10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSolicitați medicului de familie dosarul electronic!

Solicitați medicului de familie dosarul electronic!

Dosarul electronic al pacientului a fost dat în folosință medicilor de familie în urmă cu trei luni, dar puțini sunt cei care îl pun în aplicare. Medicii spun că programul este greu de utilizat și că asta înseamnă și mai multă birocrație care le îngreunează activitatea. Reprezentanții Casei de Asigurări susțin că vorbim de un sistem complex, care are nevoie de timp pentru a putea fi pus în aplicare.

Dosarul electronic medical trebuie să eficientizeze sistemul medical pentru că prin intermediul său pacienții și medicii ar trebui să aibă mult mai ușor acces la datele medicale. Acesta a costat 18 milioane de euro și a fost lansat la 1 iunie anul acesta. Unii dintre medicii de familie doljeni nu îl folosesc însă nici acum. „Eu nu lucrez cu dosarul electronic. Este greu de folosit pentru că oricum noi suntem încărcați de birocrație. Nu mai facem medicină, facem calculatoare. Eu lucrez de 30 de ani ca medic și cred că este greu de implementat acest sistem. Trebuie, în primul rând, să fim școliți în acest sens“, a spus unul dintre medicii de familie doljeni.
Nici medicul de familie Sanda Petcu nu a început să lucreze cu dosarul electronic. Doctorul este de părere că acesta este un proiect bun, dar impune un efort în plus pentru medici, care nu este ușor de susținut. „Eu nu lucrez deocamdată cu acest sistem. Încă nu m-am implicat pentru că a trebuit mai înainte să mă obișnuiesc cu rețeta electronică. În plus, avem foarte mult hârtii de rezolvat. Au existat câteva întâlniri cu reprezentanții Casei și medicii de la București, care ne-au dat informații despre cum să folosim dosarul electronic, dar este mai greu de pus în aplicare, având în vedere că avem foarte multe de făcut ca medici“, a spus dr. Sanda Petcu.
Medicul de familie Dalida Mosorescu folosește de câțiva ani un program informatic pe care l-a preluat de la americani după ce a fost și a văzut cum lucrează doctorii în SUA. „Nu folosesc sistemul nostru, dar folosesc un sistem de la americani care mă ajută foarte mult. Sistemul național este greoi și din această cauză este dificil de lucrat cu el. Însă, cine lucrează într-un soft cumpărat, așa cum fac eu, nu face nimic în plus pentru că datele sunt preluate automat“, a explicat dr. Mosorescu.

„Ar trebui să fie folosit, dar medicii sunt reticenți”

Mulți dintre craioveni nu au auzit încă de dosarul medical electronic și spun că este nevoie de mai multă informare din partea medicilor. „Nu știam de acest lucru. Cred că medicii de familie ar trebui să ne informeze asupra beneficiilor pe care le aduce acest dosar. Faptul că au fost investiți banii și nu se beneficiază de acest sistem este o mare pierdere. Dacă tot s-a făcut acest lucru, măcar să ne folosim de el“, a spus Eugenia Badea.
Nici Andreea nu a fost informată de medicul de familie despre acest lucru, dar spune că i se pare un lucru bun să existe un dosar on-line unde să fie înscrise toate datele medicale. „Sunt de acord cu acest sistem atâta timp cât numai eu și specialiștii avem acces la el, adică să nu poată avea orice necunoscut acces la dosarul meu. Este bine pentru că în acest fel putem urmări tot ce fac medicii de familie, dar ar trebui să se dea în folosință cât mai repede“, a declarat craioveanca.
Valentina Ion este de părere că dosarul electronic este un proiect bun, care ar trebui să ne intereseze pe toți. „Ar trebui să fie folosit, dar medicii sunt reticenți. Majoritatea sunt vechi în domeniu și atunci este mai greu să determini un om care a lucrat 20 de ani într-un fel să facă totul informatizat. Noi, ca pacienți, am avea poate de câștigat pentru că putem avea acces oricând la fișa medicală. Însă sunt oameni de la țară care nu au acces la internet și care nu pot folosi acest sistem și ar trebui să fie o soluție și pentru ei“, a spus Valentina.

„Cu acest dosar, pacienții pot să dețină controlul asupra situației medicale”

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj spun că medicii de familie nu sunt sancționați deocamdată dacă nu folosesc dosarul electronic. „Este obligatoriu, prin noul Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, din momentul în care este funcțional, și în acest moment sistemul este funcțional. Este un sistem complex, care nu se poate pune în aplicare imediat. Însă, obligația medicilor de familie este să informeze și să întrebe pacienții dacă sunt de acord să li se facă dosar electronic. De asemenea, dosarul este adresat pacienților și ei au dreptul să ceară medicilor de familie să le facă dosar, iar în acest fel medicul nu poate refuza. Avantajul pacienților este că, odată cu acest dosar, ei pot să dețină controlul asupra situației lor medicale, iar medicul nu îi mai poate păcăli cu nimic, nu mai poate scrie rețete în numele lui“, au precizat reprezentanții CAS Dolj.
De asemenea, reprezentanții Casei au precizat că medicii de familie au fost instruiți în folosirea dosarului electronic în cadrul unor cursuri și conferințe. „Au fost trimise ghiduri de utilizare pe mail. În plus, CAS oferă asistență tehnică și, în cazul în care un medic nu se descurcă, poate solicita ajutor la noi“.

„Nu am întâlnit până acum nici un pacient cu dosar electronic”

Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor Specialiști, spune că dosarul electronic a fost făcut pentru pacient și el este cel care ar trebui să îi solicite medicului de familie să îl deschidă. „El este obligatoriu. Pe termen lung va fi o chestie utilă. Ca medic specialist, este mult mai ușor să introduci un cod și să vezi istoricul pacientului pe care îl ai în față, pentru că de la bolnav nu obții tot timpul toate datele necesare. Este și un sistem de control asupra medicilor. Însă sunt și câteva probleme în sistem. Această aplicație este proprietatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și nu știu ce se va întâmpla cu investigațiile făcute de pacient în mediul privat, la furnizori care nu au încheiat contract cu Casa. În plus, dosarul înmagazinează datele pacientului din momentul în care îi este deschis dosarul. Nu se știe cum vor fi înregistrate în sistem datele dinaintea apariției acestuia. Eu am participat la discuțiile purtate în legătură cu dosarul și la CNAS, și la Ministerul Sănătății, și am avut impresia că totul a fost făcut cam peste picior, ca multe alte lucruri făcute la noi. Eu, ca radiolog, nu am întâlnit până acum nici un pacient cu dosar electronic“, a precizat Cosmin Alexandrescu.

Ce presupune dosarul electronic?

Dosarul electronic de sănătate trebuie să includă toate datele medicale: consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații. În plus, trebuie colectate permanent toate datele despre pacient. Dosarele sunt securizate, ca urmare, nu oricine poate avea acces la datele dumneavoastră. Accesul la dosarul electronic se face de pe o pagină de internet, cu un cod special al medicului. Pacienții trebuie să-și dea acordul pentru ca informațiile să poate fi văzute de doctori. Singurii care au acces făra restricții sunt medicii de la Urgență.
Medicul va avea acces la informațiile dumneavoastră doar dacă îi oferiți acest drept sau poate consulta dosarul medical doar în prezența dumneavoastră. Orice modificare apărută în orice secțiune este însoțită de data, ora și parafa doctorului care a operat modificări în sistem, astfel puteți avea control asupra propriului dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS