoi vom putea spune dacă am putea participa la lucrări“. Nu în ultimul rând, directorul Erpia, Lucian Căpitănescu, a precizat că „pe noi ne interesează mai puțin partea de construcții civile, dar sunt surprins că primărița Craiovei se gândește și la firmele din Craiova. E bine să se gândească, pentru că, dacă nu o face, vor dispărea și astea două-trei care au mai rămas“.

Demolarea, prin achiziție directă

Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că scoaterea din funcțiune a terenului de pe strada Caracal ar urma să fie făcută, cel mai probabil, de către o firmă contractată de primărie, fiindcă RAADPFL Craiova nu poate face față unei astfel de lucrări. „Tot ce înseamnă demolarea de pe terenul unității militare pentru construirea cartierului de locuințe va face primăria printr-o firmă contractată prin achiziție directă. Avem o comandă dată spre evaluare, iar din primele discuții, se pare că este sub suma de 100.000 de euro care limitează procedura de achiziție directă. RAADPFL Craiova nu are forța financiară și nici utilajele să facă această demolare. În ceea ce privește materialele care vor rămâne după demolare, încă nu se știe unde vor fi duse. Va fi, însă, o condiție în contract ca firma respectivă să găsească o soluție“, a explicat Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS